Fişa candidatului PSD Hunedoara Laurenţiu Nistor, un bugetar cu venituri fabuloase

Articolul a fost vizualizat de 981 ori

Şeful PSD Hunedoara a fost toată viaţa pe statul de plată al banul public şi a făcut o avere fabuloasă, deşi nu s-a ţinut niciodată de vreo meserie anume. Laurenţiu Nistor a fost meteoric muncitor calificat (nici cât să se mânjească de vaselină), după care s-a lansat ca lider de sindicat, pe vremea când acestea erau cureaua de transmisie a PCR-ului, şi ca politician – primar şi deputat – după Revoluţie. Anul trecut, pesedistul a înregistrat câştiguri (declarate) în sumă de 470.757 lei, aproape cinci miliarde de lei vechi. Învârtelile prin care şeful PSD şi-a dobândit averea sunt anchetate de inspectorii de Integritate şi de procurorii Anticorupţie. Laurenţiu Nistor candidează de pe prima poziţie la un post în Camera Deputaţilor pe listele PSD Hunedoara.

pag 7
Laurenţiu Nistor este născut în 29 iunie 1951. Absolvent de şcoală profesională, Nistor a profesat foarte puţin ca lăcătuş, reuşind să se „înşurubeze” în structurile socialiste ca lider sindical la fabrica de ciment de la Chişcădaga. După căderea regimului comunist a devenit primar al comunei Şoimuş, apoi parlamentar PSD. La Revoluţie avea aproape 40 de ani şi şi-a completat studiile cu o diplomă în inginerie economică dobândită la Petroşani în 2004. Din 2010 este preşedintele organi­zaţiei judeţene PSD Hunedoara. Este căsătorit şi are două fete majore, care au pornit „cu dreptul în viaţă”. Soţii Laurenţiu şi Minodora Nistor deţin mai multe loturi de teren, o casă de aproape 400 de metri pătraţi, plus acareturi care se întind pe o suprafaţă de două sute metri pătraţi, toate în satul Bejan. Ca o „pată de culoare” în biografia candidatului PSD, putem nota faptul că deţine şi una bucată icoană pictată cu chipul său în biserica satului.

Bugetar cu venituri de invidiat

Preşedintele PSD Hunedoara câştigă împărăteşte. În ultimii patru ani, Laurenţiu Nistor a câştigat între trei şi cinci miliarde de lei vechi anual. Conturile sale bancare au oscilat în funcţie de câştig, lăsând impresia că ar cheltui cam tot ce câştigă. În 2012, spre exemplu, Nistor a declarat venituri în sumă de 358.280 lei şi avea în conturi 370.156 lei, plus 5.900 de euro şi 2400 de dolari. În 2016, şeful PSD înre­gistra câştiguri de 470.757 lei şi „bani de zile negre” în depozite de 548.349 lei, plus 6500 de euro şi 3000 de dolari americani. Aceste venituri sunt exclusiv obţinute de Laurenţiu Nistor, fără să punem la socoteală veniturile soţiei sale. Nu toţi banii lui Nistor provin din leafa de la stat. Şeful PSD Hunedoara îşi rotunjeşte conturile cu dividende. Deşi pretinde că firmele sale nu lucrează cu statul, afacerile pesedistului sunt în vizorul DNA. Procurorii suspectează o inginerie tip „suveică” din care Primăria Şoimuş condusă de Laurenţiu Nistor a ieşit păgubită, iar două dintre firmele lui Nistor au obţinut câştiguri frumuşele. În combinaţie a fost implicată şi fabrica de ciment de la Chişcădaga la care şeful PSD fusese lider de sindicat.

Faza unu: Primăria Şoimuş pierde bani din taxe

„Suveica” aflată în atenţia procurorilor DNA s-a desfăşurat pe trei planuri. Într-o primă ipostază e vorba de taxe. Începând cu anul 1997, odată cu privatizarea fabricii de ciment, firma a plătit taxe pe clădiri şi terenuri mult mai mici decât s-ar fi cuvenit să dea Primăriei Şoimuş (unde Nistor era primar). Povestea s-a aflat abia în 2012, după ce şeful PSD a părăsit fotoliul de primar. Prejudiciul era evaluat la peste 120 de miliarde de lei vechi. Fusese prima verificare făcută în teren. Organele de control au consemnat că fabricantul de ciment a plătit Primăriei Şoimuş cu 40 de mi­liarde de lei vechi mai puţin decât s-ar fi cuvenit. Diferenţa de peste 80 de miliarde de lei vechi ieşea din calcul pentru că a intervenit prescripţia. Legea permite recuperarea prejudiciului înlăuntrul termenului de prescripţie care este de cinci ani. O perioadă de 11 ani în care primăria a fost păgubită nu mai intră în vizorul controlorilor fiscali.
Cum explică Nistor paguba Primăriei: „Fiecare proprietar este obligat să-şi declare bunurile. Sigur, prin sondaj, am făcut (verificări, n.red.) şi s-a dovedit că declaraţiile făcute de firme şi cetăţeni sunt adevărate”, explică lide­rul PSD Hunedoara. În mod bizar, „sondajele” de care vorbeşte Nistor au ocolit tocmai pe cel mai mare furnizor de venituri la bugetul local, fabrica de ciment de la Chişcădaga pe care Nistor o cunoştea cu de-amănuntul.

Faza doi: Primăria Şoimuş pierde bani din chirie

A doua ipostază din „suveică” are în prim-plan cariera de argilă a comunei Şoimuş, o altă afacere păguboasă pentru Primăria Şoimuş, dar profitabilă pentru fabrica de la Chişcădaga. În 31 ia­nuarie 2005, primarul Laurenţiu Nistor a închiriat fabricii de ciment o carieră de peste 24 de hectare de teren, pe o perioadă de 25 de ani, cu 30 de bani (300 lei vechi) metrul pătrat pe an. Suma este derizorie. (Spre exemplu, în 2014, după plecare lui Nistor, Primăria Şoimuş încasa 5.000 lei chirie pentru un hectar de păşune, în timp ce pentru toate cele 24 de hectare din carieră primeşte puţin peste 13.000 lei.)
Cum explică Nistor paguba Primăriei: „Închirierea s-a făcut prin votul consilierilor locali de la acea vreme. Eu, ca primar, am fost executant a ceea ce au hotărât ei”, explică liderul PSD Hunedoara. Totuşi, nu-i de neglijat faptul că Primăria Şoimuş a fost singura primărie din ţară care a avut la un moment dat 13 mandate PSD din 13 existente în consiliul local.

Faza trei: firmele lui Nistor cad pe profit

A treia ipostază din „suveică” îl are pe Laurenţiu Nistor patron de firme aflate în relaţii comerciale cu fabrica de ciment de la Chişcădaga. Două dintre firmele deputatului PSD au prestat servicii pentru cimentişti şi sunt an de an pe profit. Potrivit declaraţiilor de avere, Laurenţiu Nistor câştigă din dividendele firmelor sale peste 250.000 lei anual, iar soţia sa (angajată la cele două societăţi comerciale) a încasat salarii de 50.000 lei. Pe parcursul anilor în care Laurenţiu Nistor a fost primar, comuna Şoimuş a fost păgubită şi a avut de câştigat fabrica de ciment de la Chişcădaga. Concomitent, în tot acest timp, firmele patronate de familia liderului PSD Hunedoara încasau sume de bani consistente de la cimentiştii care căpuşau bugetul localal comunei conduse de Nistor.
Ce spune Nistor despre profitul firmelor sale: „Adică cum? Ce vreţi să insinuaţi dumneavoastră? Eu am două firme la Chişcădaga – adică nu-s ale mele că suntem doi asociaţi (e şi soţia sa, n.red.), care lucrează acolo şi nu lucrează cu statul. De niciun leu n-am lucrat cu statul român. Acolo te duci şi dacă eşti corect, câştigi licitaţia şi faci treabă. Dacă nu – adio! Patronul nu-şi permite să se joace cu „ia-mă Doamne stinge-mi neamu’ sau fă-mi ceva! Deci nu mă luaţi cu firmele mele care câştigă şi primăria pierde”, ne-a repezit patronul Laurenţiu Nistor şi preşedintele organizaţiei PSD Hunedoara. Toate afacerile s-au derulat în perioada în care Laurenţiu Nistor era primar.
Faptele prezentate sunt în atenţia procurorilor DNA, după cum a recunoscut şi Laurenţiu Nistor, însă cauza nu a ajuns încă pe masa unui judecător.

About Marcel Bot