Cui îi spun Călin Bârcean şi Mircea Vintilă: „Azi te vreau”

Articolul a fost vizualizat de 1,281 ori

Muzicianul lansează, în această seară, alături de hunedorenii de la Pragu’ de Sus un album de excepţie

p6 (1)
Artiştii din Deva, Hunedoara şi Mărtineşti lansează, în această seară noul lor album, într-o colaborare de excepţie cu Mircea Vintilă, împreună cu care vor susţine un concert la Timişoara. Albumul este rodul unei colaborări „destinse” între Călin Bârcean şi Mircea Vintilă. Totul a început timid, în Timişoara anului 2008, când «Ciocu» Vintilă accepta cu generozitate prima invitaţie la un concert în doi, după cum îşi aminteşte hunedoreanul Călin Bârcean. Acum, după mai bine de opt ani, prietenia lor are şi un suport audio! Discul conţine 10 piese “live”, înregistrate în concertele Pragului de Sus susţinute la Deva şi Timişoara, concerte care “punctau” aniversarea a 10 ani de activitate a trupei, plus piesa care dă şi titlul albumului. Cu numai câteva ore înainte de lansarea albumului „vocea” trupei Pragu’ de Sus, hunedoreanul Călin Bârcean, şi-a rupt din timpul său, pentru a-l oferi cititorilor publicaţiei Replica. O ocazie de a arunca o privire în „culisele” unui album folk-rock care se anunţă a fi pură bucurie şi delectare muzicală: 

Mircea Vintilă şi Călin Bârcean.

Mircea Vintilă şi Călin Bârcean.

Rep: – Când ai început să cânți pentru prima oară în viaţa ta? Cât de mic erai şi în cum s-a întâmplat?

Călin Bârcean: - Am cântat de când mă știu! Tatăl meu a fost toboșar și mi-a cumpărat multe instrumente, iar eu am învățat să cânt la fiecare. Am descoperit muzica de unul singur, în cel mai firesc mod cu putință.

- Ai făcut Politehnica şi Liceul Energetic. Cum ai ajuns… până la urmă… tot la muzică?

- Pentru că muzica era în mine, era acolo. Școala gimnazială am terminat-o la Arte Plastice. Am virat apoi spre învățământul tehnic, pentru că am moștenit și o genă a științelor exacte, mama fiind profesor de matematică. După Politehnică, am făcut și Facultatea de Jurnalism, ca să mai compensez puțin spre latura creativă. Tot ceea ce am studiat îmi folosește și contribuie la suma personalității mele.

- Cum a apărut Pragu’ de Sus?

- Spre sfârșitul studenției, în Complexul studențesc din Timișoara, s-a născut trupa Pragu’ de Sus. În 2004 am avut primele apariții și tot atunci am lansat primul album, intitulat ”Decupaj Sonor”.

- De unde denumirea asta? Ce s-a dorit a fi trupa voastră? Cum v-aţi adunat voi,

Concert Mircea Vintilă şi Pragu' de Sus.

Concert Mircea Vintilă şi Pragu’ de Sus.

membrii trupei?

- Denumirea a venit de la Adriana, soția mea. A fost exact ceea ce căutam! Am răspuns unui afiș din fața Căminului 4C, în care scria ”Toboșar și chitarist, căutăm vocal și bas!”. Am sunat și m-am întâlnit cu Marian Draghia (chitară) și Bebe Borozan (tobe). L-am adus pe mai vechiul meu coleg, basistul Costel Răsuceanu, de la Orăștie și ăsta a fost primul Prag! Aveam deja multe compoziții și simțeam nevoia de afirmare. La început cântam doar piesele noastre și eram catalogați drept o trupă folk. Pe parcurs, am preluat multe cântece cunoscute, am virat spre pop-rock, ne-am mărit repertoriul și astfel am abordat o paletă mai largă de evenimente.

REP.: – Ce a însemnat şi cum a fost munca pentru acest cel mai nou album?

Călin Bârcean: – Al patrulea album Pragu de Sus are o poveste mai specială. El este rodul unei destinse colaborări între Călin Bârcean şi Mircea Vintilă. Totul a început timid, în Timişoara anului 2008, când Mircea Vintilă accepta cu generozitate prima mea invitaţie la un concert în doi. Acum, după mai bine de 8 ani, prietenia noastră are şi un suport audio!  E un album sincer, direct, cu public, care poate fi cântat şi ascultat oriunde! Am aşteptat puţin, atât cât să apară şi noul cântec ”Azi te vreau”. Timişoara înseamnă începutul colaborării cu Ciocu Vintilă, Timişoara, înseamnă începutul Pragului de Sus, Timişoara e locul unde ”Azi te vreau” prinde viaţă. La acest nou single am colaborat şi cu Silviu Paşca, băiatul cu barba mare, care vine din zona rap-ului. Piesa ”Azi te vreau” a fost înregistrată în perioada august – octombrie 2016. Orchestraţie: Paul Iorga, Bucureşti. Piesele 02-11, care alcătuiesc materialul LIVE 10, au fost extrase din concertele Pragu’ de Sus – 10 ani, susţinute alături de Mircea Vintilă la Deva şi Timişoara, în decembrie 2014.

- Cum e Mircea Vintilă, ca partener într-un asemenea proiect, ca muzician, ca artist?

- Mircea Vintilă nu e doar un mare artist, ci şi un mare om. Trebuie să spun că această colaborare e una de suflet pentru mine, iar noul album dovedeşte faptul că visele pot deveni realitate! Eram în liceu, un adolescent ce cumpărase, din magazinul „Muzica” din Deva, o casetă pe care scria „Pasărea Colibri” – „Ciripituri”. Am mâncat-o pe pâine, am ascultat-o la nesfârşit, iar mai apoi am căutat şi am descoperit  artiştii care făceau această muzică. Aşa am început eu să compun, aşa mi-am cumpărat prima chitară, aşa a început să iasă la lumină şi muzica din mine. Am colaborat cu Vlady Cnejevici, ca instrumentist pe primele două albume, am lansat cu Mircea Baniciu piesa mea ”Nimeni, nimeni”, dar cu Mircea Vintilă a fost o legătură mai specială. Acest album e o certificare personală a coborârii mele în arenă, alături de artişti pe care, acum 20 de ani, îi priveam admirativ de sus, din ultimul rând. Despre Mircea Vintilă ca om, vă pot spune că e special. Fire blândă, deschisă, un veşnic trubadur cu atitudine de lord, care stă de vorbă cu toată lumea, care ştie să se facă iubit, care reuşeşte să atingă suflete! 

În concert.

În concert.

- Cum te vezi peste 10 ani? 

– Puţin mai tânăr decât acum, dar cu mai multă experienţă! (zâmbeşte)  

Care crezi că e sensul vieţii?

- Parafrazându-l pe Noica, e bine că viața nu are un sens, pentru că așa îi putem da noi unul! Fiecare om poate da un sens vieții lui, prin menirea pe care o are. Trebuie doar să urmezi calea potrivită, iar eu sunt bucuros că mi-am găsit-o!

Lansarea albumului va avea loc astăzi, (ora 21.30) la  Timişoara, la „The 80’s Pub”, în timp ce un eveniment similar va avea loc la Deva, sâmbătă, 26 noiembrie, la Poşta Veche, cu începere de la ora 21

About Ada Beraru