Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 1,539 ori

Site-ul avantulliber.ro informează, referitor la unul dintre candidaţii la alegerile din decembrie: “Acesta a fost prezent, în cursul zilei de vineri, într-o acţiune electorală de prezentare a programului politic pe care PSD îl propune românilor (şi vulcănenilor, în acelaşi timp !) în perspectiva preluării guvernării României după momentul 11 Decembrie 2016.” Dincolo de faptul că mă întreb de ce un partid plecat de la guvernare acum aproximativ un an nu a aplicat numeroasele măsuri minunate atunci când „era la butoane”, punctual, referindu-mă la acest citat întrebarea este mai simplă: vulcănenii nu sunt români (şi de aceea sunt menţionaţi şi ei în paranteză)?
În Ziarul Văii Jiului tăierea din citate s-a făcut atât de reuşit încât fraza rămasă şi-a pierdut sensul: „Într-un comunicat de presă, pe care n-aş vrea să-l calific, semnat de primarii PSD din Valea Jiului, am observat faptul că au confundat o şedinţă de lucru la care domniile lor au fost invitaţi de conducerea CEH pe tema termoficării Văii Jiului ( … ). Deşi acea şedinţă eu nici măcar n-am vrut s-o fac publică…”. Ce cu ce s-a confundat, totuşi? Trebuie să citim alt ziar pentru a afla?
Din redacţia Gazetei de Dimineaţă mai dispare câte un cuvinţel, câte o literă, câte o virgulă: „Debranşarea Hotelului ONIX de la reţeaua de apă potabilă continuă să fie o problemă de actualitate, mai ales că hotelul şi achitat datoria, însă a rămas tot ”pe sec” condiţii în care conducerea Complexului Energetic Hunedoara a decis să reclame abuzul conducerii ApaServ.” Corect era: „Debranşarea Hotelului ONIX de la reţeaua de apă potabilă continuă să fie o problemă de actualitate, mai ales că hotelul şi-a achitat datoria, însă a rămas tot ”pe sec”, condiţii în care conducerea Complexului Energetic Hunedoara a decis să reclame abuzul conducerii ApaServ.”
Site-ul avantuliber.ro informează: „Candidat pentru Senatul României, Marius Heljiu le-a vorbit petrilenilor nu doar despre iniţiativele pe care şi le propune pentru sprijinirea oraşului lor, a localităţilor din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara în general, ci şi despre programul de guvernare al PSD, în cadrul căruia se găsesc soluţii care răspund aşteptărilor tuturor romnilor: salarii decente, pensii mai mari, impozite scăzute, soluţii pentru încurajarea creaării de locuri de muncă, dar şi proiecte esenţiale pentru dezvoltarea educaţiei, sănătăţii, turismului şi altor domenii de interes pentru România.” Nu mai repet ceea ce am spus chiar la început, dar parcă era frumos ca într-un astfel de discurs patriotic să se scrie corect măcar termenul „român”.
În Gazeta de Dimineaţă scrie: „Potrivit Agerpres, finanţarea publică pe care intenţionează statul este în valoare de 447,8 milioane de lei (aproximativ 99 de milioane de euro) pentru a se asigura că închiderea minelor Lonea şi Lupeni se face în condiţii de siguranţă.” Şi ce intenţionează să facă statul?
Mesagerul Hunedorean informează: „Şi în acest an, de 1 Decembrie, cetăţenii comunei Teliucu Inferior vor putea sărbători Ziua Naţională a României. Administraţia locală le-a pregătit o atmosferă patriotică, multă socializare şi câte o porţie din tradiţionala fasole cu cârnaţi şi un pahar cu vin fiert sau ţuică.” Sigur, aici este multă sinceritate, dar asta înseamnă sărbătorirea Zilei Naţionale a României?
În Ziarul Hunedoreanului scrie: „În cadrul târgului, la care au participat specialişti din domeniul apei, Acsa-Sorigue, a prezentat cele mai importante obiective pe care le-au realizat, printre acestea fiind şi Staţia de tratare a apei Sântămărie Orlea.” O virgulă între subiect („Acsa-Sorigue”) şi predicat („a prezentat”) nici nu mai contează şi nici faptul că „Acsa-Sorigue” este la singular, iar „le-au realizat” la plural. Glumeam, normal că sunt greşeli!
Pe site-ul avantulliber.ro citim: „De la sediul PSD, candidaţii Cristian Resmeriţă şi colegul său pentru Camera Deputaţilor, Cristian Merişanu, s-au întâlnit cu cetăţenii din cartierele Viitorului, Tineretului, Bărbăteni, până aproape de ieşirea către Uricani. <Valea Jiului are nevoie de sprijin. Cunoaştem cu toţii realităţile cotidiene de zi cu zi şi avem şi soluţiile pentru acestea. Programul partidului este unul ambiţios şi este unul realizabil, cu date şi elemente concrete. Vrem să relansăm industria, vom majora etapizat pensiile, va creşte salariul românilor, vom îmbunătăţi programele pentru sănătate, educaţie şi alte domenii.( … )” Nu prea înţeleg cum e cu întâlnirea celor doi candidaţi „de la sediul PSD” cu cetăţenii din „cartierele ( … ) până aproape de ieşirea către Uricani”, dar aproape mi-au dat lacrimile de emoţie când am citit că domnul care a reprezentat aproape 8 ani zona în Camera Deputaţilor, acum, când candidează pentru Senat, şi-a dat seama că „Valea Jiului are nevoie de sprijin.”.
Pe site-ul hunedoaraplus.ro, imediat după titlul „Vulcan / Foamea deschide seria spargerilor nocturne”, putem citi: Ieri, în jurul orei 14:00, o autospecială roşie a aterizat şi s-a răsturnat, în zona Gropii de Cenuşă de la Paroşeni, în şanţul de lângă DN 66A. Nu e prima întâmplare de acest gen. Ciudat este însă că, mai întotdeauna, autovehiculele îşi aleg acest loc, chiar în curbă, cum mergi spre Sohodol, pentru asemenea evoluţii artistice rutiere.
Modul în care s-a petrecut accidentul va fi elucidat, fireşte, de către poliţiştii de la Rutieră. Ceilalţi, şi mă refer la criminalişti, au altceva mult mai greu de rezolvat. Judiciariştii fac verificări, ascultă „şoapte” şi verifică în stânga şi-n dreapta, pentru a da de urmele hoţilor care, în mai toate nopţile săptămânii trecute, au spart tot ce le-a ieşit în cale.” Ştiu că la şcoală am învăţat că textele trebuie să aibă introducere, cuprins şi concluzii, dar parcă introducerea trebuia să aibă mai multă legătură cu cuprinsul.

 Servus Hunedoara informează: „Astfel, conform DSP Hunedoara, în 2012 au fost confirmate 19 cazuri, în în anul următor cu unul mai puţin. Din păcate, însă, în anii ce au urmat numărul acestor incidente a crescut alarmant, fiind confirmate 2.017 cazuri în 2014, 301 în 2015 şi 150 până la 30 septembrie 2016.” Sau „cifrele” nu sunt corecte, sau intrepretarea lor este eronată, deoarece 301 e mai mic decât 2017, iar 150 e mai mic decât 301.

About Chioru' Corectoru'