Laurenţiu Nistor, o viaţă mufat la banul public, a ajuns putred de bogat

Articolul a fost vizualizat de 1,392 ori

Nistor_1

Lefegiu la stat o viaţă întreagă, cu şcoala făcută la bătrâneţe şi fără să se ţină de o meserie anume, Laurenţiu Nistor este, totuşi, un bugetar putred de bogat. Sursa înavuţirii a rămas nebănuită până în 2012, când PSD a pierdut controlul Primăriei Şoimuş. Abia atunci au ieşit la iveală şmenurile patronate de Nistor. Plângerile penale au curs în valuri. Metri cubi de documente au fost preluate de structurile DNA. E de înţeles că şeful PSD Hunedoara caută acum imunitatea parlamentară, candidând la un nou mandat de deputat, deşi a obţinut la alegerile locale tot ce şi-a dorit.
Deputatul Laurenţiu Nis­tor, preşedintele PSD Hu­nedoara, a patronat Primăria Şoimuş de la Revoluţie până în 2012.
Chiar dacă de la sfârşitul anului 2008 nu a mai ocupat fotoliul de primar, devenind de­putat, Nistor a reuşit să-şi im­pună „secundul” la şefia pri­măriei. Auditorii Curţii de Con­turi s-au străduit din răsputeri să scoată din rapoarte numele deputatului Laurenţiu Nistor, dar afacerea ajunsese deja la DNA. În 2013, Curtea de Con­turi n-are încotro şi scoate la iveală gravele abateri comise cu şase-şapte ani în urmă, în con­diţiile în care Primăria Şoimuş mai fusese verificată de câteva ori în acest răstimp, fără să apară nimic semnificativ în rapoarte.

Şmenuri la reţeaua de apă

Decizia nr. 24 din 2013 a Raportului de audit financiar arată că la Primăria Şoimuş s-au făcut plăţi nejustificate pentru lucrări la un contract din 2007 şi că existau prejudicii nerecu­perate până în anul 2013. Primăria a dat bani la o „firmă de casă” (SC Viancons SRL) pen­tru lucrări fictive la reţeaua de alimentare cu apă. S-a des­coperit, spre exemplu, că pe o uliţă conducta de apă a fost trasă integral în devizele de lucrări plătite, însă pe teren erau doar câţiva metri de ţeavă îngropată la cele două capete ale uliţei. Un fel de reţea de apă wireless (fără fir). De altfel, contractul de lucrări 5007/ 19.11. 2007 cu SC Viacons SRL, în valoare de 6.272.063,89 lei, este ticsit de devize de lucrări plătite de primărie, dar neexecutate de Viancons. Raportul de audit consemnează un prejudiciu de 1.478.000 lei adus comunei Şoimuş pentru banii daţi în avans.
În plus, pentru lucrările neexecutate de SC Viancons SRL, dar plătite de Primărie s-a constatat un prejudiciu de 209.689,94 lei, la care se adaugă penalităţi de întârziere în valoare de 28.432,69 lei.

Învârteli şi cu iluminatul public

Fostul primar al comunei Şoi­muş a dat-o-n bară şi cu iluminatul public exact în aceeaşi manieră ca la lucrările pentru reţeaua de alimentare cu apă. Contractul cu SC Elba Com SA Timişoara înregistrează facturi acceptate la plată de către primărie pentru lucrări ne­exe­cutate şi fără să se fi reţinut garanţia de bună execuţie. Ne­regulile constatate au produs un prejudiciu estimat la aproape un miliard de lei vechi bugetului Primăriei Şoimuş.

Primăria pierde, Nistor câştigă

Primăria Şoimuş a pierdut enorm şi din afacerile cu fabrica de ciment de la Chişcadaga.
Prejudiciul din taxe neîn­casate de la cimentişti era eva­luat la peste 120 de miliarde de lei vechi, dar organele de control au consemnat doar suma de 40 de miliarde de lei vechi. Di­ferenţa de peste 80 de miliarde de lei vechi ieşea din calcul pentru că a intervenit pres­cripţia. Legea permite recu­pe­rarea prejudiciului înlăuntrul termenului de prescripţie care este de cinci ani. O perioadă de 11 ani în care Primăria a fost păgubită nu mai intră în vizorul controlorilor fiscali. Închirierea carierei de argilă a comunei Şoimuş este o altă afacere pă­guboasă pentru Primăria Şoi­muş şi profitabilă pentru fabrica de la Chişcădaga. Pe de altă parte, familia Nistor are două firme care au prestat servicii pentru cimentişti şi sunt an de an pe profit. Şeful PSD Hu­nedoara obţine peste 250.000 lei anual de pe urma lor. În linii foarte mari, acestea sunt „tunurile” pentru care Laurenţiu Nistor a făcut cărare la DNA, dar ancheta nu a ajuns încă pe masa unui judecător. Preşedintele PSD Hunedoara are venituri de­cla­rate de aproape cinci miliarde de lei vechi pe an.

Tags: ,

About Redacţia REPLICA