În Gazeta de Dimineaţă scrie: „Reprezentanţii structurii sindicale susţin că dezinteresul celor care pot schimba în bine soarta Termocentralei Mintia este egal cu zero.” Viteza (cred) duce la schimbarea unor expresii până fraza nu mai are sens: „dezinteresul este egal cu zero”. Presupun că autorul dorea să spună ceva de genul: „Reprezentanţii structurii sindicale susţin că interesul celor care pot schimba în bine soarta Termocentralei Mintia este egal cu zero.”, doar că l-a furat peisajul (cu zăpadă, zilele astea).
. Servus Hunedoara informează: „Printre tradiţiile care se păstrează în Teliucu Inferior sunt, ca de exemplu, Zilele comunei, concertele de colinde din preajma Sărbătorilor de Iarnă, prăznuirea hramului Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, marcarea Zilei Copilului sau sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Şi în acest an, ca de mult timp încoace, Primăria şi Consiliul Local al comunei Teliucu Inferior, au organizat o manifestare de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, în data de 1 Decembrie.” Era mai bine dacă se scria: „Printre tradiţiile care se păstrează în Teliucu Inferior sunt, de exemplu, Zilele comunei (….” Iar virgula între subiect şi predicat nu se acceptă nici în luna Sărbătorilor de Iarnă, astfel că varianta corectă este: „… Primăria şi Consiliul Local al comunei Teliucu Inferior au organizat o manifestare de sărbătorire a Zilei Naţionale a României…”.
Aş fi zis că Gazeta de Dimineaţă informează, dacă ar fi scris o frază cu logică: „Nesiguranţa financiară prin care trece compania şi faptul că salariile le-au întârziat o săptămână, minerii de la Paroşeni au ameninţat, luni, că recurg la acţiuni de protest.”
Pe site-ul avantulliber.ro scrie: „Colindele de Crăciun şi An Nou vor răsuna la Vulcan, zi de zi, în cadrul neoroaselor activităţi programate în acest sens atât la Primărie, ct şi la şcolile din oraş, dar şi la evenimentele publice cre vor urma până după Anul Nou.” Este posibil să nu cunosc toţi termenii limbii române, dar cuvântul „neoroaselor” sună, totuşi, prea straniu. Iar tastatura a mai jucat feste autorului, uitând să bată câte o literă din unele cuvinte din text.
Servus Hunedoara informează: „Ploile au arat pur şi simplu drumul, înainte să vină iarna, iar acum apele, plus zăpada care a căzut în cantităţi mari, a îngheţat şi totul s-a transformat în valuri de gheaţă, ce abia pot fi traversate.” Oare ce s-a dorit a se potrivi în partea de text: „( … ) iar acum apele, plus zăpada care a căzut în cantităţi mari, a îngheţat şi totul s-a transformat în valuri de gheaţă…”.
Nici în caz de criză, provocată de vreme, nu se pune virgulă între subiect şi predicat, aşa cum s-a întâmplat pe site-ul hunedoaraplus.ro: „Ninsorile însemnate cantitativ viscolite la munte şi intensificările de vânt, au afectat zona montană.” Corect era: „Ninsorile însemnate cantitativ viscolite la munte şi intensificările de vânt au afectat zona montană.”
Site-ul avantulliber.ro informează: „În cursul zilei de luni, 5 decembrie, autorităţile locale din municipiul Lupeni au aplicat din nou sancţiuni pentru trei agenţi economici din localitate, după ce inspectori din cadrul Primăriei au constatat la acestea fapte de nerespectare a legii.” „Agenţi economici” este la masculin, atunci cine sunt „acestea” (feminin) la care s-au constatat „fapte de nerespectare a legii”.
Din acelaşi articol mai aflăm că: „Municipiul Lupeni a cunoscut în ultimele luni o dezvoltare impresionantă. Autorităţile locale spun însă că fac eforturi pentru ca lucrurile bune care se întâplă în Lupeni fie nu doar din ce în ce mai multe, dar să fie şi din ce în ce mai utile cetăţenilor.” Probabil că impresionat de „dezvoltarea” municipiului Lupeni autorul a fost atât de emoţionat încât a uita să mai scrie câte un cuvinţel, câte o literă în următoarea frază. Şi nu ar fi fost rău să ne spună şi în ce a constat această „dezvoltare impresionantă”, sper că nu se referă la tăierile de gard viu, a unor copaci, plus la asfaltările care trebuiau făcute de foarte mult timp (poate în unul dintre cele patru mandate ale tatălui actualului primar), măcar pentru a nu speria cu starea drumurilor turiştii care vizitau zona.
În Ziarul Hunedoreanului am găsit următoarea frază cu care se deschide în forţă un articol din rubrica Sport: „În săptămâna ce a precedat cu începutul sărbătorilor de iarnă Asociaţia Judeţeană de fotbal Hunedoara a fost cam „darnică” cu penalităţile jucătorilor şi echipelor de fotbal aşa încât au reuşit să strângă nu mai puţin de 2475 de lei din amenzile aplicate celor două ligi a IV-a şi a V-a.” Mare este criza de virgule, de nu a ajuns niciuna aici! În plus, începutul frazei mai suferă şi de lipsă de sens.
Pe site-ul hunedoaraplus.ro citim: „Cu ajutorul unor tinerii care se aflau lângă tractor au reuşit să stingă flăcările. Apoi, până la sosirea echipajului ISU Hunedoara, cu ajutorul stingătorului din autovehiculul cu care se deplasau, au continuat să pulverizeze cablurile de la instalaţia electrică care ardeau mocnit şi focul se putea reaprinde.” Cred că atmosfera de sărbători a cam pus stăpânire prin redacţii, astfel că greşelile îşi fac de cap în texte. Poate se căuta varianta: „Cu ajutorul tinerilor care se aflau lângă tractor au reuşit să stingă flăcările.”
În unele texte de pe site-ul avantulliber.ro diacriticele sunt opţionale, mai ales în CV-urile de politicieni: „Aceasta şi-a început cariera didactică în anul 1995 ca institutor la Scoala Generala „Horea, Closca si Crisan” Brad. În perioada iunie – august 2004 a fost profesor la Scoala Generala „Mircea Santimbreanu” Brad. Din august 2004 până în unie 2008 a fost profesor la Scoala Generala „Mircea Santimbreanu” Brad , consilier judeţean şi membru in comisia de analiza a asocierii si colaborarii cu alte autoritati ale administratiei publice, institutii si agenti economici din tara si strainatate precum si dezvoltare regionala din cadrul Consiliului Judetean Hunedoara. În aceeaşi perioadă, Natalia Intotero a fost membru in comisia pentru administratie publica locala, juridica, apararea ordinei publice, problemele minoritatilor, respectarea drepturilor omului si a libertatilor cetatenesti din cadrul Consiliului Judetean Hunedoara.”
Devoratorul de cuvinte
Posted in: devoratorul de gazete
Articolul a fost vizualizat de 1,148 ori
– 7 December, 2016
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.