Hunedorenii au învăţat cum să se protejeze de boală, dar Petroşani rămâne oraşul cu cei mai mulţi bolnavi din judeţ
Peste 14.000 de persoane sunt infectate, în acest moment, cu HIV/SIDA, conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea bolii din România al Institutului de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș“.
Totalul îmbolnăvirilor, din 1985 şi până în 2016, era de peste 21.700. Principala cale de transmitere a fost cea sexuală: peste 63 în primele şase luni ale acestui an. Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri şi homosexuali este de peste 17 la sută, în fiecare dintre cele două cazuri amintite. Cele mai multe cazuri noi (peste 6.500!) au fost înregistrate în grupul de vârstă 25 – 29 ani, urmat de categoria 40-49 ani (peste 2.100 cazuri).
Petroşani: de 5 ori mai mulţi bolnavi în comparaţie cu Deva
În judeţul Hunedoara, în trimestrul al treilea al acestui an, s-a înregistrat cea mai mică cifră a bolnavilor în ultimii patru ani: doar 261 de cazuri, în comparaţie cu 276 de cazuri anul trecut, 268 – în 2014 şi 265, în 2013. Scăderea numărului de bolnavi apare, cel mai probabil, ca urmare a unei mai bune informări a hunedorenilor: pe de o parte cei bolnavi au înţeles importanţa protejării semenilor lor, în timp ce hunedorenii sănătoşi ştiu, într-o măsură tot mai mare, cum să se protejeze de boală. Cei mai mulţi dintre bolnavi (191) trăiesc în Petroşani, Deva fiind pe locul doi (44 de bolnavi) şi Hunedoara pe locul trei în acest nefericit clasament (cu doar 22 de persoane depistate ca fiind purtătoare de HIV sau bolnave de SIDA). Este vorba cu precădere despre adolescenţi care s-au născut în perioada 1987 – 1991 şi care au început să devină activi sexual în ultimii ani. Autorităţile nu au putut să ofere până în prezent un răspuns oficial referitor la modul în care au fost infectaţi aceşti copii, însă există cel puţin două ipoteze: fie copiii respective s-au îmbolnăvit în urma unor transfuzii cu sânge infectat sau intervenţii medicale cu instrumente nesterile, fie aceştia au fost infectaţi intenţionat. În ţară mai există două astfel de “focare” cu infecţii masive HIV-SIDA, în Giurgiu şi la Iaşi. Din fericire, la nivel global situaţia este îmbucurătoare: decesele cauzate de SIDA au scăzut, la nivel global, cu 45 la sută, din 2005 şi până acum.
SIDA nu „se ia” la bazin
HIV este un retrovirus din familia Lentivirinae, caracterizat prin dezordini imunologice multiple, cu perioadă lungă de latenţă, ducând la infecţii oportuniste, malignizări şi deces. De fapt, acest termen denumeşte două virusuri înrudite, din categoria retrovirusurilor, HIV-1 şi HIV-2, care cauzează la om sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA). Aceast boală este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizat prin infecţii, neoplasme şi disfuncţii neurologice şi deces. Sindromul de imunodeficienţă dobândită este ultima fază a evoluţiei infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV). Calea principală de transmitere este cea prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată. De asemenea, riscul de infectare există și în caz de prin transfuzie de sânge contaminat, transplant de organe, schimbul de ace contaminate, seringi sau alte instrumente ascuţite (la toxicomani, manopere medicale; acupunctură, tatuaje, accidente profesionale) dar şi de la o mamă la copilul ei în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării (prin trecere transplacentară a virusului, în cursul naşterii prin contactul cu fluidele din tractul genital matern şi prin alăptare). Urină, fecale, secreţii nazale, salivă, lacrimi, tuse, strănut, strângeri de mână, folosirea în comun a jucăriilor, rechizitelor, tacâmuri, veselă, WC, în bazinele de înot, în cursul relaţiilor de serviciu, prin convieţuirea în familie, prin schimb de obiecte personale, hrană sau apă.
Neapărat apelaţi la specialişti!
În primele trei, până la şase săptămâni, în infecţia HIV primară, pot să apară simptome precum febră, asociată cu dureri de cap, o stare generală de slăbiciune, ganglioni măriţi, transpiraţii nocturne, diaree, infecţii cutanate, dureri musculare, dar şi apariţia de iritaţii şi ulceraţii bucale sau genitale. Ulterior urmează o perioadă asimptomatică, iar aceasta poate ajunge chiar până la 10 ani. În cea de-a treia fază se ajunge la oboseală cronică, transpiraţii nocturne, dificultăţi la concentrare, tuse uscată, respiraţie dificilă şi chiar dureri la înghiţit. Hunedorenii care intenţionează să îşi facă testul HIV trebuie să ştie că la Centrul de Consiliere şi Testare, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, vor beneficia de consiliere înaintea investigaţiei, iar dacă rezultatul se dovedeşte a fi pozitiv, aceştia pot continua şedinţele.
Testare gratuită, de două ori pe an
Teste similare, însă de o mai mică acurateţe se găsesc şi în farmacii. Acestea sunt de evitat, însă, pentru că farmaciştii nu oferă şi consilierea psihologică necesară, care pregăteşte persoana în cauză pentru un eventual rezultat nedorit, iar lipsa preciziei testelor poate genera rezultate eronate care, la rândul lor, pot duce la gesturi disperate. Medicul Cecilia Birău, reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publiă Hunedoara, spune că testul este gratuit, în limita a două testări pe an, şi confidenţial. Rezultatul testului este concludent doar dacă testul este făcut la aproximativ 6 luni de la momentul presupusei infectări. Este important, însă, ca imediat după expunerea la risc să consultăm specialiştii unui Centru de Consiliere şi Testare, pentru a evalua împreună situaţia şi pentru a evita expunerea la alte riscuri de infectare (de exemplu sex fără prezervativ).
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.