Jurnal de pescar: Jumătate de million de euro pentru permise “chipeşe”

Articolul a fost vizualizat de 2,091 ori

Dacă tot n-au soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de pescuit şi stoparea braconajului, cei ce se ocupă de oblăduirea pescuitului fac ce ştiu mai bine, respectiv afaceri pe bani publici. Un nou ordin emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile prevede ca, începând din acest an, toţi pescarii să aibă musai permise plastificate cu CNP-ul fiecăruia trecut pe ele. Pentru circa 200.000 de astfel de permise, cât ar fi solicitat Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, s-ar plăti undeva pe la 10 lei de permis. Rezultă o sumă de 2.000.000 de lei, adică aproape 470.000 de euro, adică aproape o jumătate de milion de euro.

Începând din primăvara acestui an pescarii vor avea permise de pescuit personalizate

Bineînţeles că pentru licitaţia acestei importante lucrări ANPA-ul a făcut un anunţ public pe site-ul instituţiei. Acum la ce folos aceste permise chipeşe, cât îi vor încânta ele pe pescari, în condiţiile în care şi pe vechile carnete de membru ale asociaţiilor de pescari existau datele personale, CNP-ul şi mai ştiu eu ce şi ce ar fi putut să se facă cu aceşti bani pentru pescuit, rămâne să vă gândiţi dumneavoastră, stimaţi pescari.

Argumente

Până una, alta, ordinul ministerului le-a dat de lucru inspectorilor fantomatici din teren. Aşa că, şi la noi în judeţ, inspectorul piscicol zonal al ANPA, domnul Ionel Neacşu, are acum o intensă activitate de preluare a acestor date de la asociaţiile de pescari. Printre toate balubele, inspectorul piscicol face totuşi şi o precizare importantă pentru pescari.

“Până la apariţia noilor permise se prelungeşte valabilitatea permiselor emise anul trecut. Noile permise vor fi disponibile pe piaţă undeva prin luna martie. Nu va fi modificat în niciun fel tariful pentru cotizaţiile anuale”, declară Ionel Neacşu. Noile permise, în opinia lui Neacşu, se vor dovedi foarte utile, pentru că de acum încolo pescarii vor fi monitorizaţi electronic. “Până acum, dacă un pescar era prins că încălca legislaţia în domeniu, i se putea suspenda permisul pentru o perioadă determinată, însă în acel interval el îşi putea procura un alt permis de la o altă asociaţie, fără ca cineva să ştie că acesta mai are un permis care este suspendat. Prin această centralizare electronică naţională, vom monitoriza cu atenţie astfel de practici, iar pescarul căruia i-a fost suspendat permisul nu-şi va mai putea face un alt permis la o altă asociaţie, iar dacă va fi prins la pescuit fără permis va suporta rigorile legii”, precizează Ionel Neacşu.

Posibile reforme

Unii pescari văd totuşi o oarecare utilitate în acest permis. “Până acum, permisele apăreau în lunile martie-aprilie, iar asociaţiile de pescari nu le dădeau membrilor. Mă refer la taloanele emise de către ANPA. Acum, dacă va fi ţinută această evidenţă strictă, poate că şi impozitul acela de 30 de lei pentru fiecare permis eliberat va fi plătit integral de către toate asociaţiile de pescari”, spune Iosif Benko, preşedintele APS Hunedoara. De pescuit se poate pescui însă şi cu permisele eliberate direct de către ANPA, pentru o taxă de 30, respectiv 10 lei pentru pensionari, taxă achitată la trezorerie. Reprezentanţii ANPA spun că, în baza acestui permis, se poate pescui pe toate apele publice care nu sunt arondate vreunei asociaţii de pescuit.

Dacă aveţi permis de ANPA şi vreţi să pescuiţi pe apele arondate unei anume asociaţii de pescari, trebuie să plătiţi o taxă suplimentară de 20 de lei pe an. Iar dacă vreţi să pescuiţi în toată ţara, teoretic trebuie să achitaţi câte 20 de lei pentru fiecare apă pentru care asociaţia în care sunteţi înscrişi nu deţine autorizaţie de pescuit.

Tags:

About Bogdan Leu