Acte de vandalism pe Cetatea Devei
Carmen Cosman-Preda, Gazeta de Dimineaţă
Redeschisă circuitului turistic în această primăvară după trei ani, cât au durat lucrările de restaurare, Cetatea Devei a fost ţinta unor acte de vandalism.
Faptele reprobabile au fost descoperite de angajaţii Serviciului Public Administrare Cetate, în urma curăţării resturilor vegetale de pe Cetatea Devei.
Aceştia au găsit o bancă ruptă şi aruncată de pe platforma de artilerie, poarta de lemn de la intrarea în incinta 1 de asemenea a fost ruptă, fiind necesară înlocuirea ei, iar accesul în incinta 1 a fost interzis, mai mulţi stâlpi de iluminat au fost distruşi, în timp ce sticla de protecţie a fost spartă. În plus, spun reprezentanţii municipalităţii devene, mai multe reflectoare din incinta 3 au fost sparte, la fel ca şi unele lămpi colorate de pe platforma de artilerie, în timp ce, în exteriorul zidului din incinta 3, mai multe reflectoare au fost, de asemenea, distruse. Serviciul Public Administrare Cetate face apel la cetăţenii din Muncipiul Deva, dar şi la turişti, să respecte monumentul istoric Cetatea Deva şi să se conformeze regulilor vizitării unui sit arheologic de categorie A.
După trei ani de lucrări, Cetatea Deva a fost redeschisă pentru turişti la începutul lunii aprilie. Lucrările de reabilitare a Cetăţii Deva au costat 38,42 milioane lei, din care 21,96 milioane lei au fost asiguraţi din Fondul European de Dezvoltare Regională, 3,35 milioane lei au venit de la bugetul de stat, iar Primăria Deva a contribuit cu o cofinanţare de 516.844 lei.
DN 76 va fi gata la „Sfântu’ aşteaptă”. O altă contraperformanţă CNAIR afectează judeţul Hunedoara: modernizarea DN 76 durează mai mult decât a durat construirea
Ciprian Iancu , Glasul Hunedoarei
În deceniul trecut, judeţul Hunedoara a fost victima unei contra-performanţe notorii a fostei CNADNR (acum CNAIR). Cei 70 de kilometri ai DN 66 dintre Simeria şi Petroşani au fost reabilitaţi şi modernizaţi în 10 ani. Şi nu vorbim de vreo autostradă, ci de un simplu drum cu două benzi. Contra-performanţa are toate şansele să se repete pe DN 76 Deva – Oradea.
Un singur tronson de pe DN 76 este gata. E vorba de vreo 20 de kilometri între Brad şi Ioneşti. Recepţia a fost făcută cu câteva zile în urmă, dar a trecut neobservată şi din cauza campaniei electorale. În plus, compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nici n-a îndrăznit să se laude prea mult cu „inaugurarea”. E vorba, totuşi, de o lucrare ce trebuia finalizată integral în primăvara acestui an, dar, per ansamblu, acum e gata doar pe jumătate, deşi primele loturi, cele dinspre Oradea, au intrat în lucru încă din 2009.
Termene împinse spre 2018
Din cei 133 de kilometri ai drumului sunt gata doar cei 20 dintre Brad şi Ioneşti. Între Şoimuş şi Brad vom circula fără semafoare temporare, fără îngustări şi fără (gropi în care urmează să fie plasate casete betonate pentru subtraversări de ape) abia din iulie, anul viitor. Dar e vorba de o estimare a CNAIR, practic aceeaşi companie care spunea iniţial că lucrarea va dura doar 12 luni, din toamna lui 2013 până-n toamna lui 2014. Progresul fizic aici este de 83 la sută, iar lucrarea e plătită doar pe jumătate.
Mult mai rău stau lucrurile pe porţiunile Ioneşti – Vârfurile şi Beiuş – Oradea. CNAIR a fost nevoită să rezilieze contractele antreprenorilor desemnaţi pentru aceste două loturi, să reia licitaţiile, iar acum trebuie să avanseze alte termene-limită de finalizare, în ambele cazuri, anul 2018, fără să precizeze luna din an.
Bază sportivă lăsată de izbelişte
Dorin Corpade, Mesagerul Hunedorean
Cu aproximativ doi ani în urmă, autorităţile devene au primit ca donaţie un teren de tenis din partea unui lanţ de magazine profilat pe materiale de construcţii şi amenajări interioare. Amplasată în zona Bejan, această nouă bază sportivă oferea condiţii propice deprinderii şi practicării „sportului alb” de către cetăţenii Devei. Era, la vremea aceea, prima bază sportivă amenajată de respectivul lanţ de magazine pentru locuitorii unei zone urbane.
Am folosit intenţionat verbul a oferi la timpul trecut, pentru că ce am văzut acum întrece orice închipuire, demonstrând încă o dată (dacă mai era nevoie !) că la noi orice minune ţine trei zile. Pe vremea celuilalt primar (Petru Mărginean), accesul pe teren se făcea în baza unor programări, după cum susţin unii locuitori din zonă. Era o persoană care avea cheia de la porţile terenului şi venea să le deschidă atunci când erau solicitări. Accesul era gratuit. Gratuit e şi acum. Numai că totul e vraişte. Lucru mai puţin sesizat de primul gospodar al urbei şi numeroasele sale ajutoare, printre care şi băgătorii de seamă cu baston la purtător. Lăsat şi în seama acestora, terenul de sport e invadat de câini, porci şi cai. Urmele lor se văd în împrejurimile terenului. Pământul e râmat de parcă ar fi trecut plugul pe acolo. Chiar şi vântul şi-a marcat trecerea, rupând mai multe bannere. Apoi, rugina începe să pună stăpânire pe aparatele de gimnastică. Ca să nu mai vorbim de încuietorile smulse de la porţile terenului.
La cele văzute acolo, o altă zicere se potriveşte mănuşă situaţiei create din neglijenţa administraţiei locale: Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi şi bagă în traistă. Altfel spus, după donaţia făcută de lanţul de magazine, cineva mai trebuia să urmărească şi modul în care era administrată şi păstrată respectiva bază sportivă. Dar, se pare că lucrurile gratuite nu prea prezintă interes. Altfel nu-mi explic cum, la câteva sute de metri de această bază sportivă a mai fost amenajat un teren multifuncţional. Oare şi acest teren va avea soarta primului?
Informat despre situaţia de la terenul de tenis, viceprimarul municipiului Deva Răzvan Mareş a recunoscut că Poliţia locală este ineficientă şi că aceasta ar avea nevoie de mai mult personal pentru paza şi monitorizarea zonei, dar această lipsă poate fi suplinită prin montarea unui sistem de supraveghere cu ajutorul camerelor video. Desigur, n-ar trebui tergiversat prea mult acest demers, întrucât, după felul cum evoluează lucrurile în zonă, n-ar fi exclus ca, azi-mâine, riveranii să transforme chiar baza sportivă în ţarc pentru cai şi porci.
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani a participat la cel mai mare eveniment din lume dedicat programării – Hour of Code
Avantulliber.ro
Săptămâna trecută s-a desfăşurat în peste 180 de ţări evenimentul de educaţie cu cea mai mare amploare internaţională dedicat programării – HOUR OF CODE. Timp de şapte zile, în toată lumea au fost organizate evenimente Hour of Code în şcoli, licee, universităţi şi companii. Oricine a putut să fie gazda unui eveniment Hour of Code, organizatorul având nevoie doar de un calculator conectat la Internet.
Programul Hour of Code se desfăşoară în peste 180 de ţări din toată lumea şi a fost tradus în peste 40 de limbi. Acesta oferă gratuit resursele necesare pentru oricine îşi doreşte să înveţe să programeze. Până în prezent, 400.000 de români s-au înscris şi au participat la evenimente Hour of Code în săptămâna dedicată programării în cele două ediţii precedente.
Directorul colegiului, dl. prof. Alexandru Lăutaru ne-a declarat: „Este prima participare a colegiului la acest eveniment mondial, elevii noştri au fost foarte entuziasmaţi de metodele de programare pe care le-au testat în această săptămână. Acest gen de activităţi se pot realiza în laboratoarele de informatică ale colegiului nostru şi datorită faptului că unul dintre laboratoarele de informatică vechi de peste 10 ani a fost modernizat şi din acest an elevii învaţă pe calculatoare performante de ultimă generaţie. De asemenea laboratorul de informatică de la Şcoala Gimnazială Avram Stanca a fost repus în funcţiune şi poate folosit de către elevi şi profesori în activităţile de predare.”
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani a participat în perioada 5-9 decembrie 2016 la evenimentul HOUR OF CODE, cu un număr de peste 200 de elevi de nivel liceal şi gimnazial. Elevii coordonaţi de profesorii de informatică au parcurs cele 10-20 de lecţii de programare şi au primit certificate de participare la prestigiosul eveniment.
Cinci incendii s-au petrecut în judeţul Hunedoara
Ziarul Hunedoreanului
Pompierii din Deva au participat la stingerea unui incendiu izbucnit la o baracă improvizată situată în zona periferică a municipiului. Focul a cuprins întreaga baracă, iar în incendiu au ars obiectele de mobilier, un frigider, un acumulator auto, încălţăminte şi haine.
„Cel mai probabil, incendiul a fost generat de coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. Nimeni nu a fost rănit sau intoxicat cu fum în timpul propagării incendiului”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Un echipaj din Deva a intervenit, în zona gării, pentru stingerea unui incendiu produs la o hală dezafectată. Incendiul a fost cauzat de focul deschis în spaţii închise. O echipă de pompieri şi o alta de prim ajutor ale Gărzii de Intervenţie Baru au intervenit în localitatea Hobiţa, la un incendiu izbucnit la acoperişul unei case, care a fost generat de un coş de fum necurăţat corespunzător.
Pompierii din Brad au participat în localitatea Brotuna, la stingerea unui incendiu izbucnit la o casă particulară, din cauza coşului de fum neprotejat termic la trecerea prin plafon.
Un echipaj de pompieri şi un altul de prim ajutor ale Detaşamentului Orăştie au intervenit în incinta unei societăţi comerciale din municipiu, pentru îndepărtarea resturilor şi materialelor rezultate în urma exploziei unei centrale termice. Explozia nu a generat un incendiu şi nici victime.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.