Rezerva terţiară lentă (RTL) de energie necesară pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a Sistemului Energetic Naţional (SEN) în perioada de iarnă 2016 – 2017 (adică 15 noiembrie a.c.- 15 martie 2017) va fi asigurată de Complexul Energetic Hunedoara, de termocentralele pe gaze Iernut şi Brazi, de termocentralele pe păcură ale ELCEN Bucureşti şi Electrocentrale Galaţi şi de Veolia Energie Prahova – CET Brazi, potrivit unui act normativ elaborat de Ministerul Energiei. CEH şi cele două ELCEN-uri sunt companii de stat aflate în insolvenţă.
Ce reprezintă RTL?
RTL reprezintă o suplimentare a rezervei tehnologice de sistem, nivelul de apă din lacuri, stocurile strategice de gaz şi păcură, necesară pentru funcţionarea corespunzătoare a Sistemului Energetic Naţional în condiţii meteorologice severe. Necesarul estimat de RTL este de 700 de MW, din care 460 de hMW sunt achiziţionaţi, de către Transelectrica (în calitate de operator de sistem), în regim reglementat, de la CEH, în baza unei decizii a ANRE din 22 iunie 2016. Pentru restul de 240 de hMW, Transelectrica a apelat la piaţa concurenţială, câştigătorii fiind termocentralele pe gaze, în special Iernut, a Romgaz, şi Brazi, a OMV Petrom.
Un mic balon de oxigen pentru CEH
Practic, statul a apelat tot la coloşii săi învechiţi şi energofagi ca la o ultimă ancoră de susţinere a sistemului. Cel puţin pentru CEH, companie aflată în pragul falimentului, cu datorii de sute de milioane de euro, iarna 2016 – 2017 este o mică gură de oxigen. În această iarnă, Transelectrica va cumpăra de la Hunedoara sute de mii de MWh, pentru care va plăti zeci de milioane de lei. Preţurile de achiziţie de la cele două ELCEN-uri pe păcură vor fi şi ele anunţate în perioada următoare. Veolia Prahova este companie privată, costul la care i se va cumpăra curentul va fi, de asemenea, stabilit de ANRE, pe baza datelor cu costurile ce vor fi depuse de către firmă.
Economia subordonată păcii sociale
În ceea ce priveşte decizia statului de a le întinde o mână de ajutor companiilor din subordine pentru programul de iarnă, trebuie avută în vedere şi componenta socială. CEH are 6.000 de angajaţi şi este în pragul falimentului iar ELCEN are, la rândul ei, 2.000 de angajaţi şi este în insolvenţă. Ambele companii au probleme de ani de zile, pentru că au costuri de producţie mari şi îşi găsesc doar cu greu loc pe piaţa liberă.
Costul energetic al acestei ierni
Tot costul programului energetic de iarnă a fost estimat de către Ministerul Energiei la circa 2,2 miliarde de lei – 500 de milioane de euro. Cea mai importantă contribuţie o reprezintă apa din lacuri – 1,65 milioane de metri cubi, echivalent a1,65 TWh energie. La aceasta, se adaugă un milion de tone de lignit, necesarul pentru iarnă al Complexului Energetic Oltenia, 33.000 de tone de huilă, necesarul Complexului Energetic Hunedoara, şi 2,5 miliarde de metri cubi, stoc de gaze în depozite.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.