Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,269 ori

Recensământ finalizat în judeţul Hunedoara

Carmen Cosman, CityNews
Fără probleme deosebite, în judeţul Hunedoara, recensământul a fost finalizat. Au fost recenzate aproape 200.000 de locuinţe şi peste 400.000 de persoane. Conform datelor transmise de către Secretariatul Tehnic al Comisiei Judeţului Hunedoara, a fost finalizat procesul de recenzare în toate unităţile administrativ-teritoriale. Astfel, în judeţ au fost recenzate 193.468 de locuinţe şi un număr de 410.383 persoane prezente, temporar absente sau plecate pe o perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte.

Prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, a ţinut să adreseze mulţumiri recenzorilor pentru activitatea depusă. “Doresc să adresez în primul rând mulţumiri recenzorilor care, în această perioadă, în ciuda dificultăţilor întâlnite, au dat dovadă de răbdare, corectitudine şi consecvenţă în activitatea prestată. În acelaşi timp, doresc să mulţumesc şi cetăţenilor judeţului Hunedoara, care au înţeles importanţa acestui recensământ. Nu în ultimul rând, felicit comisiile locale şi comisia judeţeană pentru modul de organizare”, a precizat Dezsi.

Acesta a menţionat că, pentru planificarea şi implementarea politicilor economice şi sociale de dezvoltare, pentru activităţi administrative sau de cercetare ştiinţifică este necesară existenţa unor date referitoare la mărimea, distribuţia şi compoziţia populaţiei. Iar recensământul este o sursă primordială pentru aceste date.

Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor este operaţiunea care conduce, la intervale regulate – 1966, 1977, 1992, 2002, 2011 – la numărarea oficială a populaţiei pe teritoriul unei ţări şi în cele mai mici sub-teritorii geografice ale sale, împreună cu un număr selectat de caracteristici demografice şi sociale ale populaţiei. De asemenea, acesta furnizează şi informaţii referitoare la stocul de locuinţe.

Aleşii se ceartă pe banii pentru biserici

Sorina Popa, Mesagerul Hunedorean
Dacă nu e una, e alta, aşa că ne-am obişnuit deja să asistăm la certuri în Consiliul Local al municipiului reşedinţă de judeţ. De data asta, motivul a fost unul bisericesc.

Astfel, deşi au avut mai multe runde de întâlniri cu episcopul Devei şi al Hunedoarei, aleşii deveni se pare că nu au înţeles foarte multe din aceste discuţii, astfel că ieri, când să se voteze acordarea de finanţare nerambursabilă bisericilor ortodoxe din Deva, aceştia au început să se ia la harţă, semn că nici măcar Dumnezeu nu-i poate aduce la sentimente mai bune.

Pentru că viceprimarul Cosmin Costa a venit cu un amendament la proiectul respectiv, consilierii USL s-au supărat că s-au schimbat lucrurile şi au ameninţat că nu vor vota hotărârea. Florin Oancea (PNL) le-a cerut colegilor din USL să voteze proiectul de hotărâre fără amendamentul propus de Costa. Primarul Devei, Mircia Muntean, le-a spus membrilor CL Deva că dacă nu se votează proiectul, se pierd banii, care nu sunt puţini. “Eu le cer oamenilor mei să respecte punctul de vedere al Episcopiei, adică orice ban să fie dat bisericilor ortodoxe doar cu avizul acesteia”, a spus primarul. Circul a fost cât casa, pentru că se pare că unii dintre consilierii locali au interesele lor în ceea ce priveşte banii destinaţi cultelor. În final, deşi aleşii locali ai USL au votat contra, proiectul respectiv a reuşit să treacă, adunând nouă voturi “pentru”.

Cum i-am cunoscut pe…

Alexandru Gruian, Mesagerul Hunedorean
…Regele Mihai. În 1997. Venise la Castelul Corvinilor şi se afla în Sala Dietei. Prefectul judeţului era Pompiliu Budulan, actual director general la NuclearElectrica.

Pe atunci proaspăt venit din Valea Jiului, la început de carieră, dornic de afirmare, dorea (şi avea) relaţii foarte bune cu presa. Nu a fost aşadar greu să-l conving să-l roage pe rege să acorde un scurt interviu pentru TVR 1. Condusă pe atunci de Alina Mungiu-Pipiddi, redacţia de ştiri a TVR nu făcea alergie la Regele Mihai care, timp de şase ani, fusese, într-un fel sau altul, ostracizat de Ion Iliescu. Regele a venit la microfon cu un aer uşor stingher, parcă întrebându-se de ce i se solicită interviuri. A răspuns scurt, la obiect, cu o politeţe desăvârşită, când i-am cerut să detalieze motivele vizitei în judeţul Hunedoara. Prefectul Budulan era şi el încântat de vecinătatea onorantă a regelui. Nu se punea problema unei opţiuni între monarhie şi republică, ci doar de respectul acordat unei personalităţi.

…Prinţul Charles al Marii Britanii. În 1998, la Sibiu, cu ocazia primei vizite în România. Prinţul era însoţit de mulţi oficiali români şi multă presă – română şi britanică. Ne aşteptam la rigori extraordinare. Când colo – surpriză! Bodyguarzii prinţului, numeroşi şi ei, ne-au privit pe noi, ziariştii, cu atenţie, fără însă a se comporta agresiv sau ostentativ. Apoi ni s-a permis accesul în perimetrul de securitate sau cum s-o numi el, adică în imediata vecinătate a prinţului Charles. Nu aveam nicio restricţie – unde se ducea prinţul, mergeam şi noi, fără să ne mai întrebe cineva ceva, fără să fim îndepărtaţi sau să ni se sugereze că stăm prea aproape de el. Practic, între el, ziarişti şi persoanele cu care prinţul dorea să vorbească nu se afla nimeni.

La un moment dat, a intrat în curtea unui cămin de bătrâni din Sibiu. I-a salutat pe oameni, apoi a început să le strângă mâinile pe rând. A pipăit haina unuia, un halat din acela de spital, din molton roşu, l-a întrebat de unde îl are, apoi l-a sfătuit pe om să aibă grijă de el, să-l predea în bune condiţii când va pleca de acolo. Vorbea cu fiecare, calm, ponderat şi, mai ales, foarte uman. Nouă, jurnaliştilor, obişnuiţi cu gărzile de corp agresive ale demnitarilor români, nu ne venea să credem că, practic, ne înghesuiam în prinţul Charles, uneori chiar îl incomodam cu microfoanele noastre, îl atingeam, ne frecam de el la modul cel mai direct posibil, fără să se isterizeze nimeni, fără ca prinţul să pară deranjat, fără să aibă vreo reacţie de respingere. Zâmbea cu amabilitate, ba chiar şi-a cerut scuze când, din neatenţie, a îndepărtat microfonul colegului de la Radio Cluj. “Are clasă”, a spus cineva. Are.

Tags:

About Administrator