Mobilierul nou amplasat în Cetatea Devei în timpul proiectului de restaurare a incintelor exterioare a fost vandalizat, potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva.
Angajaţii Serviciului Public Administrare al Cetăţii Devei au descoperit mai multe distrugeri în incintele II şi III ale Cetăţii Devei. „Angajaţii primăriei au găsit o bancă ruptă şi aruncată de pe platforma de artilerie, poarta de lemn de la intrarea în incinta I a fost ruptă, mai mulţi stâlpi de iluminat au fost rupţi, iar sticla de protecţie a fost spartă.
De asemenea, mai multe reflectoare din incinta 3 au fost distruse, iar pe Platforma de artilerie, mai multe lămpi colorate au fost sparte. Şi reflectoarele din exteriorul zidului din incinta a treia au fost sparte”, a informat Primăria Deva. Cetatea Devei a fost redeschisă publicului din luna aprilie, după finalizarea lucrărilor de restaurare a incintelor II şi III, o investiţie de circa 10 milioane de euro. Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost unul dintre punctele militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. O explozie izbucnită în vara anului 1849 la depozitul de muniţie al fortăreţei a dus la distrugerea, aproape în totalitate, a cetăţii.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.