Vandalii s-au răzbunat pe Cetatea Devei

Articolul a fost vizualizat de 868 ori

p4 vandalie

Mobilierul nou amplasat în Cetatea Devei în timpul proiectului de restaurare a incintelor exterioare a fost vandalizat, potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva.

Angajaţii Serviciului Public Ad­ministrare al Cetăţii Devei au des­co­perit mai multe dis­trugeri în incintele II şi III ale Cetăţii Devei. „Angajaţii pri­măriei au găsit o bancă ruptă şi aruncată de pe platforma de artilerie, poarta de lemn de la intrarea în incinta I a fost ruptă, mai mulţi stâlpi de iluminat au fost rupţi, iar sticla de protecţie a fost spartă.
De asemenea, mai multe reflectoare din incinta 3 au fost distruse, iar pe Platforma de artilerie, mai multe lămpi co­lorate au fost sparte. Şi re­flectoarele din exteriorul zidu­lui din incinta a treia au fost sparte”, a informat Primăria Deva. Cetatea Devei a fost redeschisă publicului din luna aprilie, după fi­nalizarea lucră­rilor de restaurare a incintelor II şi III, o investiţie de circa 10 milioane de euro. Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost unul din­tre punctele mi­litare strategice ale Tran­sil­vaniei. For­­tăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. O ex­plozie izbuc­nită în vara anului 1849 la de­pozitul de muniţie al fortăreţei a dus la distrugerea, aproape în totalitate, a cetăţii.

About Daniel Guta