Renovarea gării din Brad va costa peste un milion de lei

Articolul a fost vizualizat de 888 ori

INVESTIŢIE

p4 gara 2
Au demarat lucrările de reabilitare a clădirii staţiei CFR din Brad, iar investiţia se ridică la peste un milion de lei. Edificiul din secolul al XIX-lea, considerat unul dintre cele mai frumoase astfel de monumente din Transilvania, a împlinit 120 de ani.

Au fost demarate lucrările de renovare a clădirii staţiei CFR Brad, valoarea contractului atribuit societăţii In­dustrial Construct Gedi fiind de 1.094.546 lei fără TVA, sumă alocată din sursele proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR – SA şi de la bugetul de stat.

În prezent, are loc ame­na­jarea te­renului, iar în perioada următoare vor începe repa­raţiile la exteriorul şi in­teriorul clădirii (acoperiş, faţade, uşi de acces, lambriuri, sală de aş­teptare, birou de mişcare etc.), precum şi lucrările la in­sta­laţiile sanitare şi la cele elec­trice. Durata contractului este de 24 de luni, au precizat re­prezentanţii CFR.
Gara din Brad a fost inau­gurată în 6 decembrie 1896, odată cu darea în folosinţă a liniei de cale ferată dintre localităţile Sântana şi Brad. Au trecut 120 de ani de la acest eveniment, iar clădirea aflată în proprietatea Căilor Ferate Ro­mâne a rămas una dintre cele mai frumoase gări din Ro­mânia, o bijuterie din punct de vedere al detaliilor arhitec­turale. După 1990, fluxul de călători din Brad s-a redus drastic, iar linia de cale ferată dintre Deva şi Brad a fost scoasă din funcţiune şi dez­membrată. Gara monument a ajuns aproape o ruină în ultimii ani, iar localnicii au solicitat în nenumărate rânduri implicarea autorităţilor în reabilitarea ei.

About Daniel Guta