Legea Falimentului personal amânată până în vară

Articolul a fost vizualizat de 881 ori

No Money

Guvernul a aprobat amânarea până la 1 august 2017 a intrării în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, potrivit unui comunicat al Executivului.
Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-şi de­clare falimentul personal. Aceştia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în faţa unei comisii de insolvenţă, îşi vor putea face un plan de reeşalonare a datoriilor pe 5 ani, şi o procedură de lichidare în faţa instanţelor de judecată.
Legea privind insolvenţa persoa­nelor fizice a fost adoptată de Par­lament în luna mai 2015, iar în luna decembrie a anului trecut Guvernul a decis prorogarea cu un an a aplicării Legii privind insolvenţa persoanelor fizice. Noua amânare este justificată de Guvern prin nevoia de a organiza la nivel de teritoriu structurile care să gestioneze procedurile care ţin de fa­limentul personal.

Pe cine ajută insolvenţa pe persoană fizică

Legea se adresează persoanelor fi­zice de bună-credinţă, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanţele la furnizorii de utilităţi, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziţia unui serviciu sau produs personal etc., şi nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.
În situaţia în care datornicul con­sideră că se află în insolvenţă (deoarece nu dispune de lichidităţi pentru plata datoriilor scadente – starea de in­sol­venţă poate fi luată în considerare dacă termenul de plată a datoriilor a fost depăşit cu mai mult de 90 zile) dar situaţia financiară a acestuia nu este iremediabil compromisă, poate cere Comisiei de Insolvenţă deschiderea insolvenţei pe bază de plan de ram­bursare a datoriilor, care este o pro­cedură administrativă şi nu judiciară. În acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie.
În cazul deschiderii procedurii de insolvenţă pe baza planului de ram­bursare se suspendă provizoriu exe­cutările silite începute, nu pentru mai mult de 3 luni, cu excepţia situaţiei în care instanţa decide prelungirea acestei perioade, dacă astfel situaţia financiară a datornicului ar deveni iremediabil compromisă.

Durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu încă un an.

Insolvenţa prin lichidare de active poate fi solicitată de către datornic, în mod direct, în cazul în care ‘situaţia sa financiară este iremediabil com­pro­misă’.
Legea prevede şi o procedură sim­plificată pentru insolvenţa personal, care poate fi accesată de o persoană fizică insolventă, dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile şi are peste vârsta standard de pensionare sau şi-a pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.

About Administrator