Academia de Ştiinţe Economice revine la Deva. Vestea bună vine de la conducerea ASE, care a anunţat că intenţionează să deschidă un centru de învăţământ la distanţă în municipiu. Rectorul universităţii din Bucureşti a văzut recent pentru prima dată clădirea pe care universitatea o deţine chiar în centrul vechi şi s-a declarat mulţumit de interior. Însă exteriorul frumoasei clădiri de patrimoniu din care cad bucăţi de tencuială nu va fi reabilitat din bugetul instituţiei de învăţământ superior şi nu va fi gata până la deschiderea cursurilor în toamna lui 2017.
„Strategia noastră este să redeschidem centrele de învăţământ la distanţă acolo unde credem noi că putem să ajutăm comunitatea.
Am primit o invitaţie din partea autorităţilor locale, am analizat-o împreună cu colegii noştri din boardul Academiei de Studii Economice şi am decis că cel mai bine este să ne vedem aici, la faţa locului. Eu nu am văzut până acum sediul de la Deva ( … ) şi vreau să spun că mie mi-a plăcut ce am văzut – este o clădire frumoasă, o clădire de patrimoniu, care, cu mici îmbunătăţiri poate găzdui cursuri fără nici un fel de problemă”, a declarat prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE. În primă fază, cursurile vor începe, pe 1 octombrie 2017, pe două specializări: management, respectiv contabilitate şi informatică de gestiune. Numărul minim pentru studiile de licenţă trebuie să fie de 50 de studenţi pe serie. Taxa anuală a ASE pentru cursurile la distanţă de la Deva va fi de 3.000 de lei. Tot la Deva, Academia de Studii Economice intenţionează să deruleze şi cursuri de masterat în antreprenoriat şi managementul proiectelor, dar şi cursuri de perfecţionare în management şi administraţie publică. „Rămâne în continuare şi posibilitatea deschiderii cursurilor de zi doar că este nevoie de o anumită procedură – un an de zile trebuie să meargă cursurile la distanţă pentru a se putea apoi deschide şi cursurile de zi, am purtat discuţii pe această temă, dar şi pentru acordarea unui ajutor pentru clădirea de vis-a vis”, spune viceprimarul Răzvan Mareş. Edilul Devei, Mircia Muntean, crede că oferta ASE va veni în întâmpinarea celor care nu îşi pot permite studii în alte oraşe: „Ei se adresează elevilor care nu îşi permit să facă naveta către centrele universitare, să plătească chirii pentru a urma studiile unei universităţi. Eu cred că şi aceşti tineri au dreptul la învăţământ”, crede primarul care speră că asemenea iniţative vor duce la stabilirea tinerilor în Deva.
Clădire cu istorie
Centrul la învăţământ la distanţă din Deva va funcţiona în sediul din Piaţa Unirii, o clădire care aparţine Statului Român unde ASE are drept de administrare directă dat prin Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale. Este vorba de construcţia vis a vis de Primăria Deva, o clădire considerată de arhitecţi una dintre cele mai frumoase din oraş. După Revoluţie, aici a fost sediul unei bănci, iar, din anul 1995, aici a funcţionat o filială a Academiei de Studii Economice cu trei specializări. În 2005, conducerea ASE a decis să închidă sediul de la Deva: „Au fost mai multe motive, s-a considerat că este distanţa foarte mare pentru că nu exista autostradă şi făceai pe drum opt ore. La un moment dat, nu au mai fost nici cursanţi. Nu doar Deva s-a oprit, noi am avut 21 de centre de învăţământ la distanţă, iar în acest moment doar două mai sunt funcţionale: Buzău şi Piatra Neamţ. Vrem să deschidem Deva şi Tulcea”, explică rectorul ASE, care recunoaşte că este pentru prima dată când a văzut clădirea: „Am vrut să vin să văd ce se întâmplă: când am făcut analizele financiare – execuţia bugetară la şase luni, la nouă luni, ca să ştim cum stăm cu finanţarea-, am constatat că există o clădire pe care nu o folosim şi, la un moment dat, mă bătea gândul să renunţ la ea pentru că noi aveam costuri, dar nu aveam venituri. Aşa am decis să o folosim, dar principalul motiv pentru care am decis să deschidem un centru de învăţământ la distanţă este încrederea acordată de profesorul Radu Ioan (fostul coordonator al centrului din Deva – n. red.) pe care îl ştiu de când eram student ca un om foarte serios şi ştiu că poate să revigoreze această locaţie.” După ce s-a decis închiderea, clădirea a rămas în conservare, iar, în 2014, a fost propusă pentru a fi declarată monument istoric prin noul plan urbanistic general al Devei. Administraţia oraşului a făcut nenumărate demersuri pe lângă proprietar pentru a interveni de urgenţă la faţadă, mai ales că bucăţi din faţadă se măcinau şi cădeau pe trotuar. „După părerea mea este cea mai frumoasă clădire din Deva, care, din păcate, este într-o stare deplorabilă, dar structura de interior este relativ bună. Ea necesită măsuri urgente de reparaţii şi noi am trimis nenumărate adrese către proprietarul clădirii, chiar amenzi”, declara, în 2014, arhitectul şef al Devei, Angela Kalauz. În interior, spatiul este bine conservat şi reabilitat: sunt amenajate cinci săli de cursuri – două la parter şi alte trei la etaj -, o cancelarie şi chiar garsoniere pentru cadrele didactice care fac naveta.
Faţadă periculoasă
Sediul ASE din Deva este, de fapt, o clădire de patrimoniu ridicată în secolul XX, în stilul seccesion, recunoscut pentru elementele florale, liniile elegante şi arcaturile fine. „Este o clădire creată la începutul secolului XX, iar pe faţadă vedem elemente florale care sunt distruse în bună parte, sunt frize foarte frumoase şi e capul de leu de deasupra intrării, axat deasupra balconului. Sunt într-o stare de depreciere serioasă şi sunt un pericol pentru trecători pentru că se desprind elemente mari. Cablurile electrice, dar şi burlanul perforează elementele de arhitectură, iar cornişele din partea de sus riscă să pice în capul oamenilor. ( … ) Există îndatori ale proprietarilor acestor clădiri monument, dar, pe o parte, ei sunt şi ajutaţi în sensul în care nu datorează impozit statului pentru clădirile pe care le deţin în proprietate”, spunea arhitecta şefă. Numai că Academia de Studii Economice nu a răspuns pozitiv la adresele trimise de Primăria Deva, iar conducerea instituţiei a decis să lase renovarea clădirii în seama autorităţilor locale devene. După vizita la Deva, s-a decis să se aducă ceva îmbunătăţiri la interior care să asigure pentru reluarea cursurilor şi reparaţii la o parte din acoperiş. „În discuţia cu cei de la Primăria Deva mi s-a spus că există un proiect la nivel de oraş, iar clădirea noastră ar trebui să fie inclusă în acel proiect cu finanţare europeană. Noi avem deja probleme cu o clădire monument istoric şi trebuie să fim foarte atenţi cu aceste renovări. ( … ) La clădirea de la Deva, interiorul este funcţional, clădirea nu stă să pice cum aveam eu impresia cu mici probleme pe care le vom putea rezolva până la 1 octombrie, fără dar şi poate. Exteriorul se va face când se va câştiga proiectul”, afirmă rectorul ASE. Profesorul Nicolae Istudor se referă la proiectul de reabilitare a centrului istoric al Devei, un proiect gândit pentru accesarea de fonduri europene. Numai că documentaţia nu este gata şi proiectul nu poate fi depus în acest an, la timp, pentru a primi rapid finanţare. Prin urmare, faţada clădirii va rămâne în actualul stadiu de degradare până când proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii va fi pus în practică: „Vom finaliza proiectul anul viitor”, spune viceprimarul Ovidiu Moş. Asta înseamnă că în nici un caz lucrările nici măcar nu vor demara până la începerea anului şcolar. De fapt, Academia de Studii Economice nu a refăcut faţada clădirii deşi aici s-au desfăşurat cursuri cu studenţi timp de 10 ani, între 1995 şi 2005, cu trei specializări. Şi asta în condiţiile în care exista un proiect de reabilitare a exteriorului încă din 2011, proiect întocmit de arhitectul Ilie Popa. Explicaţia este simplă – este nevoie de fonduri importante şi mari bătăi de cap pentru că e vorba de o clădire de patrimoniu. Rămâne de văzut ce se va întâmpla dacă bucăţile căzute din faţadă vor răni trecătorii sau studenţii, caz în care va răspunde proprietarul clădirii.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.