Gazeta de Dimineaţă îşi încântă cititorii cu titlul: “INDISCIPLINAR. Adrian Jurca, liderul de sindicat căruia conducerea CEH i-a desfăcut contractul de muncă”, iar articolul începe astfel: „Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a decis, marți, desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al lui Adrian Jurca, liderul de sindicat de la mina Livezeni, pentru că acesta a absentat nemotivat de la serviciu. Și nu o zi, două, trei, ci mai bine de o lună.” Probabil că cei din redacţie s-au gândit că noul cuvânt al limbii române (inventat de ei?) nu va fi observat dacă nu este pus în titlu,şi nu oricum, ci cu majuscule, să atragă imediat atenţia prin lipsa de sens: „INDISCIPLINAR”. Acest cuvânt nu există în DEX, nu înseamnă nimic – dacă punem particula „in” în faţa unui cuvânt nu înseamnă că obţinem automat un cuvânt nou. Pentru curioşi, conform DEX, „disciplinar” înseamnă „conform cu disciplina, privitor la disciplină, urmărind disciplina sau disciplinarea”.
Site-ul avantulliber.ro informează: “În stațiunea tuistică Straja din municipiul Lupeni s-a deschis, în week-endul care a trecut, noul sezon turistic de iarnă. Evenimentul a fost marcat așa cum se cuvine de administratorii de cabane și pârtii, în parteneriat cu administrația publică locală dn municipiul Lupeni.” Este greu când şi tastatura sabotează, refuzând să scrie câte o literă la fiecare frază; uneori rezultă cuvinte interesante – „tuistică”.
În Servus Hunedoara, în legătură cu situaţia de la CEH, se află următorul citat: “Totodată, conducerea CEH trbeuie să înțeleagă că avem un CCM al cărui drepturi trebuie respectate. Om continua aceste aceste acțiuni până la intrarea în insolvență, insolvență cvare în momentul de față reprezintă salvarea CEH. Am discutat cu conducerea CEH, iar directorul a anunțat că există posibilitatea ca miercuri există posibilitatea ca anumite activități din cadrul CEH să se oprească.” Aici nu doar tastatura a sabotat; mă gândesc că şi graba şi-a adus constribuţia, altfel nu îmi explic numeroasele greşeli, de la litere inversate sau lipsă, la dezacorduri (corect era: „ale cărui drepturi”), repetarea aceluiaşi cuvânt şi, în final, o frază fără sens („directorul a anunțat că există posibilitatea ca miercuri există posibilitatea ca anumite activități din cadrul CEH să se oprească”).
Pe site-ul hunedoaraplus.ro citim: „Românii sunt tradiţionalişti convinşi. Cu toate că supermarketul livrează mare parte din alimentele necesare pregătirii mesei de Crăciun, porcul, dacă nu se taie la bunici în curte, se cumpără de la standurile speciale din piaţă sau de la fermieri.
Toţi fermierii care cresc animale destinate comercializării şi sacrificării apelează la internet pentru a vinde marfa.” Desigur, românii sunt „tradiţionalişti” – o dovedesc vânzându-şi marfa pe Internet; iar românii tradiţionalişti cumpără carnea de porc de la standurile din piaţă sau de la fermieri, care vând pe Internet. (Am încercat să rezum informaţiile oferite mai sus)
Servus Hunedoara informează: “De dimineață și până la lăsarea întunericului, tinerii de la „Free Bikers”, împreună cu ceilalți oameni inimoși care au dorit să se implice în această acțiune de suflet, au colindat cătunele din comuna Balșa, pentru a împarte daruri și zâmbete unor familii cu situație materială precară, fiecare dintre ele cu o poveste impresionantă, care nu a lăsat indiferentă pe foartă multă lume.” Nu mai pot da vina pe tastatură pentru această formă greşită a infinitivului – a împarte; corect era: „a împărţi”.
În Gazeta de Dimineaţă scrie: „Deficienţele au fost între timp remediate, potrivit oficialilor de la drumuri, care totuși cer constructorului să-şi monitorizeze propriile lucrările timp de opt ani.
Potrivit unui document obţinut de Digi24 în toată această perioadă, va corecta pe costul său toate problemele apărute ca urmare a execuţiei defectuoase a lucrărilor.
Au făcut inspecţia, au întocmit raportul astăzi. Şi premisele sunt ca săptămâna viitoare să se poată face recepţia acolo”, spune Cătălin Homor, directorul CNAIR, fostul CNADNR.” Aici avem un bun exemplu de cum se schimbă sensul unei fraze atunci când se uită virgula: „Potrivit unui document obţinut de Digi24 în toată această perioadă” – de ce perioadă a avut nevoie Digi24 pentru a obţine documentul în cauză? Şi ştim unde se încheie declaraţia lui Cătălin Homor, dar nu ştim unde începe, pentru că nu există ghilimele.
Ziarul Hunedoreanului scrie: “Dintre obiceiurile ciclului calendaristic, colindatul devine cea mai strălucită manifestare folclorică.”, „Reprezentanţii companiei (Deva Gold – n.n.) spun că vor încerca an de an să respecte această tradiţie şi să îi primească pe toţi cei care doresc să le colinde. <E o surpriză plăcută, să îi avem din nou alături de noi pe aceşti tineri minunaţi din Certej, alături de primarul comunei, consiliul local. Locuitorii din această localitate dovedesc încă o dată că Certejul este o resursă atât umană, cât şi de minereuri. (…)>”. Am citit şi restul textului, dar tot nu am înţeles cum se poate dovedi / sau cum s-a dovedit prin colinde că Certejul este „o resursă de minereuri”.
Desigur nu putea lipsi nici virgula dintre subiect şi predicat, cum s-a întâmplat în Servus Hunedoara: „Suma totală ce a fost alocată în județul Hunedoara pentru cele 265 de familii, este de 1.087.395 de lei din credite bugetare, iar din Valea Jiului sunt 146 de persoane sau familii, care vor primi bani.”
Ziarul Hunedoreanului informează: „Un accident rutier a fost provocat, într-un cimitir, de un tânăr de 26 de ani, din comuna Baru.” Noroc că ştirea a apărut în mai multe ziare, altfel cineva şi-ar fi putut imagina că cei din cimitir (agitaţi puţin la alegeri) au început să îşi încerce talentele de şofer pe aleile din cimitir. Aşa, pentru informare, conform DEX: rutier – care ţine de drumuri şi şosele, privitor la drumuri şi şosele, care se referă la transportul pe şosele. Ar mai fi o posibilitate: cimitirul se afla în mijlocul drumului naţional!
Pe site-ul avantulliber.ro citim angajamentul: ”<Sunt deputat de Gorj. Pentru toți cei care am fost aleși în Hunedoara, în Gorj, cel mai important e să salvăm locurile de muncă și energia pentru că, pur și simplu, au făcut-o praf. Am ajuns să cumpărăm energie din străinătate>, a menționat Ponta.” Da, este trist ce s-a întâmplat în ultimii ani cu CEH. Dar mi-am amintit, brusc ceva, în 2012-2015 prim-ministru a fost exact domnul acesta care este citat în text. Oare iar se vede în două ipostaze (ca pe vremuri, când ministrul şi parlamentarul au avut păreri diferite despre aceeaşi problemă): cel care „a făcut-o praf” şi deputatul care „va salva situaţia”?
Număraţi, vă rog, de câte ori scrie „brazi naturali” în cele trei rânduri din hunedoaraplus.ro: „Brazii naturali sunt și anul acesta pe gustul românilor. În afară de magazilene de bricolaj care au standuri cu brazi naturali, la Deva primăria a amenajat mai multe zone pentru comercializarea brazilor naturali.”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.