Revoluţia din decembrie 1989 a avut martiri în Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,251 ori

Şapte oameni din Hunedoara şi Orăştie au murit în împrejurări stranii în zilele Revoluţiei din 1989, de la care se împlinesc 27 de ani. Martirii Hunedoarei sunt comemoraţi an de an, în preajma Crăciunului, însă autorităţile au făcut paşi mici pentru aflarea adevărului despre moartea lor.

p 3 - rev 2
Martirii Hunedoarei din zilele Revoluţiei sunt comemoraţi în fiecare an în preajma Crăciunului, la mo­numentul ridicat pentru omagierea lor în Parcul Tineretului.
S-au împlinit 27 de ani de eve­nimentele din decembrie 1989. În Hunedoara, potrivit datelor oficiale, în zilele de 22 – 23 decembrie 1989, cinci militari şi un civil au fost ucişi în împrejurări stranii. Între 22 decembrie 1989 şi 26 decembrie 1989, cele două unităţi militare învecinate de la marginea Hunedoarei, (regimentul – U.M. 01933 şi divizionul tehnic – U.M.01852), au fost atacate cu focuri de armă de persoane necunoscute. Prima victimă a actelor teroriste a fost maiorul post-mortem Stîngă Ioan Mircea, ucis în dimineaţa de 23 de­cembrie 1989 cu o rafală de mitralieră. A fost împuşcat în spate şi în picior, iar colegii l-au găsit în poziţia chircită, cu pumnii strânşi şi buza muşcată. Tot atunci, în aceeaşi unitate militară a fost găsit cadavrul sublocotenentului post-mortem Merticaru Dumitru, împuşcat în cap, de la mică distanţă. În 23 decembrie au murit şi soldaţii Cotfas Aurel Marinel şi Lazăr Rotaru, ambii împuşcaţi. De asemenea, subloco­tenentul post-mortem Cristea Valeriu, din aceeaşi unitate, a fost doborât în zona pieţei Obor a Hunedoarei, fiind împuşcat cu muniţie explozivă. Băr­batul a fost transportat la spitalul din Deva, unde a decedat.Muncitorul Ion Maruneac, de 22 de ani, a fost găsit împuşcat în Pădurea Chizid. Patru gloanţe i-au străpuns trupul. Ucigaşii celor şase nu au fost identificaţi.
De asemenea, în Orăştie, în di­mineaţa de 23 decembrie 1989, trupul neînsufleţit al militarului Călin Mo­rariu a fost găsit într-un şanţ cu apă şi mâl. A fost o reglare de conturi, relatau apropiaţii lui, însă la fel ca în cazul victimelor din Hunedoara, ucigaşii nu au fost găsiţi.

About Daniel Guta