Aproape 600 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine au rămas în Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 866 ori

A fost publicat Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, realizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în planul de protecţie a acestora, iar Hunedoara se află printre judeţele care deţin astfel de păduri.

p4 - paduri

Judeţul Hunedoara a înscris în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România peste 600 de hectare de păduri. Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, publicat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, este un instrument de evidenţă a pădurilor virgine şi cvasivirgine din ţara noastră şi de asigurare a protecţiei stricte pentru aceste păduri.

Pădurile incluse în Catalog sunt supuse unei protecţii stricte, ceea ce înseamnă că nu sunt permise nici un fel de lucrări sau activităţi umane care le pot afecta. Singurele activităţi permise sunt cele de cercetare, educaţie şi de vizitare, dar şi acestea sunt permise doar cu condiţia să nu afecteze naturalitatea pădurilor respective, a informat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În judeţul Hunedoara au fost cartografiate 187 de hectare de păduri virgine şi 405 hectare de păduri cvasivirgine, cele mai multe suprafeţe de pădure fiind în Retezat.

Pădurile virgine din judeţul Hunedoara se află în zona Valea Buţii şi sunt proprietate privată, potrivit Catalogului publicat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Pădurile cvasivirgine de pe raza judeţului au fost cartografiate în Meleia şi Valea Mică (proprietate de stat, Ocolul Silvic Grădişte), Lacurel şi Tabla (proprietate de stat, Ocolul Silvic Retezat). În România au fost identificate 2.569,3 hectare de păduri virgine şi 10.324,67 hectare de păduri cvasivirgine, în judeţele Hunedoara, Sibiu, Caraş-Severin, Argeş, Bacău, Braşov, Bihor, Suceava, Maramureş şi Prahova.

About Daniel Guta