Una dintre bolile parazitare care riscă să genereze adevărate tragedii în perioada sărbătorilor de iarnă este trichineloza. Boala este, potrivit medicului Cecilia Birău, reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP), răspândită în întreaga lume. Ea este transmisă de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în corpul omensc în urma consumului de carne de porc infestată. Este bine şt ştiut, însă, că nu doar carnea de porc este un agent de transmitere a trichinelozei, ci şi carnea de cal, cea de vânat, de mistreţ, de urs sau de nutrie. Riscul este real atunci când carnea conţine larve vii sau chisturi viabile.
Faţă umflată, dureri musculare şi greaţă
Medicul Cecilia Birău adaugă că, la om, majoritatea infeciilor sunt asimptomatice, dar există şi forme clinice de boală care pot avea o evoluţie severă, ce pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea consumată, de gradul de infestare ale acesteia şi de rezistenţa organismului afectat. Dacă aţi consumat carne de porc şi aveţi febră, edeme palpebrale (umflături ale pleoapelor) sau ale feţei, conjunctivită, dureri abdominale, greţuri, vărsături, dureri şi scăderea forţei musculare, atunci aţi putea să fi fost infestat cu trichineloză. De obicei simptomele apar la o zi sau cel mult două de la consumul de carne infestată cu nematodul periculos. Sărarea, afumarea sau uscarea cărnii nu distruge larvele care trăiesc în aceasta, aşa că doar examenul trichineloscopic poate să ne garanteze că vom consuma o carne care nu ne va îmbolnăvi.
„Treceţi carnea prin foc” pentru siguranţă
De asemenea, prepararea cărnii „în sânge”, poate fi un factor de risc, dacă carnea nu a fost testată anterior. Tocmai de aceea, feriţi-vă să cumpăraţi carne din alte locuri decât în centrele autorizate sau de la comercianţi implicaţi în tăierea clandestină a animalelor. Carnea porcului sacrificat în propria gospodărie trebuie şi ea verificată trichineloscopic, chiar dacă sunteţi convinşi că animalul este sănătos, pentru că l-aţi hrănit cu mâna dumneavoastră. De asemenea, maşina de tocat carne trebuie igienizată bine înainte, dar şi după folosire. Veterinarii ne mai spun că bucăţile optime pentru refrigerat ar trebui să nu aibă mai mult de 15 centimetri grosime, iar aducerea bucăţii de carne la 71 de grade Celsius este o condiţie absolut necesară pentru a evita îmbolnăvirile. De asemenea, dacă inteţionaţi să daţi câinilor şi pisicilor resturi sau măruntaie din porcul sacrificat sau din vânatul pe care l-aţi cumpărat pentru Crăciun, hrana pentru animalele din curte, ar trebui, şi ea, să fie fiartă sau prăjită.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.