Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,252 ori

 Tradiţii. Crăciunul şi Anul Nou la momârlani

pag 12 - 1

Carmen Cosman-Preda, Gazeta de Dimineaţă

Veşnicia s-a născut la sat şi tot acolo s-au născut şi tradiţiile care aduc un plus de frumuseţe sărbătorilor de iarnă, iar în comunităţile de momârlani din Valea Jiului încă se păstrează nealterate obiceiuri vechi de sute de ani.
În general vorbind, localnicii din satele hunedorene duc tradiţia mai departe şi păstrează cu sfinţenie, din moşi strămoşi, tradiţiile de Crăciun. Căluşarii – reprezintă un dans popular fecioresc, cu origine pre-romană, fiind cel mai vechi şi mai spectaculos dintre dansurile tradiţionale romaâneşti. Ceata de căluşari este formată din 8 până la 20 de feciori, în funcţie de tradiţia locală şi de numărul feciorilor din sat, care colindă din casă în casă îmbrăcaţi în costum popular tradiţional. Irozii sau craii, de asemenea un obicei folcloric tradiţional de Crăciun, vechi de 2000 de ani, ce interpretează “sceneta” în care este vorba de Naşterea lui Isus, venirea Magilor urmărind steaua călăuzitoare şi întâlnirea lor cu Irod. Ceata de irozi sau de crai este formată din 4-8 băieţi (în funcţie de tradiţia fiecărui sat) cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, îmbrăcaţi în costum popular tradiţional. Un alt obicei îl reprezintă Stelarii, vechi de 2000 de ani, ce vesteşte Naşterea Mântuitorului. Ceata de stelari este formată din 7-10 copii cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani. Au ca semn particular steaua împodobită, în unele sate copiii fiind îmbrăcaţi în costum popular tradiţional. Cetele de căluşari, irozi şi stelari merg în zilele de Crăciun în satele hunedorene de la o casă la alta şi colindă atât în stradă, cât şi în gospodăriile oamenilor. Acest eveniment face că atât locuitorii satului cât şi invitaţii aflaţi în sat să urmeze cetele. În casele unde sunt fete de vârste apropiate băieţilor din cete, aceştia le “joacă”, formând perechi mixte.
Valea Jiului merge cu piţărăii
În satele din Valea Jiului la loc de cinste stă obiceiul piţărăilor, denumit astfel după colăcelul primit de la gazde, care se pierde în negura timpului. Se spune că piţărăii datează chiar de pe vremea dacilor, iar steagurile purtate de cete ar putea fi inspirate din cele ale legiunilor romane. În fiecare an, în Ajun de Crăciun, feciorii satului, care s-au pregătit din timp, ridică steagurile anume aranjate după datină şi pornesc la colindat încă din zorii zilei. Steagurile sunt minuţios împodobite cu mărgele, ciucuri, coroniţe de flori şi basmale, ca să arate cât de mândru este cel care îl poartă, iar colindătorii sunt îmbrăcaţi în mod obligatoriu în costume populare tradiţionale. Colindul piţărăilor pleacă de la biserică, unde preotul îi binecuvântează, şi se opreşte seara târziu la o casă aleasă din vreme, unde tinerii petrec cu gazda până dimineaţa. Pe lângă colacii tradiţionali, piţărăii primesc nuci, mere, dulciuri, dar sunt întâmpinaţi şi cu sticle de ţuică împodobite şi ele de sărbătoare, pentru că astfel colindul să fie răsplătit de gazdele primitoare. Localnicii cred că, dacă nu primesc colindătorii, riscă să îşi atragă tot răul şi blestemele asupra gospodăriilor lor, iar în anul care vine nu vor avea parte nici de animale şi nici de roadele pământului. Obiceiul piţărăilor din Valea Jiului pare mai degrabă un rit al fertilităţii, iar despre colindători se crede că aduc prosperitate şi noroc gazdelor, astfel că cetele sunt primite cu strigăte de bucurie şi cu daruri. În curtea casei se încing horele, în acompaniament de fluiere şi strigături tradiţionale.Şi, pentru ca anul care vine să le meargă şi mai bine, gospodarii ascund în podul casei sau în grajduri seminţe legate într-un batic, iar dacă piţărăii le găsesc înseamnă că gazdă va avea noroc şi belşug. În rândul piţărăilor disciplina este foarte severă şi niciunul dintre colindători nu are voie să ceară mai mult decât dăruieşte gazda. După ce stăpâna casei le dă darurile, piţărăii şi le împart în mod egal şi apoi se strâng în mijlocul curţii, unde învârt o horă străbună.

Metoda „accidentul” pare a nu mai da roade

pag 12 - 2

Livia Botici, Glasul Hunedoarei

Celebra înşelătorie prin metoda „accidentul”, prin care zeci de hunedoreni au rămas fără bani, pare să nu mai dea roade. Doi hunedoreni au dejucat planurile escrocilor, sunând fie la poliţie, fie la rudele despre care aceştia spuseseră că au fost implicaţi într-un accident rutier.
Dacă până acum, escrocii sunau în miezul zilei şi îşi anunţau potenţialele victime că rudele lor au fost implicate într-un accident rutier, acum pare că şi-au schimbat strategia. Aceştia sună noaptea, sperând că, treziţi din somn, buimaci, oamenii reacţionează imediat la aflarea unei asemenea veşti. Aşa s-a întâmplat şi în noaptea de marţi spre miercuri, când în jurul orei 00:00, un bărbat din municipiul Hunedoara a fost contactat pe telefonul fix de un fals avocat, care l-a anunţat că fiul său a fost implicat într-un accident rutier şi i-a  solicitat o sumă de bani, pe care să o aducă în faţa Policlinicii Spitalului din Hunedoara. Omul însă nu a reacţionat cum sperau escrocii, ci a sunat imediat la poliţie. Oamenii legii nu au reuşit să pună însă mâna pe ei. „În timp ce se deplasa (însoţit de poliţişti), spre locul de întâlnire, hunedoreanul a fost reapelat de către persoana necunoscută, care i-a solicitat să cumpere cartele telefonice reîncărcabile de la o benzinărie din localitate, moment în care hunedoreanul i-a răspuns apelantului că a vorbit între timp cu fiul său (care nu a fost implicat în niciun accident rutier) şi astfel a încheiat convorbirea”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu.
După jumătate de oră, altă prezumtivă victimă
Tot în aceeaşi noapte, după numai o jumătate de oră de la apelul pensionarului, Poliţia din municipiului Hunedoara a fost sesizată de o altă persoană. Femeia le-ar fi spus oamenilor legii că mama sa, în vârstă de 69 de ani, a fost apelată  de o persoană necunoscută, care s-a recomandat a fi „procuror” şi care a solicitat 40.000 lei, pentru ca fiica ei, care ar fi fost implicată într-un accident rutier, „să scape fără probleme”. „Hunedoreanca şi-a dat seama că este vorba despre o înşelăciune, a închis convorbirea şi şi-a apelat fiica, care i-a spus că nu a fost implicată în niciun eveniment rutier. În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune şi efectuează cercetări în vederea identificării prezumtivilor autori ai faptelor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Pentru a nu deveni victimă a infracţiunii de înşelăciune comisă prin acest mod de operare, poliţiştii vă recomandă să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a fost implicată într-un accident rutier. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici reprezentanţii Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, solicitaţi apelantului date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi telefonaţi acolo pentru confirmare. În cazul în care sunteţi contactat de persoane necunoscute şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă cu acestea şi apelaţi de urgenţă numărul 112, pentru a cere sprijinul Poliţiei în vederea prinderii în flagrant a făptuitorului.

­
S-a dublat numărul firmelor care practică „munca la negru”

pag 12 - 3

Natalia Bumbac , Mesagerul Hunedorean

Bilanţul pe 2016 al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara arată că numărul firmelor care practică „munca la negru” în judeţ s-a dublat faţă de anul trecut. Iar, numărul persoanelor care muncesc fără forme legale, depistate de inspectori, a fost de opt ori mai mare, cu specificaţia că majoritatea lor erau de la o singură societate.
Astfel, în acest an, în urma controalelor efectuate privind relaţiile de muncă, ITM Hunedoara a constatat că la 82 firme din judeţ se practică „munca la negru”, anul trecut numărul acestora fiind la jumătate. Peste 1.000 de persoane au fost găsite fără forme legale, 950 fiind de la firma Mike Security SRL Reşiţa, specializată în protecţie şi pază. Aici, agenţii de pază aveau contracte de muncă pentru o oră pe zi, iar în realitate aceştia munceau mult mai multe ore pe zi. Anul trecut au fost găsite la societăţile din judeţ doar 129 de persoane. Inspectorii de muncă au mai depistat şi alte nereguli la angajatorii din judeţ, aceştia fiind sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 1.534.700 de lei. Din cele 1.387 de firme controlate pe parcursul anului trecut, 947 au fost sancţionate, din care 247 cu amenzi şi 715 cu avertismente. De asemenea, pe parcursul anului trecut, ITM Hunedoara a mai dispus angajatorilor 3.365 de măsuri pe care vor trebui să le îndeplinească până la următoarele controale.

Staţiunile din Valea Jiului freamătă de turişti

pag 12 - 4

Maximilian Gânju , avantulliber.ro

Mii de turişti sunt aşteptaţi să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în cele două staţiuni de schi din Valea Jiului. Straja vine cu o noutate din acest sezon, în urma unei înţelegeri dintre autorităţile locale şi cabanieri.
Salvamontiştii, cabanierii, operatorii instalaţiilor de transport pe cablu, dar şi cei care întreţin pârtiile de schi din Straja şi Parâng aşteaptă turiştii care şi-au rezervat vacanţe în staţiunile montane din Valea Jiului. Sute de turişti au urcat în staţiuni încă de ieri, iar astăzi şi mâine se preconizează că instalaţiile de transport pe cablu vor funcţiona la capacitate maximă. Majoritatea cabanierilor din cele două staţiuni şi-au vândut pachetele pentru Crăciun, iar preţurile au fost la fel ca în anii trecuţi. Totodată, dacă turiştii aleg să petreacă întreaga perioadă de sărbători, adică până după Anul Nou, îşi pot negocia reducerea pentru pachet, care ajunge şi la 15 procente din preţul total. „Acum încep să urce pentru Crăciun şi va fi foarte mare înghesuială. Probabil cozile la Telescaun se vor întinde bine de tot, pentru că sunt aşteptaţi mii de turişti”, spun cabanierii din Straja.
Staţiunea din vestul Văii Jiului aduce o noutate din acest sezon, în urma unui acord al investitorilor. Administratorii de instalaţii de transport pe cablu (telescaun, teleschi) au convenit să se asocieze pentru exploatarea în comun a acestor instalaţii, astfel încât turiştii să poată utiliza un singur ski-pass pentru toate instalaţiile de transport pe cablu din staţiune. Înţelegerea a fost parafată la Primăria Lupeni, parte fiind şi administraţia locală. „Mă bucur că agenţii economici au înţeles că trebuie să fie împreună, să colaboreze în favoarea turiştilor. (…) Le mulţumesc administratorilor de pârtii care au realizat această asociere care va fi în folosul tuturor celor care vor alege Straja în această iarnă pentru a schia”, a declarat Cristian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
Atât în Straja cât şi în Parâng se poate schia, iar preţurile bune atrag turişti din toate regiunile ţării.

Legislaţie. Reglementări noi pentru copiii cu handicap

pag 12 - 5
Nicoleta Pârva , Ziarul Hunedoreanului
Începând cu data de 09 decembrie, a fost emis Ordinul 1306/1883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, fiind abrogat Ordinul 725/2002.
Potrivit noilor reglementări, încadrarea în grad de handicap a copiilor cu dizabilităţi se face în raport cu intensitatea deficienţei/ afectării funcţionale individuale corelate cu limitările de activitate şi restricţiile de participare, precum şi în baza criteriilor biopsihosociale.
„Deficienţa/ afectarea funcţională se împarte în patru categorii: uşoară, moderată, severă şi  completă, iar Comisia pentru Protecţia Copilului poate elibera certificatul de handicap pentru fiecare grad de handicap în parte, astfel: grav, accentuat, mediu şi uşor. Orice altă boală/ tulburare sau afecţiune care necesită tratament îndelungat pentru cel puţin 6 luni sau servicii de abilitare şi reabilitare pentru cel puţin 6 luni sau îngrijiri paliative şi care se înscrie în vreuna dintre categoriile enumerate în lista restrictivă, este luată în considerare la aplicarea criteriilor”, au precizat reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara.
În baza prezentului Ordin, personalul de specialitate al Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hundoara, va evalua şi reevalua situaţia copiilor care prezintă diferite afecţiuni medicale, putând fi corelate aspecte din mediul propriu de viaţă, suportul familial, emoţional, cognitiv, educaţional, îngrijirea specifică de care au nevoie, particularităţile şi specificul fiecărei boli/ afecţiuni medicale.

About Administrator