Mesagerul Hunedorean anunţă că: „Ieri, a avut loc inaugurarea vernisajului care cuprinde 35 de piese, considerate ca fiind unice în lume.” Observ că uneori jurnaliştii utilizează termeni al căror sens nu îl cunosc, astfel rezultă exprimări ca „inaugurarea vernisajului”, tradus ar fi ceva de genul „inaugurarea inaugurării expoziţiei” deoarece vernisaj asta înseamnă: inaugurare, deschidere a unei expoziţii. Ca să fim exacţi, conform DEX: vernisaj – faptul de a vernisa, deschidere oficială, inaugurare a unei expoziţii de artă.
Gazeta de Dimineaţă, în articolul cu titlul “Primarul Cristian Resmeriţă este gata să acceseze fonduri europene pentru nişte potenţiali investitori italieni despre care nu ştie nici de unde vin”, citează declaraţia: “E foarte compex proiectul. Nu îi dai două săli şi gata. Prespupune o investiţie foarte complexă, o aripă nouă de spital, centru de recuperare în adevăratul sens al cuvântului. Cu totul nou, nu că pui în spitalul vechi două saloane… Este o chestiune foarte complexă care în momentul de faţă nu se practică nicăieri în România.” Da, totul e „foarte complex”, atât de complex că trebuie repetat întruna, chiar dacă nu se spune nimic concret despre acest proiect „foarte complex” de „medicină avangardistă”, sau poate chiar de aceea.
Servus Hunedoara ne spune că: “Una dintre localităţile hunedorene care au înregistrat un progres în perioada recentă este şi o aşezare din preajma Munţilor Orăştiei, sau „Câmpul Pâinii”, cum frumos i se mai spune respectivei zone.” Da, foarte frumos i s-ar mai spune, dacă Munţii Orăştiei şi Câmpul Pâinii chiar ar reprezenta acelaşi lucru. Dar nu reprezintă, sunt două zone diferite – Munţii Orăştiei i se mai spune unei părţi din Munţii Şureanu, mai ales când se vorbeşte de monumentele istorice de aici, iar „Câmpul Pâinii” (câmp, nu munte) este zona de la nord de Munţii Şureanu, de dincolo de Orăştie (jud. Hunedoara) până spre Şibot (jud. Alba), cunoscută în istorie datorită unei bătălii împotriva turcilor. Câteva cuvinte cheie, pentru a reţine mai uşor – Munţii Orăştiei, zonă montană, antichitate, monumente dacice pe lista UNESCO; Câmpul Pâinii – zona joasă, de lângă Mureş, ev mediu, bătălie împotriva turcilor, Pavel Chinezul. Uşor de confundat, nu?
Site-un Hunedoaraplus.ro ne informează, încă din titlu, că: „Bradul are un nou sistem de alarmare publică”. Dar din scurtul text aflăm altceva: „Primăria Brad a comandat un sistem nou de alarmare publică. (… Sistemul va fi livrat în viitorul apropiat, montat şi probat.” Deci, totuşi, nu are…, ci va avea cândva…
În Gazeta de Dimineaţă citim despre ultimele „plimbări” între partide ale politicienilor din judeţ, de data aceasta în prim plan fiind Ilie Botgros, fostul primar din Aninoasa: „Chiar dacă s-a vorbit despre o posibilă candidatură a fostului edil pe listele PNL, de fapt acesta va fi în proporţie de peste 90% candidatul Alianţei pentru Hunedoara, formaţiunea gândită de senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu.”, „Informaţia a fost confirmată chiar de Haralambie Vochiţoiu, însă nu poate fi dată drept certă şi asta din cauză că nici Alianţa pentru Hunedoara nu este deocamdată constituită pe deplin. Vochiţoiu spune că procesul în care Ilie Botgros este judecat pentru delapidare nu constituie un impediment în desemnarea acestuia drept candidat.”
În acest caz mi-au venit în minte bancurile de la radio Erevan: „Este adevărat că domnul Ilie Botgros va candida pentru primărie, din partea Alianţei pentru Hunedoara?”, „Da, este adevărat, a confirmat şi domnul Vochiţoiu, creatorul Alianţei pentru Hunedoara, doar că partidul acesta încă nu există.”
Şi cred că merită citată următoarea declaraţie, pentru a înţelege atitudinea unei părţi dintre aşa-zişii politicieni: “Nu este un impediment. 9 din zece oameni politici din România au dosare penale. Noi avem două mari principii: Constituţia şi profesionalismul omului. Omula demonstrate. L-au trimis aninosenii în funcţia de primar <<2000>> de ani, înseamnă că e bun, Constituţia îi dă dreptul să candideze. Eu cred că va fi primarul Alianţei pentru Huendoara”, a declarat Haralambie Vochiţoiu.”
Ziarul Văii Jiului ne încântă cu titlul: “Primarul Ile visează la întâietate:`/ Vulcan über allse. Adică peste toate localităţile”, adică nu are sens, pentru că „cunoscătorii de germană” din redacţia amintită nu prea ştiu ce scriu, corect este, ca să şi însemne ceva, „über alles”. Din articol aflăm că „Reprezentantei guvernului german, zice Ile, i-a plăcut ce a văzut aici. Telegondola, pârtia de schi, apres-ski-ul cu tot ce-i necesar lui, pentru a funcţiona, peisajul montat, terenul în sine şi căbănuţele.” Cred că cel mai mult a impresionat-o pe reprezentanta guvernului german „peisajul montat” – pe vreo scenă?
Din Gazeta de Dimineaţă aflăm următoarele: “Caietul de sarcini pentru desemnarea societăţii care va opera pe deponeul ecologic este aproape finalizată, iar licitaţia ar putea fi deschisă în cursul acestei luni.” Corect era: “Caietul de sarcini… este aproape finalizat”. Greu cu acordurile de gen în limba română… Mai departe ni se spune că “Zeci de milioane de euri au fost atrase pentru ca în judeţul Hunedoara să fie implementat un sistem integrat de management al deşeurilor care presupune şi un deponeu ecologic.” Este vorba de acele “E-uri” despre care citim că ne fac rău? Dar atunci de ce se laudă cu atragerea lor? Off, poate este vorba de “euro”, dar scris mai interesant…
În acelaşi articol mai suntem informaţi că: “Tariful pe metrul cub de gunoi este prevăzut în studiul de oportunitatate, respectiv 7,2 lei. Acesta este preţul cu care se intră în licitaţie, un preţ mai puţin decât se plăteşte la acest moment la Vulcan. Pentru mediul rural preţul este de la care porneşte licitaţia este de 2,8 lei. Crtieriul de atribuire al licitaţiilor va fi preţul cel mai scăzut.” Desigur, eram mai bine informaţi dacă frazele erau scrise inteligibil şi nu eram serviţi cu exprimări ca: “un preţ mai puţin decât se plăteşte la acest moment”, “Pentru mediul rural preţul este de la care porneşte licitaţia este de…”.
Dintr-o postare din 15 ianuarie de pe site-ul Hunedoaraplus.ro aflăm că „O dată cu frigul vin şi problemele în trafic, de data aceasta în traficul feroviar. În urma unei avarii la reţeaua de înaltă tensiune, generată de deraierea unui vagon de marfă pe o linie secundară, s-a impus blocarea pe linii a trenului personal Arad-Simeria, în apropierea gării Mintia”. Oricât am încercat, citind micul articol de două ori, citind relatarea evenimentului (deraierea unul vagon al trenului de marfă) şi din alte publicaţii, nu am aflat care este legătura cu frigul?!
În Mesagerul Hunedorean citim despre o iniţiativă a unui senator hunedorean: „Ţinând seama că în multe dintre comunele şi satele, atât din judeţul Hunedoara, cât şi din întreaga Românie, există multe locuinţe abandonate şi având în vedere fenomenul depopulării localităţilor rurale, senatorul Haralambie Vochiţoiu (foto) apreciază că o soluţie ar fi achiziţionarea acestor imobile prin programul „Prima casă“. Cred că nu era necesară utilizarea formulei „comunele şi satele”, având în vedere că comuna este formată din mai multe sate. Apoi, oare chiar se crede că din cauza lipsei caselor au plecat locuitorii din sate? Adică unde vor munci aceste familii care se vor stabili în mediul rural, în condiţii avantajoase, beneficiind de prevederi similare cu cele ale programului «Prima casă»? Sau între timp în satele părăsite au răsărit locuri de muncă?
Din Servus Hunedoara aflăm că: “Cea mai spectaculoasă mutare din media Văii Jiului şi a întreg judeţului Hunedoara a fost cel al Anei Adriana Trancă, recunoscută pentru calităţile fizice, inteligenţă şi spiritul de echipă. A fost crainică la un post local de televiziune din Valea Jiului şi a cochetat şi cu o televiziune din Deva, dar acum este stewardesă la o companie ce impune multă stricteţe.” Nu înţeleg de ce este numită „cea mai spectaculoasă mutare din media” judeţului Hunedoara faptul că o jurnalistă de la un post local din Valea Jiului şi-a schimbat meseria (sincer, când am citit titlul articolului, am crezut că s-a mutat la vreo televiziune naţională…. În plus, jurnaliştii trebuie să fie recunoscuţi în primul rând pentru „calităţile fizice”?
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.