SALARII PE PLUS. Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 1,5% în zona euro şi cu 1,9% în UE, în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în rândul statelor membre cea mai mare creştere anuală fiind înregistrată în România, 14,7%, potrivit datelor publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat). Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 14,2% în sectorul construcţiilor, cu 12,7% în servicii şi cu 9,1% în industrie.
ECONOMII. Depozitele populaţiei şi firmelor în bănci s-au majorat, în luna noiembrie 2016, cu 1,6% faţă de luna precedentă, până la nivelul de 263,15 miliarde de lei, reiese din datele publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).
BUNI LA DEFICIT, SLABI LA NIVEL DE TRAI. România se situează sub limitele prevăzute prin Tratatul de la Maastricht şi printre primele ţări din Uniunea Europeană din punct de vedere al ponderii datoriei publice şi a deficitului în PIB, însă în ceea ce priveşte nivelul de trai, ţara se află pe penultimul loc, reiese din Raportul de audit financiar al contului general anual al datoriei publice pe anul 2015 la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), realizat de Curtea de Conturi. Din punct de vedere al PIB-ului/locuitor, 11 state membre s-au situat peste media UE28, Luxemburg înregistrând nivelul cel mai ridicat al acestui indicator, cu 271% din medie, urmat de Irlanda cu un nivel de 145%. Bulgaria a fost statul membru cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, cu un procent de 46% din media UE28, România situându-se pe penultimul loc, cu un procent de 57% din media UE28.
STUDIU. Nefericirea oamenilor nu este generată de factori economici, ci de probleme de sănătate fizică şi mentală şi de dificultăţi la nivelul relaţiilor, potrivit unui studiu realizat, în decembrie, de Şcoala de Studii Economice de la Londra. Eliminarea depresiei şi a anxietăţii ar reduce nefericirea cu 20%, în timp ce eliminarea sărăciei ar reduce nefericirea doar cu 5%, potrivit datelor publicate de cercetătorii britanici.
Săptămâna economică
Posted in: showroom economic
Articolul a fost vizualizat de 879 ori
– 28 December, 2016
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.