ANUL ECONOMIC 2016

Articolul a fost vizualizat de 913 ori

p5 - 1 macrou

MACRO. Pe parcursul anului 2016, în primele trei trimestre, economia României a înre­gistrat o creştere de 4,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, cea mai mare din Uniu­nea Europeană, şi există premisele ca şi în trimestrul patru să se înregistre­ze aceeaşi ten­dinţă. De altfel, potrivit previziunilor Comisiei Europene, economia Ro­mâniei ar urma să crească cu 5,2% în acest an, iar Fondul Monetar Internaţional estimează o creştere de 5%. După primele 10 luni, s-a înregistrat un deficit bugetar de 0,17% din PIB, potrivit Institu­tului Naţional de Statis­tică, urmând ca deficitul să atingă cel mult 2,8% din PIB la sfâr­şitul anului, conform guvernului. Să notăm şi că Banca Naţională a Ro­mâniei a menţinut în no­iembrie prognoza privind inflaţia la minus 0,4%.

FISCALITATE.
Anul 2016 a început cu reduceri de preţuri la produse şi servicii în urma scăderii cotei TVA de la 24% la 20%, iar în unele cazuri la 9% şi chiar 5%, cu ieftinirea energiei electrice cu 5%-6%, reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar a adus şi scumpiri la poliţele RCA şi la impozitele pe locuinţe şi terenuri. Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru acest an a vizat, aşadar, reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care a condus la scăderea preţurilor. Tot­odată, taxa a scăzut, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, nivel care a fost aplicat şi pentru evenimentele sportive şi culturale. O cotă de TVA de 9% s-a aplicat şi pentru medicamente, ho­teluri, alimente, restaurante şi catering şi furnizarea de apă.

p5 - 2 taxe
RATING.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a reconfirmat pe 23 ianuarie ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la “BBB minus” şi, respectiv, la “BBB”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă. Ratingul “BBB minus” este de tip “in­vestment grade” (recomandat pentru investiţii). “Totuşi, există riscuri pri­vind măsurile de relaxare fiscală în 2016 – 2017″, menţiona Fitch.

p5 - 3 fitch
PRELUARE.
Pe 28 ianuarie, Acţionarii Albalact Alba Iulia au încheiat un acord cu Lactalis, în urma căruia grupul francez a preluat cea mai mare companie locală din industria laptelui. Lactalis, are încasări de aproximativ 17 miliarde euro şi 61.000 angajaţi,

p5 - 4 albalact
FINANŢARE.
Pe 19 februarie, România a atras de pe pieţele financiare externe 1,25 de miliarde de euro, la minime istorice de cost, prin redeschiderea a două emisiuni de eurobonduri lansate în octombrie 2015, cu maturităţi în 2025 şi 2035. “Suma a fost obţinută prin redeschiderea celor două tranşe de obligaţiuni în euro, la randamente în scadere: de la 2,84% la 2,55% pentru tranşa de 10 ani şi de la 3,93% la 3,90% pentru tranşa de 20 ani. Astfel, au fost atinse noi minime istorice pentru cele două maturităţi. Emisiunea a fost suprasubscrisă de aproape două ori”, potrivit Ministerului român de Finanţe.

p5 - 5 eurobonduri
TRANSPARENŢĂ BAN PUBLIC.
Pe 12 martie, a fost lansată plat­forma intitulată “Transparenţă bu­getară” în cadrul căreia veniturile şi cheltuielile tuturor instituţiilor statului sunt la vedere. La adresa www. transparenta-bugetara.gov.ro românii au acces la toată activitatea financiară a instituţiilor publice, precum şi la contractele acestora. Scopul este reducerea fraudelor şi a corupţiei.

p5 - 6 transparenta bugetara
FORD.
Pe 22 martie, constructorul auto american Ford a anunţat că va investi 200 de milioane de euro pentru a produce modelul EcoSport de clasa B la fabrica din Craiova  în 2017. Vânzările acestui model, fabricat în prezent în India, sunt în creştere pe piaţa europeană. Mini-SUV-ul de oraş EcoSport va avea accesorii şi parametri de funcţionare îmbunătăţiţi şi va fi al doilea model marca Ford fabricat în România, după modelul B-Max.

p5 - 7 ford b max
INVESTIŢIE.
Grupul german Daimler a inaugurat oficial, pe 4 aprilie, la Sebeş, producţia de cutii de viteze de ultimă generaţie pentru automobilele Mercedez-Benz, proiectul de 300 de milioane de euro implicând angajarea a peste 500 de persoane la fabrica din judeţul Alba. Star Transmission, filiala concernului german Daimler în România, a fost înfiinţată în anul 2001 prin deschiderea unei unităţi de producţie la Cugir care produce roţi dinţate, axe şi com­ponente prelucrate pentru motoare, cutii de viteză şi sisteme de direcţie. Ulterior, în 2013, a fost deschisă o altă unitate de producţie la Sebeş care produce cutii de viteză automate.

p5 - 8 daimler sebes
TVA AGRICULTURĂ.
De la 1 august, Taxa pe Valoarea Adăugată pentru servicii agricole, seminţe, pesticide şi îngrăşăminte a fost scăzută de la 20% la 9%. Măsura a avut efecte pozitive asupra preţurilor fur­nizorilor din domeniu şi a scos de la “negru” anumite prestaţii, în agri­cultură.

p5 - 9 tva agricol
AIRBUS LA GHIMBAV.
Pe 13 septembrie, Airbus Heli­copters a inaugurat noua sa fabrică din România, o investiţie de 52 de mi­lioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018. Fabrica de elicoptere Airbus Heli­copters Industries este situată la Ghim­bav, în apropiere de Braşov, şi se întinde pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi

p5 - 10 airbus elicopeters
PRELUARE BANCARĂ.
Banca Transilvania, cu capital majo­ritar privat românesc, a anunţat fi­nalizarea procesului de fuziune prin absorbţie cu Volksbank, circa 10% dintre cele 2,2 milioane de clienţi provenind de la banca achiziţionată, precum şi 400 de persoane dintre cei 7.300 de angajaţi. Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar românesc în funcţie de active, după BCR şi BRD, iar în urma integrării concurează cu BRD pentru a doua poziţie pe piaţă.

p5 - 11 Volksbank-logo
BURSA.
Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni pe segmentul principal al Bursei de valori București a crescut în acest an cu 3,6% comparativ cu întregul an 2015, la peste 9,122 miliarde lei, reiese din datele BVB. În ceea ce privește sistemul alternativ de tranzacționare, aici tranzacțiile cu acțiuni au crescut cu 128%, la 206,8 milioane lei. Cele mai tranzacționate companii au fost, în acest an, Banca Transilvania cu o valoare de 2,18 miliarde lei, urmată de Fondul Proprietatea cu 1,38 miliarde lei și de Romgaz cu 871,9 milioane lei. Locurile 4 și 5 sunt deținute de OMV Petrom și Electrica cu 501 miliaone lei, respectiv 488,2 milioane lei. Valoarea totală a tranzacțiilor realizate în acest an pe Bursa românească depășește 11,1 miliarde lei, fiind realizate peste 950.000 de tranzacții. Valoarea medie zilnică a fost de peste 44,9 milioane lei.

p5 - 12 bursa
TURISM.
Anul 2016 este considerat de toți reprezentanții industriei de ospitalitate și ai autorităților din domeniu ca fiind cel mai bun din ultimii ani pentru li­to­ra­lul românesc, numărul de turiști ma­jorându-se cu 12% – 15%, în timp ce, în primele zece luni ale acestui an, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din România au crescut cu aproape 11%, la peste 9,43 milioane.

p5 - 13 turism
AGRICULTURĂ.
Deși agricultura nu a contribuit în acest an la creșterea economică a României cu deja clasicul procent de 6%, ci cu unul mai modest de numai 4,1%, din cauza secetei din vară care a diminuat recolta de toamnă, în 2016 s-a înregistrat un record pe randamentul la grâu. A fost pentru prima dată în ultimii 10 ani când s-a obținut o producție medie de 4 tone la hectar și o recoltă totală cu 7% mai mare decât anul trecut. Modificarea Legii 321 privind comercializarea produselor agro­alimentare, a unor articole din Legea vânătorii sau a vânzării te­renurilor agricole au aprins spiritele pe parcursul anului 2016, care a fost și unul al controverselor pe partea de comunicare și transparență, dacă men­ționăm doar câteva din ­scan­dalurile legate de siguranța alimentara a po­pulației, respectiv cele referitoare la producătorul de lactate Brădet sau al importurilor de produse “de mâna a zecea”. De asemenea, 2016 a fost anul în care s-au anunțat proiecte im­ por­tante pentru sector referitoare la re­struc­turarea cercetării agricole, în­fiin­țarea unui fond mutual și a unuia de cre­ditare, trimiterea unui număr de 12 ata­șați agricoli în principalele capitale ale Europei și ale lumii. Acestea au ră­mas, însă, doar un “must have” pentru 2017.

p5 - 14 agricultura general
GAZ.
În primele zece luni ale acestui an, am adus în țară de opt ori mai multe gaze decât în aceeași perioadă a anului trecut, după cum arată datele oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică. Importurile masive de gaze au ca efect și scăderea producției interne de gaze. Potrivit datelor INS, în primele zece luni ale anului, cantitatea de gaze natuale extrasă din solul românesc a fost mai mică cu 14% față de anul trecut. Romgaz, producătorul de gaze unde statul este acționar majoritar, a fost cel mai puternic lovit, iar producția sa a scăzut cu 26%. În acest moment, gazele de import au o pondere de 30% din consumul națio­nal. Potrivit unei Hotărâri de Guvern apro­bate vara trecută, prețul gazelor plătit de populație este înghețat la un nivel de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017.

p5 - 15 gaze

About Administrator