Sănătate: Ecografia şi beneficiile ei

Articolul a fost vizualizat de 768 ori

uf-400ax-ecograf-1-480x350

Dintre metodele de investigaţie ­necesare stabilirii diagnosticului se numãrã şi ecografia, o metodã ­neinvazivã, care poate fi fãcutã de oricine.

Este o metodã prin care se pot ­vizualiza diferite organe, folosind ­ultrasunetele, principiul fiind de emitere de ultrasunete de cãtre o sondã ­specialã, dupã care aceste unde sunt reflectate de structurile anatomice ­întâlnite şi recepţionate, ­trans­for­mate în tonuri de alb-negru la nivelul ­monitorului. Aceste unde ultrasunete sunt inofensive pentru organism.

În urma examinãrii ecografice, practic, vorbim despre o hartã acusticã a organelor sau ţesuturilor, în diferite ­planuri. Este o metodã imagisticã ­sigurã, fãrã efecte adverse, fãrã costuri suplimentare, fiind limitatã în ­examinarea plãmânilor, osului şi ­creierului.

Ecografia poate fi repetatã ori de câte ori este necesar, nefiind o examinare ­iradiantã. Se impune o colaborare cu medicul examinator, care în cazul ­copiilor poate fi dificilã.

În momentul actual, ecografia este principala metodã de screening în medicinã, datoritã ­avantajelor pe care le oferã, şi anume rapiditatea obţinerii unui diagnostic pozitiv sau de ­excludere, lipsa de ­nocivitate, ­posibilitatea de repetare, obţinerea de ­planuri multiple.

Cu ajutorul ecografiei pot fi depistate diferite modificãri în structura organelor, cum ar fi formaţiuni tumorale sau suferinţe ale organelor în cadrul unor boli. De ­asemenea, pot fi ­depistate şi modificãri în ­funcţionalitatea unor organe, prin vizualizarea în timp real.

Existã metoda Doppler care permite vizualizarea fluxului de sânge la nivelul structurii anatomice examinate, putând astfel depista o ­formaţiune tumoralã sau pur şi simplu vascularizaţia ­organului respectiv.

Existã şi ecografie Doppler cu ­substanţã de contrast, ce constã în administrarea intravenos a unei ­substanţe care este formatã din ­particule mici şi astfel este ­caracterizatã foarte precis vascularizaţia respectivã.

Pentru a beneficia de o imagine cât mai bunã sunt necesare anumite pregãtiri. În cazul unei ecografii ­abdominale, este bine ca în tubul digestiv sã nu fie aer, de aceea este bine sã existe înainte un repaus ­alimentar de 4 ore, iar consumul de lichide este indicat a fi efectuat cu o orã inaintea ecografiei. În cazul examinã­rii fluxurilor de sânge este bine ca acest repaus sã fie de aproximativ 6 ore. Examinarea urologicã presupune un consum de lichide, aproximativ 300 de ml. Examinarea transrectalã ­presupune o alimentaţie restrictivã în ziua efectuãrii, precum şi o clismã evacuatorie.

În ceea ce priveşte ­examinarea ecograficã, ginecologicã, examinarea se face în funcţie de patologie, ­simptomatologie, fie în prima zi, fie în ultima decadã a ciclului şi necesitã o ingestie de lichide de 200-300 ml cu 30 minute înainte.

Timpul necesar unei ­investigaţii este în funcţie de organul examinat, de cel care efectueazã investigaţia, precum şi de pacient.

În incheiere, ţin sã subliniez încã o datã utilitatea ecografiei, precum şi ­siguranţa ei ca metodã, dovadã cã ea poate fi ­efectuatã fãrã niciun fel de problemã şi femeii gravide.

About Dr. Bianca Fărcaş