Dintre metodele de investigaţie necesare stabilirii diagnosticului se numãrã şi ecografia, o metodã neinvazivã, care poate fi fãcutã de oricine.
Este o metodã prin care se pot vizualiza diferite organe, folosind ultrasunetele, principiul fiind de emitere de ultrasunete de cãtre o sondã specialã, dupã care aceste unde sunt reflectate de structurile anatomice întâlnite şi recepţionate, transformate în tonuri de alb-negru la nivelul monitorului. Aceste unde ultrasunete sunt inofensive pentru organism.
În urma examinãrii ecografice, practic, vorbim despre o hartã acusticã a organelor sau ţesuturilor, în diferite planuri. Este o metodã imagisticã sigurã, fãrã efecte adverse, fãrã costuri suplimentare, fiind limitatã în examinarea plãmânilor, osului şi creierului.
Ecografia poate fi repetatã ori de câte ori este necesar, nefiind o examinare iradiantã. Se impune o colaborare cu medicul examinator, care în cazul copiilor poate fi dificilã.
În momentul actual, ecografia este principala metodã de screening în medicinã, datoritã avantajelor pe care le oferã, şi anume rapiditatea obţinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare, obţinerea de planuri multiple.
Cu ajutorul ecografiei pot fi depistate diferite modificãri în structura organelor, cum ar fi formaţiuni tumorale sau suferinţe ale organelor în cadrul unor boli. De asemenea, pot fi depistate şi modificãri în funcţionalitatea unor organe, prin vizualizarea în timp real.
Existã metoda Doppler care permite vizualizarea fluxului de sânge la nivelul structurii anatomice examinate, putând astfel depista o formaţiune tumoralã sau pur şi simplu vascularizaţia organului respectiv.
Existã şi ecografie Doppler cu substanţã de contrast, ce constã în administrarea intravenos a unei substanţe care este formatã din particule mici şi astfel este caracterizatã foarte precis vascularizaţia respectivã.
Pentru a beneficia de o imagine cât mai bunã sunt necesare anumite pregãtiri. În cazul unei ecografii abdominale, este bine ca în tubul digestiv sã nu fie aer, de aceea este bine sã existe înainte un repaus alimentar de 4 ore, iar consumul de lichide este indicat a fi efectuat cu o orã inaintea ecografiei. În cazul examinãrii fluxurilor de sânge este bine ca acest repaus sã fie de aproximativ 6 ore. Examinarea urologicã presupune un consum de lichide, aproximativ 300 de ml. Examinarea transrectalã presupune o alimentaţie restrictivã în ziua efectuãrii, precum şi o clismã evacuatorie.
În ceea ce priveşte examinarea ecograficã, ginecologicã, examinarea se face în funcţie de patologie, simptomatologie, fie în prima zi, fie în ultima decadã a ciclului şi necesitã o ingestie de lichide de 200-300 ml cu 30 minute înainte.
Timpul necesar unei investigaţii este în funcţie de organul examinat, de cel care efectueazã investigaţia, precum şi de pacient.
În incheiere, ţin sã subliniez încã o datã utilitatea ecografiei, precum şi siguranţa ei ca metodã, dovadã cã ea poate fi efectuatã fãrã niciun fel de problemã şi femeii gravide.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.