Ce măsuri cu impact în buzunarele românilor a adoptat Guvernul

Articolul a fost vizualizat de 796 ori

bogatie**Salariul minim urcă la 1.450 de lei. Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care salariul minim brut se majorează cu 200 de lei (16%), de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie. Guvernul susţine că mă­sura va determina o creştere eco­nomică cu 0,2 puncte procentuale, va stimula ocuparea, va creşte nivelul de trai şi va reduce decalajele sociale. Pe de altă parte, analiştii economici con­sideră că efectele cele mai nocive ar putea fi extinderea plăţii „la negru“ în anumite categorii de afaceri şi sti­mularea economiei gri, parţial fis­ca­lizate. Decizia va aduce mai mulţi bani la bugetul statului, însă va afecta bugetele angajatorilor, aceştia urmând să majoreze salariile celor remuneraţi cu nivelul minim, dar şi a celor cu salarii apropiate de acest nivel, pentru a evita tensiunile din cadrul firmelor. Potrivit premierului Sorin Grindeanu, măsura va aduce la buget venituri su­plimentare de aproximativ un miliard de lei, sumă care ar acoperi 70% din cos­turile generate de creşterea punc­tului de pensie.
** Salarii majorate în admi­nis­traţia locală. Guvernul a mai decis să majoreze, de la 1 februarie, cu 20% salariile şi sporurile încasate de per­sonalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale.
** Mai mulţi bani pentru artişti. Tot de la 1 februarie, salariile şi sporurile încasate de actori şi alte categorii de artişti – personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte – vor fi majorate cu 50% faţă de nivelul acordat în prima lună a acestui an.
** Facilităţi pentru pensionari. De la 1 iulie, valoarea punctului de pensie va creşte cu 9%, la 1.000 de lei. Măsura, care vine în sprijinul tuturor pensionarilor, va costa bugetul de stat 1,42 miliarde de lei, gaură care va fi aco­perită parţial din sumele încasate supli­mentar din majorarea salariului minim. De asemenea, de la 1 martie, pensia mi­nimă creşte de la 400 de lei la 520 de lei.
** Facilităţi pentru studenţi. Guvernul a decis să majoreze bursele pentru studenţi de la 83 de lei la 201 lei pe lună şi, totodată, să le ofere acestora transport gratuit pe calea ferată. În România, sunt aproximativ 500.000 de studenţi, însă facilităţile se acordă doar celor înmatriculaţi la forma de în­văţământ cu frecvenţă. Costul acestei măsuri va fi acoprit din sume încasate suplimentar de la români cu salarii mari, în urma modificării Codului Fiscal.

About Administrator