Ce spun autorităţile române?
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează o creştere economică de 4,3% pentru anul 2017, la o valoare nominală de 807,4 miliarde de lei, se arată într-o publicaţie a instituţiei.
De asemenea, instituţia estimează o creştere a exporturilor de 7,3%, la 61,8 miliarde de lei, iar la importuri de 8%, la 73,2 miliarde de lei, rezultând un deficit comercial de 11,4 miliarde de lei.
În ceea ce priveşte inflaţia, aceasta este prognozată la 2,3% la finalul anului, iar media anuală la 1,9%.
Conform CNP, cursul de schimb mediu leu/euro este prognozat la 4,46 lei/euro.
Numărul mediu de salariaţi este estimat să depăşească 4,88 milioane, în creştere cu 2,8%, iar numărul de şomeri la 420.000 de persoane, respectiv o rată de 4,6%, în scădere faţă de 2016 cu 0,2 puncte procentuale.
Populaţia totală ocupată este estimată, în 2017, la peste 8,53 milioane, în creştere cu 0,6%. Câştigul salarial mediu net este prognozat la 2.176 lei, în creştere cu 6,3% faţă de 2016.
Ce prognozează CE?
Comisia Europeană (CE) estimează o creştere economică de doar 3.9 % în România, o inflaţie de 1,8 % şi un deficit public de 3,2 la sută peste pragul de 3 % admis. Evident prognoza va fi depăşită îngrijorător pentru că ea nu ia în calcul noile iniţiative legislative care sunt analizate în prezent de Parlament. Acestea , după cum se ştie, includ o creştere semnificativă a pensiilor, o reducere de 5% a contribuţiilor sociale şi eliminarea a aproximativ 100 de taxe şi impozite. “Aceste iniţiative reprezintă principalul risc în jos la adresa prognozei fiscale” avertizează Comisia Europeană.
Ce pronostic dă mediul de afaceri?
În baza unui studiu făcut pe un eșantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerț, la servicii financiare, agricultură, energie, confecții, IT, analiştii de la KeysFin au realizat un profil posibil al economiei româneşti, aşa cum este el previzionat de mediul de afaceri autohton.
Astfel, în ceea ce privește creșterea economică, 53% dintre managerii chestionați estimează un avans al PIB-ului între 4-4,1%, 28% dintre ei văd o evoluție între 4,2 și 5%, în timp ce 13% cred că PIB-ul va crește cu mai puțin de 4%. Prin urmare, cei chestionați susțin că economia României va continua să crească în 2017, însă mai puțin decât anul trecut, pe fondul temperării consumului intern și al riscurilor externe.
Conform analizei KeysFin, chiar dacă măsurile de relaxare fiscală, de la reducerea TVA la 19% la eliminarea mai multor taxe și impozite, alături de creșterea salariului minim pe economie de la 1 februarie 2017, ar trebui, teoretic, să stimuleze suplimentar consumul, cei mai mulți oameni de afaceri sunt destul de circumspecți privind continuarea ritmului accelerat de creștere economică.
Întrebați care sunt principalele provocări ale lui 2017, cei mai mulți manageri (62%) au estimat o temperare a creșterii consumului, 43% s-au referit la incertitudinile legate de evoluția economică mondială, 37% s-au referit la posibilele măsuri fiscale, iar 24% au indicat o potențială creștere a inflației. Investitorii au mai trecut la acest capitol, printre altele, evoluția principalelor valute și blocajul financiar persistent.
Potrivit oamenilor de afaceri, rata inflației în 2017 ar urma atingă nivelul de 2-2,1%. Totodată, 76% dintre cei chestionați estimează că moneda națională va rămâne predictibilă în 2017.
Euro va fi cotat între 4,45-4,55 lei, cu mici fluctuații în primăvară și în toamnă.
Întrebați fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanților în 2017, menite a asigura stabilitatea economică și a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitatea cadrului fiscal.
Aceștia au mai invocat necesitatea reducerii birocrației în aparatul de stat și a stimulării activității economice prin investiții durabile, mai ales în infrastructură.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.