Hunedoara sub ger: şcoli închise pentru 3.000 de copii; un bărbat din Vulcan a murit

Articolul a fost vizualizat de 851 ori

pag 3 -Mare foto
Peste 3.000 de elevi din județul Hunedoara au lipsit, în primele zile ale săptămânii de la școală, din cauza gerului, care nu a mai permis desfă­șurarea orelor de curs.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Județului Hu­nedoara, Claudia Anca, elevii din Păuliș-Sulighete, Șesuri, Romos, Lunca Cernii de Jos, Bănița, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” din Vulcan și Colegiul Național „Regina Maria” au rămas acasă după ce directorii școlilor au considerat că temperaturile extreme fac imposibilă desfășurarea cursurilor. Gerul a lovit, pe de o parte, în sistemele de încălzire ale școlilor, care nu au mai făcut față temperaturilor foarte scăzute. Pe de altă parte, directorii școlilor au vrut să ferească pe navetiști de statul în ger, pentru a aștepta autobuzele, așa că au preferat să ceară păsuire de la Inspectoratul Școlar.

Un bărbat din Vulcan, mort de frig
Din nefericire marți gerul a făcut o primă victimă în județul Hunedoara: în jurul orei 17, echipajul de prim ajutor al SMURD Vulcan a descoperit într-o baracă, neîncălzită, situată pe strada Bazinului, din municipiul Vulcan, un bărbat, de aproximativ 50 – 60 de ani decedat în urma unui șoc hipotermic. Ieri, Inspectoratul Școlar Județean a decis suspendarea a cursurilor în trei școli, pe parcursul acestei zile. Este vorba despre Colegiul Tehnic “Mihai Viteazul” Vulcan și Școlile Gimnaziale din Romos și Lunca Cernii de Jos. În aceste unități de învățământ  învață 2.165 de elevi, din ciclul preprimar, primar, gimnazial și liceal. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Hu­nedoara a decis suspendarea cursurilor în aceste școli din cauza temperaturilor scăzute și a condițiilor din sălile de clasă produse de defecțiuni ale sistemelor de încălzire. Autoritățile anunță că patrule de identificare a persoanelor care pot fi afectate de ger din care fac parte echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Poliției Locale și In­spec­toratului de Poliție Județean circulă pe străzi permanent, pentru a depista eventualele persoane aflate în situații de risc.
Recordul minim absolut la Deva: – 25 de grade!
Reprezentanta Stației Meteorolo­gice Deva, meteorologul Amalia Rus, spune că temperatura cea mai scăzută s-a înregistrat în noaptea de luni spre marți la Petroșani, unde au fost – 22,8 grade Ceclsius, în timp ce în Parâng temperatura a fost cu un grad mai ridicată. Amalia Rus adaugă că astfel de temperaturi nu au mai fost înregistrate din 1 martie 2005! Meteorologul mai spune că, deși temperaturile se vor păstra scăzute, în perioada următoare minimele nu vor mai coborî sub 20 de grade Celsius. Directoarea Centrului Meteorologic Regional Banat-Crișana, Silvia Barbu, meteorolog previzionis, spune că astfel de temperaturi sunt „firești”, pentru luna gerar (n.r. ianuarie). Potrivit acesteia, minima absolută înregistrată la Deva în luna ianuarie a fost de – 25 de grade Celsius, în 1985. Silvia Barbu adaugă că, în această săptămână județul Hunedoara a bătut recordul frigului, în județele învecinate temperatura fiind cu un grad sau două mai ridicată.

Ce facem în caz de frig extrem?
Medicul Cecilia Birău ne recoman­dă ca, în zilele cu temperaturi scăzute să evităm deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. Regulile de igienă pentru evitarea îm­bolnăvirilor prin viroze respiratorii și spălarea cât mai frecventă a mâinilor, întotdeauna înainte de masă, sunt esențiale. De asemenea, se recomandă consumul de alimente bogate în pro­teine, fructe și legume, dar evitarea băuturilor alcoolice, care dau doar o falsă senzație de încălzire, dar din cauza vasodilatației periferice favorizează pierderea de caldură a organismului uman și permite instalarea mult mai rapidă a hipotermiei. Cine iese din casă va avea nevoie de protecție adecvată: haine îmbrăcate în straturi, de pre­ferință din fibre naturale sau termo­izolatoare, căciuli, mănuși, dar și în­călțăminte călduroasă, cu tălpi an­tiderapante. În cazul infecțiilor acute respiratorii medicația nu trebuie făcută “după ureche”, ci trebuie consultat medicul, pentru stabilirea unui tra­tament adecvat și izolarea la do­miciului.
Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie încălzite cores­pun­zător, iar în camerele copiilo trebuie ca temperatura să fie de 22 de grade Celsius.

pag 3 - foto 2

Tags: , ,

About Ada Beraru