Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 986 ori

Ziarul Hunedoreanului informează: “Tot în luna februarie  doi reprezentanţi ai cluburilor SCM Deva şi CNS „Cetate” Deva au obţinut două clasări pe podium la etapa a II-a a Campionatului Naţional, desfăşurată la Bucureşti.  Sportivul antrenat de Florin Bucur Andrei Deliu (foto) SCM Deva, a câştigat proba de săritura în lungime, cu o performanţă de 5.00 metri.” Interesant nume are antrenorul: Florin Bucur Andrei Deliu (foto) SCM Deva – acesta este rezultatul lipsei virgulelor. Aş fi scris: „Sportivul antrenat de Florin Bucur, Andrei Deliu (foto), de la SCM Deva, a câştigat proba de săritura în lungime, cu o performanţă de 5.00 metri.”
Pe site-ul Hunedoaraplus.ro scrie: “Temperaturile foarte scăzute din ultima perioadă  dar  şi   anunţarea  Codului Portocaliu ,cresc riscul apariţiei îngheţului pe reţelele de distribuţie a apei potabile dar şi în instalaţiile interioare. Apa Serv Valea Jiului  vă aduce la cunoştiinţă că se intervine cu toate echipele de la fiecare secţie apă canal de pe teritoriul Văii Jiului, la solicitările abonaţilor sau de câte ori o va impune situaţia.
Apa Ser Valea Jiului vă recomandă să luaţi măsuri de protejare a instalaţiilor, pentru a evita problemele.”
În prima parte se văd spaţii în plus, inclusiv înaintea unei virgule; virgulă care se află, de altfel, între subiect şi predicat.
Apoi, din nou este scris „cunoştiinţă” – corect este „cunoştinţă”. Am mai spus, dar repet – a nu se confunda cu „conştiinţă”. Conform DEX: cunoştinţă – cunoaştere; conştiinţă – sentiment, intuiţie pe care fiinţa umană o are despre propria existenţă.

. În Ziarul Hunedoreanului citim, la rubrica de sport: “Am insistat la acea vreme inclusiv  actualului manager Marian Munteanu precum şi maestrului antrenor Ion Mătăsaru idea de a continua în Liga a II-a cu echipa şi aveam şi o listă de jucătoare tinere spre a fi promovate la echipă. Şi o făceam în primele luni gratuit doar din dorinţa de a demonstra că se poate face şi handbal cu sufletul iar prima dată mai trebuie să şi munceşti şi mai apoi să culegi roadele.” Totul avea mai mult sens dacă era scris cât de cât corect, ca lumea să şi înţeleagă ce se doreşte a se transmite.
Site-ul Hunedoaraplus.ro informează: „Transalpina îi scoate la rampă weekendul aceştia pe micii schiori, dedică zilele de sâmbătă şi duminică competiţiilor între copii.
Sâmbătă, 14 ianuarie, la Ski Resort Transalpina are loc concursului de slalom uriaş.” Corect era: „Transalpina îi scoate la rampă weekendul acesta pe micii schiori, dedică zilele de sâmbătă şi duminică competiţiilor între copii.
Sâmbătă, 14 ianuarie, la Ski Resort Transalpina are loc concursul de slalom uriaş.”
Pe site-ul avantulliber.ro ne întâmpină titlul: „Falşii revoluţionar din Deva i-a înfundat”. Serios? Ce/ cine cu ce/cine se acordă în acest titlu fără sens?
Glasul Hunedoarei informează:  „<Acestea sunt şcolile care au solicitat suspendarea cursurilor mâine (n.r. marţi) şi li-i s-a aprobat>”, a declarat purtătorul de cuvânnt al IŞJ Hunedoara, Claudia Anca. Partea cu „li-i s-a aprobat” ţine de atmosfera de iarnă?
Pe site-ul Hunedoaraplus.ro se află titlul: „Informare Apa Ser Valea Jiului”. Interesant anunţ, doar că numele informarea o face Apa Serv Valea Jiului, nu Apa Ser Valea Jiului.

Glasul Hunedoarei informează: „Deşi duminică promiteau că vor lua măsuri pentru ca ceea ce a mai rămas din satul Vadu Dobri, comuna Bunila, să nu mai fie izolat. Nu au reuşit.”
Dacă a început cu „deşi”, era corect gramatical ca în aceeaşi frază să existe şi o explicaţie, nu să se încheie destul de brusc. Apoi, vine completarea printr-o propoziţie foarte scurtă. Era mai bună varianta: „Deşi duminică promiteau că vor lua măsuri pentru ca ceea ce a mai rămas din satul Vadu Dobri, comuna Bunila, să nu mai fie izolat, nu au reuşit.”
În Gazeta de Dimineaţă din 10 ianuarie 2017 se află titlul: „Geoagiu Sat. O ambulanţă care transporta un pacient, implicată într-un accident”, iar ân text se precizează: „O ambulanţă în care se afla echipajul medical şi un pacient a fost implicată într-un accident rutier, marţi după-amiază, pe raza localităţii Geoagiu Sat.” Unde este Geoagiu Sat acum, în 2017? Niciunde, desigur, pentru că de ani buni a primit statutul de oraş şi se numeşte, simplu, Geoagiu.

În Servus Hunedoara scrie: „Deveanul Felix Făgărăşan (37 de ani), va porni astăzi, într-o expediţie de aproximativ şapte zile, într-una dintre cele mai spectaculoase ţări, aflată în Atlanticul de Nord, Islanda.” Nu putea lipsi, nici săptămâna asta, virgula dintre subiect şi predicat: „Deveanul Felix Făgărăşan (37 de ani), va porni…”.
Gazeta de Dimineaţă informează: „Săptămâna trecută, noul ministru al Energiei, Toma Petcu, susţinea că baza mixului energetic naţional trebuie să rămână cărbunele. Petcu afirma însă şi energia nucleară, sistemul hidroenergetic ori energia regenerabilă.” Interesantă formulare în a doua propoziţie – şi fără sens.

Să corectaţi bine!

About Chioru' Corectoru'