TIROIDA ŞI IMPORTANŢA EI ÎN FUNCŢIONAREA NORMALĂ A CORPULUI

Articolul a fost vizualizat de 965 ori

Dr. Carollina RADU

p 16 tiroida-o-glanda-mica-probleme-mari_6345129876f189
Glanda tiroidă este una din­tre cele mai importante com­ponente ale sistemului endo­crin,prin funcţiile sale deose­bite, acţiunile ei asupra fun­cţio­nării normale a corpului în­cepând încă din viata intrau­terină. La copil,acţiunile ei sunt deosebit de importante stimu­lând dezvoltarea sistemului neu­roendocrin şi creşterea. Hor­monii tiroidieni au multiple ac­ţiuni – reglarea temperaturii cor­pului,metabolismul apei şi elec­troliţilor,metabolismul lipidic ,proteic , glucidic ,metabolismul vitaminelor .Reproducerea este de asemenea condiţionată de buna funcţionare a tiroidei. Deasemenea, la femeie h.tiroi­dieni sunt esenţiali pentru men­ţinerea ciclului menstrual.La femeia lactantă, stimuleaza se­creţia laptelui.
Petru buna funcţionare a glandei endocrine este necesar un aport optim de iod de 200 micrograme /zi.Iodul se absoar­be pe cale digestivă(din ali­mente),dar şi prin piele(tinctura de iod,ungvente cu conţinut crescut în iod)şi prin plă­mâ­ni (aerosoli-cură marină).în mul­te regiuni ale globului,aportul de iod este insuficient,cele mai carenţate regiuni în iod sunt regiunile muntoase .
Sursele de iod-scoicile, peştii de mare conţin cantităţi cres­cute de iod. Carnea, ouăle, lap­tele şi produsele lactate au con­ţinut variabil în iod, în funcţie de iodul conţinut în furaje. Con­ţinutul în iod al furajelor  şi al cerealelor, se corelează cu ni­velul de iod din sol.
Când aportul de iod este redus, scade nivelul h.tiroidieni, ceea ce duce la creşterea în volum a glandei tiroide .Din punct de vedere medical, afec­ţiunea se numeşte guşă difuză endemică. În astfel de zone ca­renţate în iod este necesară su­plimentarea aportului de iod.
La femeia gravidă cu deficit iodat, scade sinteza h.tiroidieni ceea ce duce la apariţia guşii. Dacă aportul de iod al gravidei este sub 20 micrograme /zi, apa­re pericolul cretinismului la făt. În spitalele din România se detectează la nou născut nivelul h.tiroidieni pentru a se putea corecta în timp util eventualele carenţe hormonale.
Este importantă evaluarea funcţiei tioridiene la femeia însărcinată încă din primele săptămâni de sarcină, pentru că o eventuală afectare tiroidiană a acesteia poate să compromită evoluţia sarcinii , putând duce la avort spontan,oprirea în evo­luţie a sarcinii sau la afec­tarea nou-nascutului pentru că anu­miţi anticorpi materni pot să treacă prin placentă la făt.
Guşa poate să apară şi da­torită consumului de sub­stanţe guşogene. Guşogenele naturale se găsesc în varză, conopidă, rapiţă. Supraîncărcarea cu iod a corpului poate să apară în cazul unor tratamente cronice cu medicamente cu conţinut ridi­cat în iod- de exemplu amio­darona sau uingvente bogate în iod-betadină.
Evaluarea tiroidei începe printr-un autocontrol, prin pal­pare, pe care îl putem face cu toţii. Tiroida este situată în regiunea anterioară a gâtului, la baza acestuia, deasupra fur­cu­liţei sternale. La pacienţii cu mai mult ţesut grăsos în regiunea anterioară a gâtului, poate să apară o falsă impresie de guşă. La persoanele care depun efort fizic intens, la fumători şi fe­meile care folosesc contra­cep­tive, tiroida este mai volu­mi­noasă. La vârstnici, volumul ti­roidian diminuează.
Se recomandă examenul de rutină prin ecografie tiroidiană, începând cu vârsta debutului pubertăţii-8 ani la fetiţe şi 9 la băieţi. Deasemenea, orice copil cu tulburări de creştere,exces sau deficit ponderal trebuie să fie evaluat d.p.d.v.al funcţiei tiroidiene.
Fetiţele cu tulburări mens­truale trebuie evaluate- înainte de a fi trimise la ginecolog –privind funcţionarea glandei tiroide.
Pacienţii care au tulburări cardiovasculare trebuie să îşi facă un control endocrinologic, atât ecografic cât şi în ceea ce priveşte nivelul h.tiroidieni şi anticorpii specifici tiroidieni la recomandarea medicului spe­cia­list.
Pacientele la care me­no­pauză se instalează precoce tre­buie să fie evaluate d.p.dv al funcţiei tiroidiene. Nu în ulti­mul rând, pacienţii cu osteo­poroză ,trebuie să-şi verifice funcţia glandei tiroide.
Evaluarea ecografică a tiroi­dei este foarte simplă, nu iradi­ază, nu doare şi nu are legătură cu momentul ciclului men­strual. Informaţiile aduse de examenul ecografic tiroidian sunt deosebit de valoroase şi pot pune cu uşurinţă diagnosticul de suferinţă a glandei tiroide.
Pacienţii care suferă de anu­mite forme de tumori, cei care au suferit iradieri ale regiunii gâtului, cei care lucrează în me­diu toxic,iradiant etc,trebuie să fie evaluaţi ecografic la nivelul tiroidei.

About Administrator