Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 970 ori

Doi fraţi rătăciţi în Parâng, salvaţi în urma unei misiuni extreme

Maximilian Gânju, Mesagerul Hunedorean

Doi fraţi, amatori de sporturi extreme, au plecat din zona de siguranţă a Staţiunii Parâng, pentru a practica snowboardul. S-au rătăcit din cauza viscolului puternic şi au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor şi al jandarmilor montani.
Tinerii, de 17 şi 28 de ani, din Petroşani, au urcat în Parâng cu gândul să exploreze zonele neatinse din afara domeniului schiabil şi au ales Parângul Mic, un vârf la peste 2.000 de metri, extrem de periculos în condiţii de vreme rea. Viscolul i-a făcut pe cei doi tineri să piardă traseul de întoarcere în staţiune şi să ceară ajutor salvamontiştilor. Mai multe echipe formate din salvatori montani şi jandarmi montani au plecat către zona indicată de fraţi, însă nu i-au găsit şi, din cauza viscolului, nu se mai vedeau nici urmele lăsate de aceştia în zăpadă.
„În acea zonă, vizibilitatea era foarte redusă, sub trei metri, iar echipa mixtă de salvare a avut de înfruntat un viscol puternic. Având în vedere această situaţie, jandarmii montani şi salvamontiştii au continuat acţiunea de căutare către zona Slima. În această zonă, în care nu mai era viscol, ci doar zăpadă de peste 80 cm, jandarmii montani şi salvamontiştii au găsit urme care indicau că două persoane au coborât către Cheile Jieţului. O altă echipă formată din cinci jandarmi, precum şi un echipaj Salvamont, au pornit către cabana Mija, din Cheile Jieţului, unde era posibil ca tinerii să coboare. De asemenea, un echipaj SMURD s-a deplasat la baza muntelui pentru a acorda primul ajutor în caz de nevoie”, a declarat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.
Jandarmii i-au găsit pe cei doi după circa cinci ore de căutări, în apa pârâului Jieţ, unde se intuia că ar putea ajunge. „Cei doi erau uzi, obosiţi şi sufereau de frig. Prima constatare a jandarmilor montani şi a salvamontiştilor a fost că cei doi tineri nu aveau sursă de iluminare. Coborâseră de pe Vf. Parângul Mic pe pârtie neamenajată, în afara domeniului schiabil, fără se respecte niciun traseu montan, deşi pe timpul coborârii au intersectat un traseu fără să îşi dea seama“, mai spune sursa citată. Fraţii au fost consultaţi de paramedicii SMURD şi au refuzat să meargă la spital. Salvatorii spun că tinerii au avut noroc, i-a ajutat faptul că sunt localnici şi aveau idee de zonă, astfel că au mers către locul unde ştiau că au şanse să fie găsiţi.

p12 1
Prichindeii de la „Teglas Gabor” vor alunga iarna şi spiritele rele

Raluca Stroia, Glasul Hunedoarei

Preşcolarii şi elevii din judeţul Hunedoara au ocazia să participe la proiectul educaţional naţional „Tradiţii de iarnă – Carnaval/Farsang/Fasching”. Evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediţie şi presupune un concurs de creaţii artistico – plastice şi practice.
Liceul Teoretic „Teglas Gabor” Deva derulează pentru al şaptelea an proiectul naţional „Tradiţii de iarnă – Carnaval/Farsang/Fasching”. Proiectul s-a născut din dorinţa de a populariza obiceiurile străvechi practicate în perioada dintre Bobotează şi „Miercurea Cenuşie”, perioadă în care se organizează baluri mascate. Este o veche tradiţie populară de alungare a iernii şi a răului, cunoscută sub numele de „Farsang” la etnia maghiară şi „Fasching” pentru etnia germană. Sărbătoarea are un caracter de carnaval, unde „Spiritele rele se sperie de costume amuzante şi de hărmălaie”. „Concursul naţional – cu participare internaţională – din cadrul Proiectului educaţional urmăreşte evidenţierea capacităţilor intelectuale, creatoare ale preşcolarilor, elevilor şi dascălilor în realizarea unor lucrări artistico-plastice şi practice, care să redea atmosfera de carnaval. Scopul proiectului constă în eficientizarea procesului instructiv – educativ şi modelarea personalităţii copiilor ţinând seama de potenţialul educativ al învăţământului şi de nevoia de consolidare a relaţiilor dintre educaţia şcolară şi cea extraşcolară”, susţin iniţiatorii proiectului.
Înscrierile se derulează până la sfârşitul lunii
Concursul naţional se desfăşoară pe două secţiuni, şi anume: lucrări artistico – plastice (desene, picturi – în tehnici la alegere – care să exprime atmosfera carnavalului, alungarea iernii) şi lucrări practice (măşti confecţionate de preşcolari/elevi pentru „alungarea” iernii). Cei interesaţi să participe la concurs au ocazia să se înscrie până în data de 15 februarie, prin completarea unei fişe de înscriere. În data de 24 februarie, va avea loc carnavalul şi festivitatea de premiere, iar toate lucrările realizate de preşcolari şi elevi vor fi expuse în incinta Liceului Teoretic „Teglas Gabor” Deva.

p12 2
Minerii au lucrat şi în weekend, pentru a suplimenta necesarul de huilă

Diana Mitrache, Servus Hunedoara

Minerii de la toate unităţile miniere din Valea Jiului au lucrat şi pe prioada weekend-ului fără oprire, pentru a suplimenta necesarul de huilă.
Potrivit liderilor de sindicat, decizia a fost luată din cauza crizei energetice de la nivel naţional şi pentru a nu exista disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu huilă a termocentralelor Mintia şi Paroşeni. Ambele termocentrale funcţionează cu câte un grup energetic, pentru că la Mintia grupul V a fost oprit temporar vineri dimineaţă şi livrează în sistemul naţional energie electrică. „Funcţionăm cu Grupul 3 la Mintia şi Grupul 4 la Paroşeni, deoarece DEN ne impune această schemă. Şi CEH şi SNIM a lucrat în weekend pe comandă”, a explicat directorul general al CEH, Mihael Melczer. Minerii nu lucrau pe perioada weekend-urilor şi personalul auxiliar stătea acasă câteva zile pe săptămână, pentru reducerea cheltuielilor, însă Consiliul de Administraţie al CEH a decis sistarea acestei decizii şi aducerea minierilor, pe comandă, la posturile de producţie din abataje. România înregistrează în aceste zile consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, şi de energie electrică, de peste 9.500 MW la vârfurile de consum. În această situaţie, producţia de electricitate în parcurile eoliene este deficitară, iar aprovizionarea centralelor pe huilă din Hunedoara va fi făcută ritmic, pentru că minerii lucrează şi sâmbăta şi duminica.

p12 3
Lebede salvate de pompieri de pe o baltă îngheţată

Hunedoaramea.ro

Pompierii deveni au avut joi dimineaţă o misiune mai puţin obişnuită – salvarea a două lebede de pe o baltă îngheţată, de la periferia Devei.
Pompierii au fost chemaţi de un iubitor de animale, care a avut grijă şi a hrănit lebedele de pe lac încă din toamnă, şi care a anunţat autorităţile că păsările sunt afectate de ger şi sunt în pericol să fie atacate de vulpile care ajung la ele pe gheaţă.
„În cel mai scurt timp s-a deplasat la locul indicat un echipaj de pompieri al Detaşamentului din Deva cu o autospecială şi o barcă şi a desfăşurat un dispozitiv de salvare. Misiunea de salvare a lebedelor nu a fost lipsită de pericole deoarece gheaţa pe care au înaintat pompierii era destul de fragilă o parte din drum, până la păsările aflate în primejdie, salvatorii parcurgându-l în barcă. Lebedele s-au lăsat prinse destul de greu, însă până la urmă au fost aduse în siguranţă la mal”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.
Cele două lebede salvate vor fi găzduite de o asociaţie de protecţie a animalelor din Deva, iar după ce vremea va fi prielnică vor fi eliberate în mediul loc natural.

p12 4
Epopeea gunoiului. Licitaţia contestată, din nou

Monika Baciu, Avantulliber.ro

Consiliul Judeţean Hunedoara a demarat o nouă licitaţie pentru darea în administrare a deponeului ecologic de la Bârcea Mare.
Procedura deja a fost contestată de două societăţi. Retim Timişoara şi IRIDWEX GROUP Bucureşti sunt cele două societăţi care contestă licitaţia Consiliului Judeţean Hunedoara. Este pentru a doua oară când cei de la RETIM Timişoara contestă procedura de licitaţie pentru darea în administrare a deponeului ecologic. Cele două societăţi contestă modul de calcul al tarifelor şi nu numai. În urmă cu câteva luni, reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara spuneau că în cazul în care criza gunoaielor se va prelungi există şi o soluţie de rezervă.
„Dupã încheierea acestei perioade de douãsprezece luni, sunt gândite douã variante. Varianta unu: transportul acestor deşeuri într-o staţie de sortare, cea de la Bârcea, şi depunerea în deponeu conform, cu reciclarea fracţiilor reciclabile. Asta se va face pe cheltuiala operatorului de la Petroşani şi firma de salubritate din Petroşani ia în calcul toate aceste costuri. Existã şi o variantã de rezervã: noi o sã încercãm în perioada urmãtoare sã accesãm fonduri pentru închiderea gropii de la Vulcan şi atunci existã posibilitatea ca aceste deşeuri sã fie transferate gratuit în groapa de la Vulcan, ca lucrãri de profilare a gropii premergãtoare închiderii definitive a gropii de la Vulcan. În douãsprezece luni existã timp suficient. Dar, de asemenea, existã şi varianta ca autorizaţia de funcţionare sã fie prelungitã automat în momentul în care vor exista pe aceastã platformã ieşiri în concordanţã cu intrãrile fãcute. Deci, deocamdatã este prematur sã discutãm ce vom face cu deşeurile. Avem aceste trei variante luate în calcul, dar deocamdatã ne focalizãm pe rezolvarea problemei cu operatorul CMID, care va putea rezolva aceastã situaţie. Staţia de la Petroşani poate deveni şi ea funcţionalã într-un an de zile”, a spus în urmă cu câteva luni, Dan Stoian, administratorul public al judeţului Hunedoara.

p12 5

About Administrator