Soldările nu pot concura cu second-hand-u

Articolul a fost vizualizat de 837 ori

p5 soldariÎntre datele de 15 ianuarie şi 15 aprilie din fiecare an, comercianţii care au notificat autorităţile pot să-şi li­chideze stocurile cu articole specifice sezonului rece, astfel că practică re­duceri substanţiale numite generic „soldări de iarnă”.
Pe lângă promoţiile şi reducerile practicate în general în această pe­rioadă, comercianţii mai au la dis­poziţie, începând din 15 ianuarie, o nouă metodă de accelerare a vân­zărilor: soldarea. Aceasta este o metodă de lichidare a stocurilor cu articole de iarnă (în special mănuşi, fulare, căciuli, paltoane, încălţăminte, dar şi echi­pament sportiv), clienţii maga­zinelor cu astfel de produse fiind aşteptaţi cu reduceri masive de preţuri.
Potrivit legislaţiei în vigoare, pot fi supuse operaţiunilor de soldare numai produsele nealimentare a căror des­facere are caracter sezonier . În cazul de faţă, este vorba despre articole care sunt utile doar iarna. În această cate­gorie se încadrează grupe de produse cum ar fi (dar fără a se limita la): confecţii inclusiv blănărie, pielărie, produse de marochinărie şi galanterie, tricotaje, ţesături, încălţăminte, articole sport-turism, unele cosmetice, aparate de încălzire şi climatizare, ventilatoare, precum şi alte produse similare.
Comercianţii trebuie să anunţe în prealabil la primăria localităţii unde se vor desfăşura vânzările faptul că in­tenţionează să practice soldări. Orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului nou (redus).
Second-hand-ul rămâne imbatabil
E adevărat că pentru cine doreşte obligatoriu un obiect vestimentar de sezon nou-nouţ perioada soldărilor este cea mai  bună. Funcţie de produs, reducerile de preţ pot ajunge şi la 70 la sută. Există însă formată în România o piaţă alternativă reprezentată de produsele vestimentare second-hand. O comparaţie între preţurile de aici şi cele din magazinele care aplică soldările, în condiţii în care calitatea produselor este sensibil egală devine elocventă. De exemplu, după soldare cu 30 la sută un palton bărbătesc poate fi achiziţionat la preţul de 328 de lei. Acelaşi gen de palton (culoare, material) la second-hand poate fi cumpărat cu 170 de lei. La fel, o pereche de blugi noi costă după reducere 127 de lei. La second-hand, pentru o pereche de blugi comparativ similară calitativ  costă 35 de lei.  Prin comparaţie, achiziţionarea de obiecte vestimentare noi devine la noi o fiţă pentru oamenii care dispun de confort financiar notabil.

About Administrator