PREMIERĂ! La Deva s-a deschis prima “cafenea” ortodoxă

Articolul a fost vizualizat de 1,433 ori

„Orthocaffe” pentru liceeni

Orthocaffe-ul (cafeneaua ortodoxă) este, de fapt un centru pentru tineri, unde aceştia se joacă, învaţă şi socializează, dar pot şi să servească un ceai sau o cafea, gratuit!

p 9 MARE

 

„Ideea de a deschide acest «orthocaffe», cum i-am spus noi, a apărut de la ceea ce şi-au dorit tinerii. Preasfinţitul părinte Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, ne-a trimis pe teren să sondăm nevoile tinerilor, mai ales ale celor de liceu. Am umblat mult prin licee şi mi-am dat seama că se fac multe activităţi cu tinerii, dar nimeni nu îi întreabă: «Vouă vă place, vă convine, vă simţiţi bine?» Nu! Ei, după ce am stat de vorbă cu ei mi-am dat seama că tot ce voiau era ca un cineva să-i asculte şi pe ei. Nu doar să le dea lecţii. Vroiau să-i asculte cineva sau să se asculte unii pe alţii, într-un mediu care nu e nici bar, nici club, nici părinţi, nici biserică, deci un mediu în care să nu fie constrângeri, iar ei să se simtă liberi”, explică părintele Radu Trifon, iniţiatorul proiectului. Acesta recunoaşte că ideea de a deschide un orthocaffe este una „avangardistă” şi adaugă că încăperea unde a fost deschisă „cafeneaua” ortodoxă pentru tineri este doar prima sală dintr-un total de patru, toate destinate tinerilor deveni.

p 9 _REM7515

Jocuri, filme şi cateheză

„Cine vrea vine, vede ce se întâmplă, se joacă, îşi face teme, intră pe internet. Pur şi simplu îşi petrece timpul altundeva decât acasă şi altundeva decât într-un bar.” Când a venit vorba de orthocaffe-ul din Deva, chiar iniţiatorii proiectului spun că unii consilieri din cadrul Episcopiei au spus că ideea este una mult prea îndrăzneaţă şi ieşită din tipar: “Am avut, totuşi, mare înţelegere de la episcopul nostru, care a avut încredere. Pentru că, da, chiar dacă e avangardistă, ea se pliază pe realitatea lumii de astăzi, până la urmă. Tinerii care vin pentru prima dată au ocazia să se cunoască, iar coordonatorul centrului creştin de tineret, Alexandru Vlad, absolvent de teologie şi filosofie, se va ocupa ca aceştia să poată juca împreună jocuri de inteligenţă şi strategie (board games, şah, etc.), să asculte muzică, să citească dintr-o mică bibliotecă amenajată aici, în timp ce pentru grupurile organizate de copii din clasele primare se organizează lecţii de cateheză. Tinerii care vor dori, vor putea să primească inclusiv consiliere gratuită, dar, în cazul în care vor dori, vor fi aşteptaţi şi la spovedanie”, adaugă părintele Radu Trifon. De asemenea, iniţiatorii proiectului le propun tinerilor şi seri de film, într-o sală special amenajată pentru proiecţii. După film, tinerii vor putea să discute, astfel încât să înveţe ceva din filmul respectiv.

Parteneriat cu Cercetaşii

Una dintre sălile centrului este destinată grupurilor deja constituite: lecţiilor de cateheză cu cei mici, dar şi cu cei mari, şi atelierelor de creaţie. Copiii vor fi ghidaţi de soţii ale preoţilor, dar şi de voluntari şi vor avea ocazia să participe la ateliere de pictură pe sticlă, dar şi la alte activităţi de creaţie prin lucru manual. Episcopia Hunedoarei are un parteneriat şi cu cercetaşii României, care vor folosi, şi ei, centrul din Deva, pentru cele trei întâlniri săptămânale pe care le organizează aceştia. „Spre deosebire de alte judeţe, la noi, cercetaşii s-au lipit de Biserica Ortodoxă. În alte oraşe, cercetaşii sunt, ori dezlipiţi de Dumnezeu, ori lipiţi de Biserica Catolică. Iar aici noi avem o premieră: cercetaşii vin către Biserica Ortodoxă. Au multă experienţă de voluntariat, mers pe munte, organizare, multe lucruri din care şi alţii pot să înveţe de la ei”, adaugă preotul Radu Trifon, care, în tinereţe a făcut parte dintr-o trupă rock, intitulată Bethleem.

„N-o să ne comportăm ca pe stradă!”p 9 _REM7499

În privinţa muzicii care se va asculta la acest prim orthocaffe, fostul roker, acum preot foarte apreciat mai ales de generaţia tânără, spune că, fără îndoială, nu va fi muzică psaltică: „Aia va fi la strană! Depinde şi de aşteptările tinerilor, dar eu aş încerca să le fac un fel de istorie a muzicii, chiar şi recentă. O să fie, probabil, şi muzică clasică, şi rock, poate nişte lecţii de chitară… O să facem audiţii şi o să vedem cine ce anume a cântat şi de ce a cântat, ce a vrut să spună cu asta. Sigur, nu va fi permis orice, n-o să ne comportăm ca pe stradă. E, totuşi, un centru de tineret creştin şi, cum orice instituţie are regulile ei, aşa vom avea şi noi regulile noastre de comportament şi de morală”, adaugă părintele. De altfel, Radu Trifon va fi cel care va susţine aici serile de explicare a Evangheliei, probabil un „atelier de gânduri”, cum îi place preotului să spună. „Va fi un dialog, tinerii vor putea să pună întrebări. Nu va fi ca la biserică unde noi predicăm, iar oamenii, dacă au înţeles – bine, iar dacă nu, oricum, pleacă acasă.”

„În diaspora românii se întâlnesc în fiecare duminică”

Iniţiatorii primului orthocaffe spun că mai mulţi preoţi, printre care Petru Suciu, Radu Scânteie sau părintele Gherontie, se vor alătura acestui proiect, în calitate de voluntari. Mai mult, tinerii care vor intra în „cafeneaua” ortodoxă, vor primi o cafea sau un ceai, „din partea casei”. Costurile vor fi suportate de Episcopia Devei şi Hunedoarei, cea căreia îi şi aparţine acest spaţiu. Părintele Radu Trifon adaugă că s-a bucurat de susţinerea episcopului Gurie, care a demonstrat, întotdeauna, deschidere pentru toate activităţile destinate tinerei generaţii. „În diaspora, românii se întâlnesc duminică de duminică în acest fel, după ce ies de la biserică, dar aceeaşi nevoie este şi la noi. Intenţionăm ca, în viitor, să găsim un astfel de spaţiu în fiecare oraş din judeţ, iar cu sprijinul primăriei respective să poată fi amenajat şi să se găsească şi oamenii care să lucreze cu tinerii. Important e ca devenii să ştie că acest centru este mai ales pentru cei mari: pentru elevii de liceu şi chiar mai mari. Cei mici sunt aşteptaţi doar la orele de cateheză”, adaugă preotul. Orthocaffe-ul este deschis zilnic, de luni, până vineri, între orele 12 şi 20, în blocul H1, de pe strada Avram Iancu, vizavi de catedrala Sfântul Nicolae, din Deva.

About Ada Beraru