AVERTISMENT
Avertismentul vine pe fondul unor creşteri salariale îndreptăţite, dar care ocolesc în mod nedrept primarii. Senatorul Carmen Hărău susţine că salariile primarilor sunt nepermis de mici în comparaţie cu responsabilităţile pe care aceştia le au. „N-ai cum să pretinzi unui om plătit cu 3.000 de lei să deruleze profesionist şi impecabil fonduri europene de multe-multe milioane de euro”, e de părere senatorul PNL Hunedoara.
Declaraţiile au fost făcute în prima conferinţă de presă organizată de PNL Hunedoara în acest an. Liberalii au atras atenţia asupra unor măsuri luate de Ministerul Muncii, rebotezat de guvernul PSD ca fiind şi al Justiţiei Sociale. Or, tocmai despre injustiţie socială este vorba în cazul prezentat public de senatorul PNL Carmen Hărău.
Salariile mici îi fac vulnerabili
Potrivit liberalilor, Liviu Dragnea, „baronul Programului de guvernare”, îi pune pe primari într-o situaţie umilitoare, cam cum proceda regimul comunist cu ospătarii şi cu vânzătorii care erau obligaţi să supravieţuiască pe bază de ciubucuri şi de învârteli. În contextul creşterilor salariale din administraţie, primarii vor ajunge să câştige mai puţin decât subalternii lor. „Suntem deosebit de interesaţi ca, în contextul creşterilor fireşti a veniturilor cu 20 la sută în administraţia publică, Guvernul să aibă în vedere salariile foarte mici ale primarilor. A-i lăsa pe oamenii aceştia (pe primari, n.red.) aşa cum Ceauşescu îi lăsa pe ospătari – „Lasă-i că se descurcă ei singuri”, înseamnă să nu le preţuieşti munca, să-i arunci – eventual – în zone infracţionale. Va trebui să avem grijă la onestitate, la profesionalism şi – fără slogane populiste – salariile primarilor să crească. Nu-l vom lăsa pe Dragnea să-i trateze pe primari cum îi trata altădată Ceauşescu pe vânzători şi pe ospătari”, a declarat Carmen Hărău.
Vrednic este lucrătorul pentru plata sa
Senatorul PNL e de părere că plata trebuie să fie corelată cu responsabilităţile din fişa postului. „Nu-i vorba de majorări salariale pur şi simplu, ci de majorări corelate cu importanţa muncii pe care o desfăşoară. Accesarea fondurilor europene ar putea să fie un criteriu care face diferenţa. N-ai cum să pretinzi unui om plătit cu 3.000 de lei să deruleze profesionist şi impecabil şi să absoarbă fonduri europene de multe-multe milioane de euro”, a mai spus Hărău.
Eliminarea impozitului pentru toţi pensionarii
O altă nedreptate socială sesizată de parlamentarii PNL este legată de scutirea la plata impozitului pentru pensiile de până la 2.000 lei. Senatorul Carmen Hărău, vicepreşedinte al comisiei de Muncă din Senat, spune că liberalii au cerut eliminarea integrală a impozitării pensiilor, dar amendamentul a fost respins de actuala putere pe motiv că nu sunt bani. „Din punctul nostru de vedere ar trebui să se renunţe rapid la pensiile speciale ale parlamentarilor că poate se găsesc resurse bugetare de susţinere a eliminării impozitului la pensie pentru toţi pensionarii. Justiţie socială, în sens liberal, înseamnă să nu faci discriminare mai cu seamă în ceea ce-i priveşte pe pensionari”, a declarat Hărău. La o primă estimare, impactul bugetar ar fi undeva la 8-9 miliarde lei. Liberalii au depus un proiect de lege prin care este eliminat impozitul la pensie pentru toţi pensionarii.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.