Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 879 ori

În Servus Hunedoara scrie: „Suntem într-o perioadă în care analizele pentru anul recent încheiat sunt bine venite, în toate domeniile de activitate.
Printre cei care fac o analiză depusă în cursul anului trecut sunt şi reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna hunedoreană Densuş.” Dacă analiza a fost depusă în cursul anului trecut, ce analiză mai fac aceşti reprezentanţi ai administraţiei publice locale în această perioadă? Întreb şi eu, după ce am citit introducerea de mai sus la articol.
În Gazeta de Dimineaţă este citată următoarea declaraţie, legată de funcţionarea CEH în această perioadă: ”Din toată gândirea noastră sa materializat doar oprirea grupului 5. Blocul 4 de la Paroşeni a fost luat pe piaţa de ecjhilibrare şi după aceea pe PZU la preşurile acestea foarte mari şi au rămas în funcţie blocul 3 de la mintia şi blocul 4 de la Paroşeni.” Nici nu ştiu cu ce să încep – trec peste greşelile de tipul: numele localităţii scris cu literă mică, o literă scăpată aiurea într-un cuvânt. Însă nu pot trece peste „sa materializat”; „sa” este pronume şi adjectiv posesiv, iar în contextul de mai sus nu are sens, era corect: „s-a materializat” – deorece verbul este la timpul trecut (perfectul compus). Şi ştiam că suntem „duşi cu preşul”, dar nu îmi imaginam că cu „preşuri foarte mari”.
Servus Hunedoara informează, în legătură cu comuna Balşa: „Am fost afectaţi de inundaţiile din vară, dar şi de căderile masive de zăpadă de la începutul acestui, dar am reuşit să trecem cu bine peste aceste obstacole.” Aşa e când ne grăbim, lăsăm propoziţii neterminate: „de la începutul acestui”.
În Mesagerul Hunedorean, referitor la lebedele salvate de pe o baltă de lângă Deva, citim: „Totuşi, femela nu tolerează o apropiere prea mare de perechea ei, care, aşa cum ne-a explicat Forrai Emeric, încearcă să-l protejeze, înţelegând că a fost vătămat.” În limba română există prepoziţii şi trebuie folosite în anumite situaţii: „Totuşi, femela nu tolerează o apropiere prea mare de perechea ei, pe care, aşa cum ne-a explicat Forrai Emeric, încearcă să-l protejeze înţelegând că a fost vătămat.”
Site-ul Hunedoaraplus.ro, informează, în legătură cu localitatea Vadul Dobri: „Satul din Ţinutul Pădurenilor, aflat la peste 60 de kilometri de municipiul Hunedoara, a fost lovit de viscol, iar drumurile au rămas îngropate în nămeţi.” Sigur sunt mai mult de 60 de kilometri din municipiul Hunedoara până în această localitate? – doar întreb.
De pe site-ul hunedoaraplus.ro aflăm încă din titlu că: „Pompierii şi salvamontiştii au ajuns sâmbătă în cea mai izolată localitate din judeţ”. Despre aceeaşi acţiune, în
Glasul Hunedoarei citim „Vineri dimineaţa, deşi nu le-a fost solicitat ajutorul, angajaţii ISU Hunedoara şi-au adus aminte că au, totuşi, în dotare, două vehicule şenilate. Au pus mână de la mână şi au cumpărat 40 de pâini. Cinci pompieri au luat cu ei doi salvamontişti şi au plecat spre comuna Bunila.”, iar explicaţia foto spune că: „La Vadu Dobri s-a putut ajunge vineri doar cu autoşenilatele ISU”. Ce mi-e vineri, ce mi-e sâmbătă, tot zile ale săptămânii sunt.
Servus Hunedoara „informează”: „La mijlocul anului trecut, mai exact pe 5 iunie, în România au fost organizate alegeri locale, în urma cărora o parte din localităţi au noi administraţii.
În mod firesc, în urma alegerilor locale din vara trecută, în mai multe localităţi din judeţul Hunedoara sunt primari noi.” Am înţeles din prima frază că în urma alegerilor au ajuns oameni noi în fruntea unor localităţi, nu cred că era nevoie să se repete ideea în fraza următoare.
Am, totuşi, o curiozitate, care parte „din localităţi” are administraţie nouă – cea din vale, sau cea dinspre munte?
În Ziarul Hunedoreanului scrie: „Dacă echipa deveană nu se va prezenta nici la meciul din ultima etapă a turului, cel de la Cluj, atunci va fi exclusă din campionat şi toate rezultatele îi vor fi anulate. Fără a pune la îndoială varianta cererii în sine de excludere.” Nu e prea clar finalul…
10. Pe site-ul Avantulliber.ro folosirea diacriticelor e opţională: „Dupã încheierea acestei perioade de douãsprezece luni, sunt gândite douã variante. Varianta unu: transportul acestor deseuri într-o statie de sortare, cea de la Bîrcea, si depunerea în deponeu conform, cu reciclarea fractiilor reciclabile. Asta se va face pe cheltuiala operatorului de la Petrosani si firma de salubritate din Petrosani ia în calcul toate aceste costuri.
Pe site-ul avantulliber.ro scrie: „Drumurile din Valea Jiului arată ca după bombardamente. Nici nu a trecut sezonul de iarnă, iar mai multe tronsoane de drum au devenit pericole publice pentru conducătorii auto. Poate cel mai afectat carosabil este DN 66. Drumul naţional este presărat de obstacole, iar conducătorii auto sunt nevoiţi să facă slalom printre gropi. Porţiunea de DN 66 de la Livezeni şi până la intrarea în Defileul Jiului nu a fost cuprinsă în programul guvernamental de modernizare, astfel că şoferii vor trebui să îndure calvarul. În schimb, pentru centura municipiului Petroşani, edilii caută soluţii pentru a moderniza acest drum.” Din experienţa mea din ultimele luni, chiar şi înainte de venirea iernii, pot să spun că acele „tronsoane de drum” – centura municipiului Petroşani, porţiunea de DN 66 de la Livezeni şi până la intrarea în Defileul Jiului – erau pline de gropi de mult timp, starea lor nu are legătură neapărat cu această iarnă.

Să corectaţi bine!

About Chioru' Corectoru'