După ce în 2011 ritmul demolărilor de ruine de pe platforma vechiului combinat siderurgic a fost unul extrem de susţinut, la început de 2012 planurile societăţii care administrează zona depind de foarte mulţi factori. Cel mai mare grad de dependenţă este legat de proiectul european pentru ecologizarea unei suprafeţe aflată în apropierea Castelului Corvinilor.
În prima jumătate a anului trecut, edilii Hunedoarei se aşteptau ca în septembrie – octombrie 2011 să aibă loc licitaţia pentru desemnarea executantului lucrărilor de ecologizare de pe o suprafaţă de 20 de hectare de pe teritoriul unei părţi din vechiul combinat siderurgic. Este vorba despre aria aflată în imediata vecinătate a Castelului Corvinilor, zonă în care proiectul prevede pregătirea unor suprafeţe astfel încât acestea să poată găzdui mai apoi diferite clădiri şi facilităţi turistice. Finanţarea pentru aceste obiective vine în procentaj de 98 la sută din fonduri europene nerambursabile. În acelaşi proiect mai este prevăzută şi o clădire multifuncţională, pentru care finanţarea europeană este de doar 60 la sută, restul urmând să fie constituit prin contribuţia bugetului local.Procedurile s-au complicat însă, după cum spune Gheorghe Cical, directorul societăţii Ecosid, firma prin care Consiliul Local administrează cele 130 de hectare din zona fostului combinat: “A fost vorba de fel şi fel de modificări şi completări care au fost cerute în special de Ministerul Dezvoltării Regionale. Şi acum, de exemplu, colegilor noştri din Primărie li s-au cerut lămuriri despre traseul unui drum de acces, pentru că proiectul prevede toată infrastructura necesară zonei pe care va fi amplasat acel parc turistic. Nu se ştie încă nici valoarea totală a proiectului. S-a vorbit la început de 10 milioane de euro, apoi de 8, sau chiar de 12-13 milioane. Sper ca lucrurile să se lămurească, iar undeva în martie – aprilie anul acesta să aibă loc licitaţia şi firma care va fi desemnată să se apuce de treabă”. Mai mult, nici suprafaţa care va fi ecologizată nu este stabilită foarte exact, putând fi vorba de mai mult sau de mai puţin de 20 de hectare.
Zonă rezidenţială şi zonă industrială, cândva în viitor
Anul trecut toate clădirile de mari dimensiuni de pe teritoriul Ecosid au fost demolate. Rămâne de rezolvat mai întâi problema molozului şi a betoanelor. Propunerea ca molozul şi betoanele să fie utilizate în construcţia de drumuri a rămas la stadiul de idee. Discuţiile continuă însă, în special cu cele două companii care construiesc autostrada Deva – Orăştie. Ecosid ar urma să le livreze moloz şi betoane, iar camioanele s-ar întoarce cu pământ de pe Lunca Mureşului, numai bun pentru ecologizarea zonei. Întregul proces se anunţă a fi însă mult mai anevoios decât ar crede neavizaţii.
“În unele zone trebuie să săpăm şi până la 8 – 10 metri pentru a scoate fundaţiile vechilor clădiri. S-au găsit în zona cocseriei urme de naftalină şi benzen la 10 metri adâncime. Sunt mai multe soluţii tehnice pentru îndepărtarea substanţelor periculoase, însă mai toate necesită bani şi timp”, adaugă Cical. Iar ecologizarea trebuie făcută “ca la carte”, mai ales pe porţiunea mediană a suprafeţei, situată în zona din spatele vechii clădiri administrative a combinatului. Asta pentru că aici se doreşte amenajarea unei zone rezidenţiale, iar treimea suprafeţei Ecosid situată spre podurile de la Blooming este prevăzută ca viitoare zonă industrială.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.