Curtea şi grădina Castelului Corvinilor ar putea deveni un parc medieval

Articolul a fost vizualizat de 951 ori

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, a prezentat planul pe care administraţia locală îl propune pentru atragerea turiştilor la Castelul Corvinilor: malul râului Zlaşti şi grădina monumentului istoric vor fi transformate într-un parc medieval, dacă primăria va găsi fonduri pentru o astfel de investiţie.

MAIN castel
Mai multe construcţii vor ocupa zona de pe malul pârâului Zlaşti, la poalele Castelului Corvinilor, iar gră­dina monumentului istoric va deveni un loc de agrement în care turiştii vor putea asista la reprezentaţii cava­le­reşti, spectacole şi turniruri.
Sunt planurile prezentate la în­ce­putul acestei săptămâni, într-o con­ferinţă de presă, de primarul Dan Bobouţanu, prin care administraţia locală îşi doreşte să atragă mai mulţi turişti la castel.
Pe ideea lui Hada
Castelul Corvinilor a înregistrat în 2016 peste 300.000 de vizitatori şi a adus venituri de peste 1,1 milioane de euro la bugetul local. Numărul tu­riştilor şi veniturile vor creşte simţitor, susţine primarul Hunedoarei, o dată cu înfiinţarea unui parc tematic medieval, care va fi cuprins în zona de la poalele Castelului Corvinilor şi în grădina acestuia. Potrivit proiectului, care a început să prindă contur încă din vremea în care primar era Ovidiu Hada, în curtea exterioară de la poalele Castelului Corvinilor va fi construită o poartă de acces cu pavilion, două podeţe peste pârâul Zlaşti, alei, va fi refăcută moara care va găzdui un muzeu, va fi amenajat un loc de joacă pentru copii şi un amfiteatru, o scenă demontabilă, un ansamblu de scări şi un pavilion care va intra pe sub bastionul turnului Nje Boisa. Aleea va continua în grădina Castelului Corvinilor, unde planul prevede înfiinţarea unui poligon de tir cu arcul, o arenă de turnir, grajduri pentru cai, căsuţe de meşteşuguri şi artizanat.
Se caută finanţare
Primarul Dan Bobouţanu susţine că proiectul este unul esenţial pentru turism, însă administraţia locală va trebuie să găsească soluţii pentru finanţarea lui. „După prezentarea lui în Consiliul Local Hunedoara, vom căuta sursele de finanţare pentru acest proiect. Proiectul va fi înaintat şi Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, pentru a vedea încă o dată punctul lor de vedere. A doua variantă este finanţarea proiectului de la bugetul local. Însă începând din acest an municipalitatea este obligată să returneze împrumuturile pe care le-a făcut, de aproximativ zece milioane de lei pe an, pentru ştrandul din Hunedoara.
Dacă bugetul intern nu va putea permite o susţinere acestui proiect într-un timp relativ scurt, gândim un parteneriat public privat sau o asociere cu Consiliul Judeţean Huendoara. Proiectul poate fi finalizat pe etape, în trei ani”, a declarat primarul Hu­nedoarei.

About Daniel Guta