Doliu în lumea şahului. A murit petroşăneanca Cristina Foişor
Mihaela Mihai, Gazeta de Dimineaţă
Cetăţean de onoare al municipiului Petroşani încă din anul 2007, marea maestră Cristina Foişor a decedat, duminică, la Timişoara, după mai multe zile în care s-a aflat în comă.
”O veste pe cât de nemiloasă, pe atât de dureroasă, loveşte din nou şahul românesc. La 49 de ani, o vârstă la care mai avea multe de oferit vieţii, familiei şi şahului, a plecat dintre noi marea maestră Cristina Foişor”, arată Federaţia Româna de Şah.
Cristina Foişor a obţinut 5 titluri naţionale la senioare şi 3 la junioare individual şi nenumărate medalii pe echipe. Potrivit Federaţiei Române de Şah, din 1988 Cristina Foişor a participat la 14 Olimpiade (absentă doar în 2008) jucând numai pe mesele 1 sau 2, a cucerit o medalie de aur şi 2 de argint la Cupa Campionilor Europeni cu echipa AEM-ului şi a avut cele mai multe calificări la Campionatul Mondial feminin!
”De fapt s-a dedicat total şahului şi poate de asta familia Foişor a fost, poate, cea mai şahistă familie din lume! În istoria şahului feminin românesc nu există şahistă care să fi dovedit atâta tenacitate, ambiţie şi capacitate de revenire. Cu greu poţi întâlni o persoană cu studii matematice, care să aibă o asemenea înclinaţie spre poezie şi lirism, şi să dovedeasca atâta empatie şi generozitate. S-a stins după o luptă inegală cu o boală necruţătoare, singurul ei scut şi refugiu fiind până în ultima clipă ŞAHUL”, mai arată Federaţia Româna de Şah.
Cristina Foişor s-a născut la Petroşani, părinţii acesteia fiind ambii profesori.
Umilinţa de a fi bolnav. Cozi la Policlinica din Deva. Zilnic, zeci de oameni stau la rând să prindă un bon de ordine
Ramona Ştefan, Servus Hunedoara
Pacienţi umiliţi din cauza unui sistem de sănătate „bolnav”, cam aşa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, situaţia de la Policlinica din Deva. În fiecare zi, oamenii sunt nevoiţi să aştepte la rând pentru a prinde un bon de ordine, ca să poată beneficia de gratuitate la investigaţiile medicale.
Şi ieri dimineaţă, zeci de persoane au format o coadă imensă, în holul policlinicii, în faţa ghişeului de programare a consultaţiilor. Bolnavii au venit cu „noaptea în cap”, înainte de ora 07:00, când începe programul cu publicul, mulţi dintre ei din mediul rural. Oamenii s-au aşezat liniştiţi la coadă, pentru a obţine bonul de ordine cu ajutorul căruia pot fi consultaţi de către medicii specialişti ai Policlinicii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva. Unii au aşteptat, însă, în zadar. Şi asta pentru că nu au reuşit să prindă un bon de ordine, fiind nevoiţi de a face cale întoarsă. La niciun sfert de oră de la deschiderea gemuleţului ghişeului, pentru câteva cabinete nu se mai eliberau deja bonuri pentru consultaţie. „Este ora 06:30 şi această coadă e la ghişeul de la fişierul policlinicii din Deva care, de altfel, are program cu publicul de la ora 07:00. Oameni din oraş sau veniţi din diferite zone de judeţ stau cuminţi, înşiraţi pe două rânduri şi vigilent supravegheaţi, în speranţa că vor ajunge la cele câteva bonuri de ordine pentru a intra la un consult medical, într-un cabinet de specialitate. La ora 07:10 se anunţase că la cabinetul de diabet nu se mai dau bonuri de ordine pentru această zi, iar la ora 07:15 se anunţase ultimul bon de ordine pentru cabinetul de ortopedie. (…) O doamnă din faţa mea venea de la Ilia. Pentru dânsa, bonurile de ordine s-au epuizat, dar doamna de la fişier, cumsecade, de altfel, îi mai dă o speranţă, spunându-i că: „dacă staţi după program, doctorul mai primeşte câteva persoane”… Deci, să trăim bine!”, a scris pe pagina sa de Facebook, Mirela Popa, din Deva, care a şi fotografiat coada formată, ieri dimineaţă, pe holul policlinicii din Deva.
„Am ajuns bătaia de joc a statului”
Situaţia trenează de mai mult timp. Zi de zi, bolnavii se lovesc de această umilinţă, fiind nevoiţi să aştepte pe holul unităţii medicale sau să vină mai multe zile la rând ca să prindă un bon pentru consultaţie. Oamenii spun că se simt batjocoriţi. „Aşa bolnavi cum suntem, am ajuns bătaia de joc a statului. Ferească Dumnezeu să te îmbolnăveşti şi să fii nevoit să stai ore în şir pe la uşile doctorilor”, a povestit o altă deveancă, care a trebuit să meargă la policlinică pentru a-şi rezolva o problemă de sănătate.
Se caută soluţii
Conducerea policlinicii din Deva recunoaşte problema şi spune că se caută soluţii pentru a ajuta pacienţii.
„Există, într-adevăr, o serie de probleme. Unele ţin şi de comunicarea cu pacienţii. Mulţi dintre ei vin fără toate documentele necesare. Nu putem face mai multe consultaţii decât ne este şi nouă impus. Avem nişte norme de respectat, date de Casa de Sănătate. (…) Este adevărat că nu toţi pacienţii apucă să fie văzuţi într-o singură zi. Dar, credeţi-mă, toţi medicii stau, de multe ori, peste programul normal de lucru. Încercăm să ajutăm, atât cât putem, bolnavii şi să facem faţă la toate solicitările pe care le avem. Săptămâna viitoare vom avea o şedinţă a Comitetului Director şi vom aborda şi această problemă punctual. Încercăm să reorganizăm, cumva, activitatea. Să vedem ce putem să mai facem, în privinţa acestui aspect”, a declarat doctorul Ioan Demeter, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva.
Anul trecut, la Policlinica din Deva s-au făcut aproximativ 100.000 de consultaţii.
Moment emoţionant. Poliţiştii încadraţi din sursă externă au depus jurământul de credinţă
Livia Botici, Glasul Hunedoarei
Cei 60 de agenţi de poliţie care au promovat examenul de încadrare din sursă externă susţinut la I.P.J. Hunedoara în luna noiembrie a anului trecut au avut parte, ieri, de un moment încărcat de emoţie şi solemnitate, respectiv depunerea Jurământului de Credinţă.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara a organizat joi, pentru prima dată în istoria sa post-decembristă, un ceremonial public de depunere a jurământului de credinţă de către poliţiştii primiţi în profesie. Acest moment a fost marcat în toate unităţile Poliţiei Române, unde au fost încadraţi 2.397 de agenţi din sursă externă, dintre care 60 la IPJ Hunedoara. Pentru noii poliţişti, ziua de ieri marchează ziua în care trec de la statutul de beneficiari, la cel de furnizor de securitate. „Ceea ce s-a întâmplat prin adoptarea şi ducerea la bun sfârşit a acestei politici de încadrări din sursă externă a poliţiştilor poate să fie considerat drept cel mai mare pas vizibil pe care Poliţia Română l-a făcut după demilitarizarea acesteia, în anul 2002. Se reduce astfel, până la anulare, acolo unde aceasta a existat, dimensiunea fracturii cultivată şi întreţinută, între poliţie şi o parte a populaţiei, fractură care făcea uneori să fim împărţiţi între <noi> şi <ei>. Noii poliţişti şi familiile lor vor vedea că această fractură nu există. Vor vedea care sunt realităţile muncii de poliţie, vor vedea de cât devotament este nevoie pentru a duce la capăt misiunile încredinţate, vor simţi privaţiunile unei astfel de profesii”, a declarat inspectorul şef al IPJ Hunedoara, comisar-şef Liviu-Gabriel Dumitru. „Cu siguranţă, această zi va rămâne adânc impregnată în memoria fiecăruia dintre noi, ca o piatră de temelie a unui nou început. Astăzi, am făcut primul pas pe calea apărării binelui, am jurat să ne slujim patria şi să urmăm valorile morale ale profesiei de poliţist. Odată cu rostirea jurământului, ne asumăm şi responsabilitatea de a fi poliţişti demni, loiali patriei şi garanţi ai dreptăţii”, a spus Patrick Conţ, unul dintre cei 60 de poliţişti, încadraţi din sursă externă.
Noii poliţişti vor urma un curs intensiv de pregătire
Cei 60 de agenţi de poliţie nou-încadraţi vor fi repartizaţi la subunităţile din judeţ, pentru a completa deficitul de personal din cadrul structurilor de ordine publică (în mediul urban şi rural) şi poliţie rutieră. Ceremonialul de depunere a jurământului a avut loc în prezenţa echipei manageriale a Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a oficialităţilor judeţene cu care instituţia are relaţii de colaborare, dar şi a familiilor tinerilor agenţi. „Am convingerea că cei care aţi depus astăzi jurământul, aveţi calităţi indubitabile, în urma concursurilor şi a examenelor prin care aţi trecut, calităţi care vă permit să vă integraţi foarte rapid şi cu mult profesionalism, chiar dacă sunteţi dintr-o structură externă. Aveţi lângă dumneavoastră colegi cu experienţă, colegi cu o înaltă ţinută profesională şi morală, şi v-aş ruga să luaţi exemplu şi să învăţaţi cât mai repede de la dumnealor”, le-a transmis prefectul judeţului Hunedoara, Valer Ungur, noilor poliţişti. „Începând de azi, faceţi parte dintr-o instituţie a statului, care se bucură de un deosebit respect şi pe care, prin atitudine şi dăruire, puteţi să o serviţi ireproşabil. Cred că o să fie suficient să respectaţi ad literam jurământul pe care l-aţi făcut şi, mai mult decât atât, să aveţi în minte cuvintele pe care le-aţi rostit când aţi fost felicitaţi, spunând <servesc Patria!>. Să daţi dovadă de loialitate faţă de regulamente, proceduri şi instituţie, pentru că aşa cred că se poate defini loialitatea faţă de Poliţia Română”, a fost şi mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Bobora. În perioada următoare, noii oameni ai legii vor urma un curs intensiv de instruire în cadrul unităţilor de învăţământ ale M.A.I., după absolvirea căruia se vor alătura poliţiştilor mai experimentaţi, sub îndrumarea cărora vor desfăşura activităţile specifice muncii de poliţie.
Arme de foc, droguri şi bani, la falsificatorii de carduri
Maximilian Gânju, Mesagerul Hunedorean
Ofiţerii de la Crimă Organizată au descins miercuri în Valea Jiului, la Lupeni, dar şi în alte 29 de locaţii din mai multe regiuni ale ţării. Anchetatorii au destructurat o reţea de falsificatori de carduri care reuşise să escrocheze mai bine de 1.000 de străini.
La percheziţiile efectuate de ofiţerii BCCO şi procurorii DIICOT au fost descoperite arme de foc, dispozitive electronice de tip skimming, dar şi alte aparate electronice care ar fi fost folosite la falsificarea cardurilor bancare. Ofiţerii şi procurorii au descoperit la suspecţi, în urma percheziţiilor domiciliare, peste 10.500 de lei, 1.000 de euro, droguri şi ţigări de contrabandă. Totodată, poliţiştii au ridicat de la membrii grupării mai multe dispozitive de tip skimming, 18 unităţi hard-disk, 25 de laptop-uri, 60 de suporţi optici de memorie şi memorii USB, 80 de telefoane mobile şi cartele SIM, 31 de carduri bancare şi suporturi de tip card cu bandă magnetică, dar şi un pistol. Anchetatorii spun că membrii grupării se foloseau de cardurile clonate pe raza localităţii Piteşti, nu în localităţile lor de domiciliu, pentru a nu li se lua urma. Nu scoteau doar bani de la ATM-urile băncilor, ci cumpărau şi produse din marile magazine plătind tot cu cardurile clonate.
Procurorii spun că gruparea a acţionat în perioada 2014 – 2015, iar cei circa 50 de membri au montat pe ATM-uri din Cehia, Slovenia şi Slovacia dispozitive de tip skimming pe care le-au folosit pentru preluarea ilicită a datelor confidenţiale bancare. Suspecţii achiziţionau bunuri şi din SUA, Sri Lanka, Filipine, Cambodgia, Tunisia şi Marea Britanie.
Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie
Anamaria Nedelcoff, Ziarul Hunedoreanului
În perioada 28-29 ianuarie 2017, la Cabana Lomaş, Topliţa-Ciuc, din Munţii Călimani, în cadrul Cupei Călimani, va avea loc cea de-a doua etapă a selecţiei pentru lotul naţional de schi-alpinism.
“Din acest an (2016 – n.r.) , schi-alpinismul este recunoscut pe deplin ca sport olimpic, iar în 2017 se va desfăşura cel de al VIII-lea Campionat Mondial. România îşi doreşte să fie în continuare parte din mişcarea internaţională. De aceea, intenţionăm să participăm a cincea oară la Mondiale cu o echipă formată din cei mai buni 4-5 sportivi şi, în funcţie de mijloacele financiare disponibile, la una-două etape de Cupa Mondială cu doi sportivi”, a anunţat Lucian Clinciu, antrenorul lotului naţional de schi-alpinism pe pagina oficială a Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă (FRAE).
În prezent, FRAE poate plăti taxa internaţională doar pentru cinci sportivi, iar intenţia antrenorilor este de a-i alinia la startul Campionatului Mondial pe cei mai puternici sportivi ai momentului.
FRAE oferă cinci licenţe internaţionale pentru sezonul 2016-2017: 3-4 pentru seniori, 1-2 pentru juniori/ cadeţi (vor fi selectionaţi 3 seniori doar dacă un junior dovedeşte că este valoric peste al 4-lea senior şi poate fi folosit la ştafetă).
Selecţia pentru cele cinci licenţe internaţionale se face în două etape: 3-4 decembrie 2016 şi 28-29 ianuarie 2017 şi se bazează pe criterii principale, măsurabile, legate de rezultate sportive, dar şi pe considerente relative legate de interesul general atât al echipei naţionale, cât şi al F.R.A.E. (rezultate la competiţii internaţionale din 2015-2016, campionatele naţionale din 2016, perspectivele de viitor, forma sportivă la moment, motivaţia şi atitudinea în grup/ spiritul de echipă).
Se va urmări, de asemenea, progresul dintre cele două teste, atitudinea, rezolvarea aspectelor legate de legitimare, control medical, asigurare, echipament şi cunoaştere a regulamentelor sportive.
Din judeţul Hunedoara nu va participa la această selecţie niciun sportiv, deşi pe vremuri hunedorenii erau fruntaşi în alpinism, escaladă şi schi-alpinism.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.