Viorel Arion a ieşit de pe scena politică printr-un spectacol grotesc

Articolul a fost vizualizat de 1,155 ori

Ultimele nouă zile ale lui Viorel Arion în PNL ni-l înfăţişează ca fiind lipsit de bărbăţie şi de sentimentul onoarei, un om politic copleşit de laşitate. Fostul primar al municipiului Hunedoara a avut o carieră politică parcursă de-a-ndoaselea. A început ca senator, a coborât o treaptă în ierarhia demnităţilor publice fiind deputat, apoi – primar, iar la final a ajuns consilier local. Din păcate pentru imaginea sa, Viorel Arion a ţinut să demonstreze că se poate coborî şi mai jos pe scena publică, asumându-şi atitudini specifice lumii interlope.

p9 - Viorel Arion
De nouă zile a avut nevoie Viorel Arion ca să se înfăţişeze lumii altfel decât era perceput înainte. Firul evenimentelor a început în 13 ianuarie 2017, odată cu destituirea sa din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale PNL Hunedoara, şi s-a încheiat la 21 ianuarie, ziua în care şi-a anunţat plecarea din partid printr-o postare pe Facebook. Pe parcursul celor nouă zile, Arion a luat decizii contradictorii de la o zi la alta, uneori chiar dintr-o oră-n cealaltă, lăsând impresia că şi-a pierdut îndemânarea de a face politică.
Cât cântăresc vorbele lui Arion
Dizolvarea conducerii PNL din municipiul Hunedoara s-a decis în şedinţa de vineri, 13 ianuarie 2017, la propunerea preşedintelui organizaţiei judeţene, Florin Roman, care cerea tuturor preşedinţilor de filiale locale care au înregistrat scoruri sub media pe judeţ la alegeri să facă un pas în spate. În aceeaşi zi, Viorel Arion declara public că el era cu demisia pregătită, gata să o depună luni. Ulterior, s-a sucit şi n-a mai depus nicio demisie. Ba dim­potrivă, fostul preşedinte a orga­nizat o ceată de agitatori pe care a folosit-o la intimidare. „Spectacolul”, stupefiant şi grosolan deopotrivă, s-a petrecut în sediul PNL din municipiul Hunedoara, la o întrunire unde fusese convocată fosta conducere a partidului. După ce s-a aflat tărăşenia, Arion a negat că ar fi în spatele acţiunii, dar înregistrarea audio a evenimentului îl contrazice. Şi tot din înregistrare mai răzbate un fapt: fostul primar al Hunedoarei a prins glas abia atunci când băieţii de cartier au făcut scut în jurul lui.
p9 - Florin Roman
O şedinţă cu scântei
Vasilică Potecă, secretarul general al PNL Hunedoara, fusese desemnat de organizaţia judeţeană să preia atri­buţiile lui Viorel Arion. Sarcina lui Po­tecă era să pregătească filiala locală pen­tru alegeri interne. El şi-a fixat o întâlnire cu fosta conducere dizolvată. Evident, la şedinţă a fost invitat şi fostul preşedinte. Viorel Arion intrat în sediul partidului urmat de şase băieţi, dintre ei cel puţin unul (foarte vocal) nefiind membru de partid. „Realmente a venit cu nişte băieţi care m-au ameninţat că-mi sparg maşina şi faţa”, relatează Po­tecă. „Asta-i democraţia la noi… Unii înţeleg că trebuie să-şi ia funcţia cu parul, când nu mai reuşesc pe cale de­mocratică. Erau vreo şase gealaţi care n-aveau nicio treabă, nu erau invitaţi, au venit acolo doar ca să ameninţe. Ceilalţi colegi au fost şocaţi, fiindcă nu înţelegeau nici ei ce caută băieţii acolo”, mai spune secretarul general al PNL Hunedoara.
Politica din suburbiile penalului
În timp ce Potecă încerca să afle ce caută „băieţii” în sediul PNL, Arion prinde curaj şi-l ia el la întrebări pe Potecă. „Da’ dumneavoastră, domnule preşedinte, în ce calitate sunteţi aici? Aveţi un document ceva, o hârtie? În ce calitate conduceţi şedinţa?”, a sărit fostul primar cu gura, după asaltul „susţinătorilor”. Din acel moment dialogul se frânge în discuţii de maidan, fapt ce-l determină pe Potecă să afirme că: „Aşa nu mai putem continua, aici nu suntem o organizaţie de bandiţi”, şi e pe punctul de a încheia şedinţa. Imediat după eveniment Florin Ro­man, preşedintele interimar al PNL Hunedoara, anunţa că-i va face plân­gere penală lui Arion. „Nu vreau să intru în detalii, le voi formula în plângerea penală. Domnul Arion spunea vineri că luni îşi va da demisia. Acum văd că înţelege într-un fel care nu are nicio legătură cu principiile statutare ale unui partid şi, prin urmare, astfel de infracţiuni, cum este ame­ninţarea, sunt treaba poliţiei. Nu îmi doresc să îl dau afară din partid, cu domnul Arion vom avea nişte discuţii foarte clare. Domnul Arion trebuie să înţeleagă că partidul se conduce după decizii statutare, nu după nişte per­soane cu care el vine intempestiv la o şedinţă de partid”, a declarat Roman. În aceeaşi zi, Viorel Arion spunea că n-are de gând să plece din partid, dar după nici două zile fostul primar se suceşte din nou. p9 - Vasilica Poteca
Mesaj de adio pe Facebook
La data de 21 ianuarie, Arion îşi anunţă demisia pe Facebook, cu o fotografie de grup făcută la sediul PNL.  „Am demisionat din PNL! Ultima perioada în care partidul a fost condus la nivel judeţean cu bocancii şi Whats App-ul a coborât nivelul de democraţie în partid la un nivel greu de suportat. PNL Hunedoara a uitat de oameni şi de problemele lor concentrându-se pe maziliri, excluderi şi căutare de ţapi ispăşitori. Eu şi echipa din imagini, Nicuşor Edurad Ştefan – fost manager al Spitalului Hunedoara, Bejenariu Valentin – consilier judeţean, Farcas Ladislau – vicepreşedinte, Stoica Raul – preşedintele org. judeţene a Tinere­tului Liberal, Bold Puiu, Ada Cer­vencovici, Popoviciu Radu şi Mandresi Violeta membri ai PNL de zeci de ani şi mulţi alţi membri ai PNL şi al stafului de campanie, împreuna cu mulţi alţii care nu au putut fi prezenţi azi, vom fi în continuare alături de hunedoreni şi de problemele lor. Vom anunţa cât de curând proiectul nostru pentru Hu­nedoara!”, scrie Viorel Arion pe pagina sa de Facebook.
Reacţia preşedintelui Florin Roman
„Partidul Naţional Liberal Hune­doara nu este afectat de plecarea unui grup de oportunişti politici, interesat doar de conservarea unor funcţii po­litice, nu de reconstrucţia şi viitorul partidului. Dimpotrivă. Acesta este momentul în care sunt convins că oameni valoroşi, oameni care pun preţ pe principiile şi ideile liberale vor veni alături de noi pentru a pune umărul onest la reclădirea principalului partid de opoziţie. În perioada următoare se vor devoala planurile acestui grup şi vom avea astfel şi explicaţiile pentru rezultatele sub aşteptări obţinute de PNL Hunedoara la alegerile parla­mentare. Pentru reconstrucţia PNL Hunedoara avem nevoie de oameni dedicaţi valorilor liberale, de oameni preocupaţi să muncească pentru partid, nu doar să ocupe funcţii de conducere sau să obţină privilegii de pe urma partidului. PNL nu este o sinecură politică pentru nimeni, PNL este partidul în care toţi trebuie să muncim împreună pentru a construi principala forţă de opoziţie. Duşmanul nostru nu este în PNL, trebuie să încetăm să ne mai războim între noi, iar cei care nu înţeleg aceste lucruri sunt liberi să părăsească partidul. Cei care rămân în partid în vremuri grele, când nu mai sunt nici funcţii, nici privilegii de împărţit, sunt adevăraţii liberali. Pe ei contăm pentru viitorul partidului! PNL Hunedoara se va concentra în perioada următoare pe reconstrucţia organizaţiei, pe organizarea alegerilor interne şi pe promovarea unor oameni valoroşi, pregătiţi să muncească şi să contribuie la construcţia liberală”, a transmis Florin Roman într-un comu­nicat de presă. În câteva luni liberalii vor avea o conducere aleasă statutar prin vot şi Viorel Arion ar fi putut câştiga fotoliul de preşedinte, dacă are susţinerea pe care pretinde că o are printre membri de partid. Pierzând postul de preşe­dinte numit interimar, Arion nu a pierdut decât dreptul de a organiza el alegerile la PNL în mu­nicipiul Hu­nedoara. Era esenţial acest rol pentru fostul primar? Pare că da. Altfel, n-ar fi coborât lupta politică la un nivel atât de josnic.

About Marcel Bot