Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 808 ori

PROROGARE. Guvernul prorogă (amână), din nou, acordarea de tichete pentru creşe şi grădiniţe şi a ajutorului în valoare de 500 de euro prevăzut de Legea educaţiei naţionale pentru fiecare copil, până în 2018, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Tot la capitolul amânări, dar până la finalul lui 2017, se inscrie acordarea unor drepturi salariale şi de altă natură de care ar trebui să beneficieze personalul din sectorul bugetar, precum premii, tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanţă.
SALARIU MINIM. Salariul minim brut va creşte de la 1 februarie de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, în condiţiile în care cea mai recentă majorare a fost la 1 mai 2016. Majorarea salariului minim brut pe economie va aduce companiilor o creştere a cheltuielilor de 245 de lei pentru fiecare persoană căreia îi acordă minimul pe economie. Concret, costul total al unei firme cu un singur salariat plătit cu cel puţin 1.450 de lei brut va fi de 1.789 de lei, faţă de 1.544 de lei, cât se achită acum pentru o persoană ce primeşte 1.250 de lei brut.
PROIECT BUGET 2017. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Ministerul Transporturilor vor înregistra în acest an cele mai mari creşteri de buget, în timp ce Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, cel al Afacerilor Externe, Preşedinţia, Secretariatul General al Guvernului şi serviciile vor primi bani mai puţini comparativ cu 2015, conform proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
INFLAŢIE. Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi Uniunea Europeană (UE) s-a dublat în luna decembrie 2016, ajungând la 1,2% în cazul UE şi la 1,1% în zona euro, de la 0,6% în noiembrie 2016, în timp ce în România creşterea preţurilor a rămas în teritoriul negativ, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Potrivit sursei citate, doar trei state membre au înregistrat o inflaţie anuală negativă în decembrie: Bulgaria (minus 0,5%), Irlanda (minus 0,2%) şi România (minus 0,1%, faţă de minus 0,2% în noiembrie).

About Administrator