Autorităţile promit 160 de kilometri de autostradă

Articolul a fost vizualizat de 857 ori

p5 - lugoj deva

Ţara noastră are în acest moment doar 750 de kilometri de autostradă şi multe promisiuni pentru anul acesta.
Fostul ministru al Transporturilor, Sorin Buşe, a anunţat la finalul lunii decembrie că lungimea reţelei rutiere ar urma să se mărească anul acesta cu 160 de kilometri. Ceea ce înseamnă de zece ori mai mult decât în 2016. Ac­tualul şef, Răzvan Cuc, considerând că targetul asumat de “zero kilometri de autostradă” pentru acest an e totuşi o glumă proastă, şi-a propus să continue  până la urmă planurile tehnocraţilor.
Lugoj-Deva greu de unit
După mai multe amânări, în prima săptămână din luna februarie, ar trebui să fie inauguraţi 15 km din Lotul 2 de pe Autostrada Lugoj – Deva, prevăzut să aibă 28 km. După care şoferii se vor bucura pentru încă 3 km din Au­tostrada Bucureşti-Ploieşti.
Lotul 3 din Lugoj – Deva, cu o lungime de 21 km, se află în plan. Stadiul lucrărilor e de peste 70%. Lotul 4, care se întinde pe 22 km, este gata pe jumătate. Însă muncitorii au dat în calea lor peste o peşteră de lilieci, astfel că este nevoie de un studiu de impact asupra mediului.
Loturi promise pentru 2017
Mutându-ne mai la est, există alte patru loturi de autostradă, situate între Sebeş şi Turda, care ar trebui date în folosinţă până la finele anului. Pe primul lot, lung de 17 km, există autorizaţie de construire pe 14 km. Pentru ceilalţi trebuie încheiate activităţile de proiectare şi obţinut avizul de mediu.
Pentru lotul 2 există autorizaţie de construire pentru 18 din cei 24 km ai autostrăzii. La fel însă ca în cazul primului lot, lucrările sunt finalizate 13%. Loturile trei şi patru sunt finalizate în proporţie de 64%, respectiv 44%. Cât priveşte Suplacu de Barcău – Borş (60 km), şansele de deschidere sunt minime. Lucrările au fost părăsite de Bechtel acum patru ani, sunt degradate şi trebuie reevaluate, reproiectate. În plus, este necesară o nouă licitaţie, după ce firma spaniolă Corsan Isolux a reziliat contractul. Tot pentru 2017 mai sunt programaţi să fie gata 10 km din Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş. Mai exact, lotul 2: Ungheni – Ogra.

About Administrator