Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 921 ori

Pe site-ul Hunedoaraplus.ro este citată declaraţia: “La acest moment, Petrilei îi trebuie neapărat şi un cămin de bătrâni, care să absoarbă cazurile pe care le avem şi care nu sunt deloc puţine. Eu, în ultimul an de primar, am început cu acordul fostului consiliu local lucrări la fosta direcţie, pentru că am avut foarte multe cereri de la cetăţeni. ( … ) Imediat ce am înţeles de necesitatea unui astfel de cămin, am alocat în fonduri necesare pentru reparaţia clădirii fostei Direcţii în exterior, pentru tâmplăria pvc – geamuri şi uşi, pentru sistemul de încălzire şi acoperiş. Însă de-acum trebuie făcute multe alte lucrări dacă admi­nistraţia actuală se decide în sfârşit să facă acest cămin continuând ce a început administraţia de pe vremea când eram primar.” Dacă uneori prepoziţiile fug din texte, de această dată s-au înghesuit să ocupe locurile care nu erau libere: “am înţeles de necesitatea”, “am alocat în fonduri”. Iar corect era „tâmplăria PVC” ( PVC – prescurtare de la „Policlorura de vinil”).
Trecând şi la câteva observaţii de fond, nu e prima oară când o persoană care a condus mulţi ani o localitate (chiar peste 10 ani), abia în ultimul an de mandat şi, mai ales, în primele luni după ce nu mai este primar îşi dă seama de necesitatea unor investiţii (şi mă opresc aici … ).

În Ziarul Hunedoreanului scrie: “Lotul echipei de fotbal CNS Cetate Deva s-a reunit ieri în jurul amiezii la stadionul Cetate din Deva unde şi-au reluat pregătirile în vederea noului sezon fotbalistic al ligii a III-a. La întrevedere au luat parte şi viceprimarul Devei Răzvan Mareş precum şi preşedintele clubului Cristi Bobar, care au ţinut prezentat jucătorii noi veniţi la echipă şi au dat declaraţii presei stabilind obiectivul major la început de retur, promovarea.” Pe lângă virgulele care au evadat, din nou, din textul de la rubrica de „Sport”, nu pot să nu remarc exprimarea greşită: „au ţinut prezentat jucătorii”. Oare de ce anume au ţinut jucătorii?
î Servus Hunedoara informează: “Nimeni nu a suferit arsuri sau intoxicaţii cu fum şi nu au necesitat transportul la spital. Cel mai probabil incendiul a fost generat de un mijloc de încălzire exploatat nercorespunzător.” Subiectul este acelaşi, unul dintre verbe este la singular, celălalt la plural – pot alege cititorii varianta corectă.

În ultima broşură LIDL, printre produsele aflate la ofertă, se găseşte şi salamul cu carne de vânat – iar va­riantele de “vânat” sunt: cerb, mangaliţa, căprioară. Ştiu că există tot felul de directive privind modul de ucidere al porcilor, dar nu am auzit, încă, de transformarea lor „în vânat” – chiar nu ştiu ce caută mangaliţa (specie de porc domestic) în această listă.

 Avantulliber.ro informează: „Staţiunea montană Straja să startul competiţiilor sportive din acest sezon de iarnă. Aşa cum ne-au obişnuit de câţiva ani încoace, cei din Straja le pregătesc iubitorilor de iarnă o serie de competiţii. Au fost lansată şi noi competiţii.” Nu se putea rata posibilitatea de a face un mic dezacord; corect era: „Au fost lansate şi noi competiţii.”

În Servus Hunedoara scrie: „La ceremonia oficială, au participat echipa managerială a IPJ, oficialităţi judeţene cu care instituţia are relaţii de colaborare, dar şi a familiile tinerilor agenţi.” Interesantă formulare: „au participat … şi a familiile tinerilor agenţi”.

Hunedoaraplus.ro informează: „Tarifului pe care îl vor plăti, anul acesta, persoanele fizice şi juridice care folosesc  mesele pentru vânzarea de produse în cele trei pieţe agroalimentare din Deva aflate în administrarea Serviciului Comunitar pentru Cadastru şi Agricultură va fi stabilit în şedinţa de consiliul local.” La fel şi aici, dacă eliminăm cuvintele dintre (presupusul – pentru că nu este la forma de nominativ) subiect şi predicat, rezulă: „Tarifului … va fi stabilit”.

Pe site-ul avantulliber.ro utilizarea diacriticelor este opţională: „<Va invit marti 24 ianuarie, sa sarbatorim impreuna un eveniment dedicat Unirii Principatelor Romane. Va astept incepand cu ora 17 la Cinematograful Luceafarul, nde vom viziona si un scurt film istoric de 25 minute, dupa care ne vom deplasa in parcarea magazinului Profi. In jurul orei 18 vom pleca cu torte spre Primaria Vulcan, ca si anul trecut>,  spune Cristian Merişanu, viceprimarul municipiului Vulcan.” E şi mai neplăcut când se referă la un important eveniment al istoriei naţionale.

În Gazeta de Dimineaţă citim două declaraţii, redate în ziar în varianta cu mai puţin sens: „Am sunat la Comexim, cei care au în administrare drumul de Straja şi au spus că dânşii au pus acele dispozitive sub o formă de a-i intimida pe şoferi. Nu-i amendează, ci doar vor să îi sperie să ia maşinile de acolo întrucât încurcă traficul”.
„Pot însă spune că această măsură putea fi dispusă de Consiliul Local Lupeni şi că, dacă, există maşini care blochează, încurcă sau nu respectă norme elementare de civilizaţie rutieră, eu personal aş agrea un sistem de genul acesta. Nu ştiu dacă de blocare a roţilor cât de penalizare a celor care nu respectă norme elementare de circulaţie civilizată.”

Servus Hunedoara informează: „Pompierii au vrut să vadă dacă proprietarii unităţilor publice din judeţ, respectă legislaţia în vigoare cu privire la securitatea la incendii.” Iar eu nu aş fi vrut să mai văd virgula între subiect şi predicat.

Pe site-ul avantulliber.ro scrie: „Asociaţia condusă de Constantin Brânzan este cunoscută şi apreciată în rîndul montaniarzilor din întreaga ţară, de numele acesteia legându-se de altfel numeroase activităţi specifice în zona turistică a Văii Jiului, inclusiv înfiinţarea Muzeului Turimului Montan de la Petroşani.”

 Să corectaţi bine!

About Chioru' Corectoru'