Dr. Carollina RADU
În sensul larg al cuvântului, hipertiroidiile sunt boli însoțite de creșterea patologică a hormonilor tiroidieni în sânge, manifestate clinic prin creșterea metabolismului. Excesul de hormoni tiroidieni determină tulburări funcționale și leziuni organice ale aparatelor și sistemelor organismului.
În funcție de cauzele care determină aceste afecțiuni, există mai multe tipuri de hipertiroidii:
1). Hipertiroidii produse prin dereglarea proceselor autoimune, ceea ce duce la apariția de autoanticorpi. De exemplu –
– Boala Basedow, cu sau fără gușă, cu sau fără oftalmopatie endocrină (ochii ieșiți din orbite);
– Boala Basedow postpartum (după naștere);
– Hipertiroidia la nou născut;
2) Hipertiroidii trecătoare – tiroidita postpartum (după naștere);
3) Hipertiroidii produse prin cauze non-imunogene. De exemplu:
– gușă unidonulară toxică;
– gusa multinodulară toxică;
– administrarea de medicamente în exces (iod sau hormoni tiroidieni);
– adenomul hipofizar – tumor hipofizară care secretă TSH (Hormon stimulator al tiroidei secretat de hipofiză)
– cancerul tiroidian.
Dintre toate aceste entități, cea mai frecventă este Boala Basedow, aproximativ 80-90% din cazuri. Hipertiroidia poate sa apară la orice varstă, frecvent între 30-50 ani, 20% dintre pacienţi sunt vârstnici (peste 60 ani). Sexul dominanat este cel feminin, proporţia fiind de 6/1 în favoarea femeilor.
SEMNE ŞI SIMPTOME ALE SINDROMULUI TIREOTOXIC
Există o mare variabilitate în ceea ce privește debutul, starea și gravitatea bolii. Simptomatologia variază ca intensitate de la forme uşoare (frustră, latentă), până la forme severe cu scădere ponderală importantă (casexie) sau criza tireotoxică acută care poate duce la deces dacă nu se tratează în timp util. Manifestările clinice sunt condiționate de vârstă, starea de sănătate anterioară bolii, forma clinică de boală, cauza acesteia, mergând de la agitație psiho-motorie marcată și apetit exagerat (bulimie) la tineri, până la forma de apatie, lipsa apetitului şi prostrație la bătrâni (bolnavul zace inert la pat).
Stresul violent, suprasolicitările profesionale, aportul crescut de iod și de hormoni tiroidieni pot să declanșeze sindromul tireotoxic. La bătrâni, 40% dintre hipertiroidii sunt declanșate de tratamentul cu iod (amiodarona).
Gușa – mărirea de volum a tiroidei, însoţeşte 70-90 % cazuri de sindrom tireotoxic. La vârstnici frecvent guşa lipseşte.
Hipertiroidienii au de obicei o înfățişare plăcută, privire vie, expresivă, tenul este roz, catifelat, umed.
Dacă există și manifestări oculare, privirea este tragică, clipirea este rară, pleoapele sunt tracționate în sus (ochii sunt ieșiți din orbite). Modificările vocii sunt frecvente în hipertiroidie – vocea este stinsă, timbrul voalat, vorbire precipitată, tremurată.
Tulburări datorate hipercatabolismului
– scădere în greutate, deși apetitul este bun sau exagerat. La vârstnici, apetitul este diminuat. Poate să pară un consum exagerat de lichide și transpirații abundente. De asemenea, intoleranță la căldură – pacienții nu suportă căldura.
Tegumentele – calde, moi, rozate, fine, discret hiperpigmentate. Uneori se poate asocia cu vitiligo (zone fără pigment – albe) sau tegument cu aspect de coajă de portocală la nivelul părții dorsale a gambelor. Fanerele – părul capului este fin, mătăsos, cade și se rupe ușor, încărunțeste precoce.
Manifestări psihice – hiperemotivitate, irascibilitate, activitate febrilă, ineficiență, insomnie.
La bătrâni – apatie, stări depresive, prostrație.
Manifestări cardiovasculare – palpitații, precordialgii, dispnee. Epuizarea cordului duce la complicații severe, în special la pacienții vârstnici.
Manifestări gastrointestinale – apetitit bun, tranzit intestinal accelerat.
Manifestări osoase – dureri articulare la nivelul coloanei vertebrale, umărului, şodurilor, uneori, fracturi osoase.
Atunci când suspectăm o astfel de afecțiune a glandei tiroide, un simplu consult la medicul specialist poate să prevină agravarea unei eventuale patologii. Diagnosticul începe întâi cu observarea semnelor și simptomelor descrise anterior și ne poate scuti de foarte multe complicații ale sindromului tireotoxic. În numărul viitor vom vorbi despre nodulii tiroidieni, afecţiune frecvent întâlnită în practica medicală.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.