Magazin

Articolul a fost vizualizat de 872 ori

Cea mai scăzută temperatură din Univers a fost obţinută în laborator

Zero absolut (-273,15 grade Cel­sius) este cea mai scăzută temperatură posibilă, iar cercetătorii au reuşit să obţină aproape aceeaşi temperatură în laborator. O echipă de cercetători de la National Institute of Standards and Technology din Boulder, Colorado, a dorit să afle cât de jos poate să coboare temperatura unei substanţe cu ajutorul laserelor. Pentru realizarea experime­n­tului au utilizat o membrană de alu­miniu de 20 de micrometri lăţime şi 100 de nanometri grosime. Materialul a fost răcit până la o temperatură de 0,00036 Kelvin, cea mai apropiată temperatură de zero absolut (0 Kel­vin). Conform cercetătorilor, bucata de material a devenit de 10.000 mai rece decât adâncul şi întunecatul vid spaţial. “Este mult mai rece decât orice temperatură care s-ar putea produce în mod natural, oriunde în Univers,” afirmă principalul cercetător John Teufel.
Tehnica ar putea ajuta la construirea mai eficientă a supercomputerelor cuantice.
 (SURSA: f123.fr)

Cea mai scăzută temperatură din Univers a fost obţinută în laborator
Fertilizare in vitro cu trei persoane

În Ucraina s-a înregistrat o premieră medicală. Un cuplu infertil a reuşit să aibă un copil printr-o procedură de fertilizare in vitro, calificată de experţi ca fiind experimentală, în care sunt implicate trei persoane. Această me­todă foloseşte o tehnică denumită transfer pronuclear. Medicii din Kiev au fertilizat ovulul mamei cu sperma tatălui şi apoi au plasat celulele astfel combinate într-un ovul donat de o a treia femeie. Ovulul final a fost implantat în uterul femeii în vârstă de 34 de ani, care a reuşit astfel să nască natural. Fertilizarea in vitro cu trei persoane a mai fost folosită în trecut pentru a preveni situaţiile în care bebeluşii riscau să moştenească diferite anomalii genetice, însă aceasta este prima dată când proced

Fertilizarea in vitro cu trei persoane

ura a fost folosită pentru a trata infertilitatea. Copilul celor doi a moştenit mare parte din identitatea genetică de la părinţii lui, însă a luat şi o mică parte din ADN-ul celei de-a doua femei implicate în procedură.
Această premieră a fost criticată de reprezentanţi ai lumii medicale şi ai domeniului cercetării ştiinţifice, toc­mai pentru faptul că nu a fost evaluată corespunzător, iar eficacitatea nu i-a fost dovedită ştiinţific. Aceştia s-au declarat precauţi în ceea ce priveşte declaraţiile privind folosirea acestei metode pentru îmbunătăţirea tehnici­lor de fertilizare in vitro. Această teh­nică a fost catalogată şi drept „neor­todoxă” de unii contestatari.
(SURSA: gandul.ro)

 

 

 

 

 

 

 

 
Substanţa “minune” disponibilă pentru oricine
Deşi este o substanţă “minune”, care are foarte multe beneficii asupra organismului, propolisului nu i-au fost descoperite încă toate proprietăţile. Acesta poate fi mestecat, adăugat în lapte sau poate fi folosit sub formă de tinctură cu aSubstanţa ''minune'' disponibilă pentru oricineplicare externă. Acesta reduce inflamaţiile, întăreşte sistemul imunitar şi joacă rol de antioxidant.
Iată pentru ce şi cum poate fi folosit propolisul:
1. Pentru amigdalită şi faringită, faceţi gargară cu tinctura de propolis diluată cu sare în proporţie de 1 la 10.
2. În aceeaşi proporţie poate fi folosit pentru a vă clăti gura în cazuri de boli dentare.
3. Pentru sinuzită, se foloseşte acelaşi amestec, făcându-se inhalaţii.
4. Pentru otită, puteţi înmuia un tampon în tinctură de propolis şi să-l introduceţi mai apoi în ureche.
5. Pentru bolile digestive, se dizolvă 15 picături de tinctură în 100 ml de apă caldă şi se bea cu 30 de minute înainte de masă.
6. Pentru energizarea organismului: dizolvă 15 picături de tinctură într-o lingură de lapte sau apă şi se bea cu 30 de minute înainte de a mânca.
(Sursa: gandul.ro)
Metalul care ţi se poate topi în mână
Când cineva se gândeşte la metal, se gândeşte la ceva dur, care se topeşte la temperaturi foarte înalte. Nu este cazul şi galiului, care are nişte proprietăţi particulare. Elementul Galiu (Ga) este un metal moale, de culoare argintiu şi care este solid la temperatura camerei. Punctul de topire al acestuia este la doar 29,8 grade Celsius. Deci, ţinut în mână, galiul începe să curgă. Totuşi, punctul de fierbere este foarte ridicat, la 2229 grade Celsius. Această calitate îl face foarte bun pentru termometre. Conform Los Alamos National Laboratory, galiul este unul dintre cele 4 elemente care au această proprietate. Lista mai include mercurul (Hg), cesiul (Cs) şi rubidiul (Rb) – care pot deveni lichide la tem­peraturi foarte mici şi care pot fi folosite la termometre de temperatură înaltă. (SURSA: Curiosity)

metalul are ti se topeste in mana
Mengele a ajuns material didactic pentru studenţii de la medicină
Studenţii din Sao Paulo examinează rămăşiţele bărbatului care a realizat experimente medicale pe evreii de la Auschwitz.  Pentru mai bine de 30 de ani, rămăşiţele lui Joseh Mengele, me­dicul german care a realizat expe­rimente oribile pe sute de evrei la Auschwitz, s-au aflat într-o pungă de plastic albastră din cadrul Institutului de Medicină Legală din Sao Paulo.
Dr. Daniel Romero Munoz, care a condus echipa ce a identificat rămă­şiţele lui Mengele în 1985, a considerat ca fiind o oportunitate pentru utili­zarea acestora. AcuMengele a ajuns material didactic pentru studenţii de la medicinăm câteva luni, di­rectorul departamentului de medi­cină legală de la Universitatea din Sao Paulo a obţinut permisiunea să le utilizeze în cadrul cursului său. În prezent, stu­denţii săi analizează oasele lui Mengele şi creează conexiuni între acestea şi viaţa omului supranumit “îngerul morţii”.  “Oasele vor fi folo­sitoare pen­tru a-i învăţa pe studenţi cum să analizeze rămăşiţele şi să creeze legături între acestea şi viaţa per­soanei”, declară Munoz. Mengele a murit acum aproape 40 de ani, înecat în apele de lângă coasta Sao Paulo-ului. Acesta se afla pe fugă de câţiva ani, ascunzându-se în timp ce era căutat pentru trimiterea a mii de oameni în camerele de gazare. Viaţa pe fugă a lui Mengele şi misterele pe care le ascundea pot fi descoperite prin analizarea oaselor, spune Munoz.  “De exemplu, prin examinarea rămăşiţelor lui Mengele, am ob­servat că avea pelvisul fracturat. Conform urmelor descoperite pe braţul său, fractura bazinului s-ar fi produs în urma unui accident cu motocicleta la Auschwitz”,  adaugă el. Ana­lizând craniul lui Mengele, Munoz a observat o gaură în obrazul stâng, care, spune profesorul, ar putea fi rezultatul unei sinuzite de lungă durată. Munoz afir­mă că oamenii care l-au ajutat pe Mengele în Bra­zilia au spus poliţiei că bărbatul suferea deseori de abcese dentare pe care le tăia singur cu la­ma. “Nu ştiu ce simt” faţă de faptul că oasele lui Mengele sunt stu­diate, spune Cyrla Ge­wertz, o supravieţui­toare în vârstă de 92 de ani a Ho­lo­cau­stu­lui. (Sursa: descoperă.ro)

Mendeleev a patentat reţeta de votcă rusească
În ciuda faptului că Men­deleev a fost o per­sonalitate marcantă ştiin­ţifică a timpului său, onorat de foarte multe organizaţii ştiinţifice din întreaga Europă, acasă, în Rusia, a fost privit cu îngrijorare, ceea ce a dus la demisia sa de la catedra Universităţii din Sankt Petersburg în ziua de 17 august 1890. În ultimii săi ani de activitate prof­e­sională,Mendeleev a patentat reţeta de votcă rusească a creat patentul clasic al reţetei de vodcă rusească, 40%  alcool. Dar printre contribuţiile sale târzii, mult mai importante, se numără şi studierea câmpurilor petrolifere din Rusia şi contribuţia sa semnificativă la crearea primelor rafinării ruseşti. A murit de gripă, la 73 de ani, la Sankt Petersburg

. Elementul chimic numărul 101 îi poartă numele: mendeleeviu. Un crater de pe Lună a fost numit, de asemenea, Mendeleev. Deşi a fost nominalizat la Nobel de două ori, în 1905 şi 1906, Comitetul Nobel a considerat că descoperirea lui Mendeleev, tabelul periodic, este mult prea cunoscută în epocă şi nu mai reprezintă o noutate. Practic, Mende­leev a fost o victimă a propriului suc­ces. (Sursa: rador)
Câţi kilometri poţi parcurge cu becul rezervorului aprins?
Platforma online tankonempty.com poate răspunde unei dileme cu care mulţi şoferi se confruntă: câţi kilometri poţi parcurge cu becul rezervorului aprins? Un site gândit de nişte tineri americani încearcă să dea răspunsul unei dileme pe care o au majoritatea şoferilor: câţi kilometri poţi parcurge cu becul rezervorului aprins? Tot ce trebuie să faceţi este să introduceţi marca maşinii pe site-ul tankonempty. com şi puteţi afla distanţa valabilă pen­tru fiecare model al mărcii respective. Este necesar să ştiţi că distanţa poate varia în funcţie de stilul de condus şi de condiţiile meteoro­logice în care rulează maşina.
 (Sursa: gandul.ro)
Cea mai puternică maşină electrică, mai rapidă decât Ferrari
Cea mai puternică maşină electrică din lume a fost prezentată la un târg de profil. E mai puternică decât un Ferrari şi poate fi deja precomandată.  Faraday Future FF 91 este de tip SUV, are tracţiune integrală şi puterea asiguratMasina electrica mai rapida ca un Ferrariă de patru motoare electrice capabile să ajung la 100 de kilometri pe oră în aproape 2,4 secunde. Acumulatorul poate fi încărcat până la 50% în mai puţin de patru ore şi jumătate, iar autonomia e de peste 600 de kilometri. Nu în ultimul rând, motoarele ge­nerează echivalentul a 1.050 de cai putere, cu mult peste Ferrari 488 GTB Base, una dintre maşinile populare ale anului 2016. Doritorii o pot avea abia în 2018, dar până atunci poate fi deja comandată. Rezervarea costă 5.000 de dolari şi primele 300 de unităţi vor fi ediţie limitată, denumită „Alliance Edi­tion“.
(Sursa: B1)

Tags: , ,

About Administrator