Interviu: Sportul hunedorean este pe linia de plutire

Articolul a fost vizualizat de 1,455 ori

Ca peste tot, şi în sport “barometrul” care indică valoarea individuală a unui sportiv sau a unei echipe îl reprezintă rezultatele obţinute în competiţiile interne, dar mai ales internaţionale. Toate acestea se regăsesc în clasamentele pe care le întocmesc direcţiile de specialitate şi care, de cele mai multe ori, îşi premiază în cadru festiv sportivii de valoare. Lucrul acesta s-a întâmplat la începutul lunii februarie şi în judeţul Hunedoara. Despre performanţele sportivilor hunedoreni în 2011, despre ce a fost, dar mai ales despre ceea ce se doreşte în acest domeniu de activitate, cel mai bine ne poate spune cea care conduce din poziţia de director executiv “interimar” Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Marieta Ilcu – Răileanu, binecunoscută în lumea sportului, dar mai ales a atletismului.

Marieta Ilcu - Răileanu

Ion Bădin: Ce ne puteţi spune despre rezultatele sportivilor hunedoreni în anul care a trecut?
Marieta Ilcu – Răileanu:Trebuie să se înţeleagă de la început că instituţia noastră are un compartiment pentru sport şi unul pentru tineret. Noi coordonăm aceste două activităţi, dar tot atât de adevărat este că rezultatele nu le face Direcţia de Sport. Aceste rezultate sunt făcute de cluburile respective, coordonate de directorii respectivi, iar “pionii” principali sunt, fără îndoială, sportivii şi antrenorii. Noi doar scoatem în evidenţă rezultatele muncii sportivilor, antrenorilor şi a directorilor de club. Ca în fiecare an, am făcut clasamente atât la discipline sportive olimpice cât şi la cele neolimpice. La sporturile olimpice, care sunt şi cele mai importante, locul întâi a fost ocupat pentru a treia oară de Amelia Racea, componentă a lotului olimpic de gimnastică artistică.

Ca de obicei, gimnastica artistică şi-a tăiat din nou partea leului.
Aşa este, pentru că la Deva este acest club puternic. Ni s-a “imputat” de către o parte a colegilor dumneavoastră din media că au lipsit de la festivitatea de premiere principalele “piese”. Noi am încercat să le aducem la Deva, am şi vorbit cu domnul Belu din timp, dar până la urmă acest lucru nu s-a întâmplat. Trebuie să ţinem cont că aceşti sportivi se pregătesc pentru competiţii importante, şi orice plecare din pregătiri poate avea repercursiuni ulterioare. Alături de gimnastica artistică, pe primele zece poziţii au mai intrat boxul, luptele libere, atletismul, tenisul de câmp, înotul şi tirul cu arcul.

În schimb, la sporturile neolimpice, din nou o adevărată “inflaţie” în primii zece, nu mai puţin de 33 de sportivi, majoritatea de la arte marţiale.
Aveţi dreptate, dar să ştiţi că toţi aceşti sportivi pe care i-am nominalizat au avut în palmares cel puţin o medalie europeană şi cam toţi provin din cluburi sportive private. Mai mult, toţi au făcut sacrificii, au muncit pentru a realiza aceste performanţe. Din puţinii bani pe care i-am avut la dispoziţie, am încercat ca în cadrul acelei festivităţi să-i “recompensăm” cât de cât pe aceşti sportivi.
Din calendarul acţiunilor pe care l-aţi avut în vedere, ce s-a realizat? Am avut în 2011 un calendar bogat. Pe partea de sport am organizat 130 de acţiuni. Jumătate au fost în cadrul programului “Sportul pentru toţi”, iar restul în sportul de performanţă. La “Sportul pentru toţi” am avut peste 5300 de participanţi, începând cu cei de la vârsta de 4 ani până la cei de 70 de ani. O cifră mulţumitoare. La sporturile de performanţă totul este organizat, cu competiţii bine definite la discipline sportive multiple.

Colegiul Naţional de Sport “CETATE” Deva a fost din nou cap de listă în ierarhia cluburilor sportive din judeţ, un loc pe care nu îl mai cedează de ani buni.
Nu îl mai cedează de ani buni pentru că este structura sportivă cea mai puternică din judeţul nostru. Are rezultate deosebite cu gimnastica, mai nou şi cu atletismul prin Andreea Todereanu.

Aş vrea să revin un pic la gimnastica artistică. Asta şi pentru faptul că, ani de-a rândul, capitala acestei discipline olimpice, care ne-a adus atâtea satisfacţii, a fost Deva. De ceva timp, mai precis, de la debarcarea reputatului tehnician Nicolae Forminte şi revenirea celebrului cuplu Belu – Bitang, lotul olimpic a fost mutat la Izvorani, iar rezultatele nu au mai fost cele aşteptate. Eşecul de la Tokyo de la CM de anul trecut, când nu am mai prins niciun podium de premiere, spune tot, mai ales că în acest an sunt programate Jocurile Olimpice de la Londra. Pot să speculez că această mutare de la Deva nu a fost una de bun augur. Ce părere aveţi?
Orice schimbare produce inevitabil anumite tulburări. Din ce am înţeles şi eu, lotul preluat era unul “subţire”.

Subţire era şi lotul cu care a lucrat domnul Forminte…, dar medaliile nu au lipsit de la marile competiţii, iar lotul se antrena la Deva.
Aşa este, dar sunt alţii care să analizeze aceste aspecte. Eu vorbesc ca unul care nu am fost în miezul problemei. Este greu să te menţii la un nivel ridicat, mai ales când nu vine nimic din spate.

Sportul românesc se află într-o cădere liberă în ultimii ani, iar despre sporturile pe echipe ce să mai vorbim, mai ales că şi reprezentativa de handbal feminin s-a făcut de râs la CM din Brazilia. Mai mult, se alocă sume tot mai mici federaţiilor de specialitate, iar rezultatele se văd.
S-a făcut public bugetul alocat federaţiilor. El este în continuare unul de “austeritate”. Federaţiile trebuie să-şi atragă fonduri din alte părţi. Cei care conduc aceste federaţii trebuie să fie buni manageri, trebuie să ştie cum să-şi consolideze aceste bugete pentru a susţine atât echipele naţionale, dar şi infrastructura. Noi am fost obişnuiţi ca statul să susţină activitatea sportivă, dar va trebui să urmăm modelul occidental, în care sportul este susţinut în privat.

A mai trecut un an. Vin copiii spre sportul de performanţă sau se îndepărtează?
Copiii sunt foarte talentaţi. Suferim la bazele sportive, unde am rămas în urmă. Este greu să-i determini pe copii să vină la stadion, mai ales că au atâtea modalităţi să-şi petreacă timpul liber. Nu mai este ca pe vremea mea, când nu aveam nimic şi veneam de plăcere la stadion, unde primeam un trening şi o ciocolată. Acum este calulatorul, Internetul şi este o viaţă mult mai libertină. Dar totul ţine de modul şi de flerul cu care antrenorii ştiu să introducă acest “microb” al sportului la copii. Antrenez şi eu atât cât pot şi vă spun că, cel puţin la mine, ei vin cu mare plăcere la stadion.

2012 este anul Jocurilor Olimpice de vară de la Londra. Cea mai importantă competiţie sportivă, aşteptată cu sufletul la gură de iubitorii sportului de pe mapamond, din patru în patru ani. Din punctul meu de vedre, slabe speranţe pentru sportul românesc de a obţine multe medalii. Cum vedeţi această participare şi ce sportivi hunedoreni vor participa la Londra?
Noi am fost învăţaţi tot timpul cu medalii multe la aceste olimpiade de vară, iar ultimele două ediţii nu au mai fost la fel de fructuoase. De aici şi ideea că suntem pe o pantă descendentă. Din perspectiva noastră, judeţul Hunedoara are şanse să califice sportivi la gimnastică artistică şi tir cu arcul. Ştim ce am obţinut la Beijing, în 2008. Forurile diriguitoare aşteaptă un număr de opt medalii de aur la aceste Jocuri Olimpice. Stăm bine la scrimă, judo, dar aşteptăm medalii şi de la gimnastică. Poate nu la echipă, dar la finalele pe aparate avem şanse reale. Medalii pot să apară şi de la canotaj şi caiac-canoe. La atletism avem câteva fete tinere, talentate, dar va fi foarte greu, pentru că aici vin peste 200 de ţări.

Cum sunt copiii pe care îi antrenaţi?
Am o grupă de începători şi una de avansaţi. Avem câteva “piese” care ar putea face înaltă performanţă. Au calităţi native, care dacă vor fi dezvoltate şi cultivate, vor produce rezultate. Mă refer la fraţii Pitaru, la Emilia Băbei. Domul profesor Beregszaszi mă ajută şi dânsul în pregătirea acestor fete. Am reuşit să le insuflăm această dorinţă de a face performanţă, de a veni regulat la antrenamente, pentru că numai aşa poţi face performanţă reală.

Ce şi-a propus Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret pentru 2012?
Noi suntem la început de an. Întocmim calendarul competiţional. Am primit şi bugetul pentru acest an, 120.000 de lei pe care îi vom împărţi pe competiţiile pe care le vom avea. În acelaşi timp, vom susţine şi sportivii cei mai buni prin indemnizaţiile de efort pe care le vom oferi.

About Ion Bădin