Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 1,087 ori

În Servus Hunedoara scrie: “Cei care au stat deo­parte, pentru că Valea Jiului este un judeţ roşu, în urma votului din decembrie, au venit cu întrebarea: De ce nu au ieşit şi alţii în stradă, atunci când au protetstat minerii? Ba mai mult, s-a vorbit despre Tineriadă, cu trimitere la Mine­riadele ce au trimis România înapoi.”
Până la urmă, cei care „au stat deoparte” au avut această atitudine „pentru că Valea Jiului este un judeţ roşu” sau deoarece nu au ieşit şi alţii în stradă atunci când au protestat minerii. Şi de când Valea Jiului a devenit judeţ – o fi vreo măsură administrativă hotărâtă de noul guvern printr-o ordonanţă dată la miez de noapte, de care nu am aflat încă?
Şi unde „înapoi” a fost trimisă România? Nu stricau câteva cuvinte clarificatoare.
Ziarul Hunedoreanului informează: “Echipa din Deva a câştigat a doua partidă amicală în acest an 3-0 cu  colega de serie, Millenium Giarmata, Meciul s-a jucat pe un teren sintetic la Arad”. Da, aşa e moda mai nou, la final de propoziţie se pune virgulă sau nu se pune niciun semn de punctuaţie.
Avantulliber.ro ne anunţă din titlu că: “Două cărţi despre iubirile actorului Ion Dinchiseanu vor fi lansate la Deva în prezenţa autorului”. Sper că mielul este pregătit, pentru a-l da celui care a fost botezat (Dinchiseanu), chiar din titlul articolului.

Gazeta de Dimineaţă informează tot din titlu: “Mai puţin de jumătate din pacienţii de la SUP sunt din Petroşani. Primarul vrea ca CJ să sprijine unitate medi­cală”. Oare despre care “jumătate din pacienţi” este vorba, de cea de care ţin picioarele, sau de cea de care ţine capul?

Pe site-ul hunedoaraplus.ro cititm: “Mâine, 7 februa­rie, la Tribunalul Hunedoara este fixat un nou termen în procesul insolvenţei CEH. Insolvenţa reprezintă primul pas spre faliment. Falimentul CEH înseamnă că şi minele care nu vor fi închise în acest an şi termocentralele Mintia şi Paroşeni vor fi închise, iar mii de oameni vor fi concediaţi.” Pe lângă faptul că până acum am citit destul de des părerea (susţinută cu argumente) că insolvenţa ar fi o soluţie de moment pentru CEH care ar feri compania de faliment, trebuie să remarc profunzimea exprimării: „minele care nu vor fi închise în acest an şi termocentralele Mintia şi Paroşeni vor fi închise”.

Desigur, nu putea lipsi nici virgula dintre subiect şi predicat; de exemplu, în Gazeta de Dimineaţă scrie: „Dosarul format ca urmare a cererilor formulate de creditorii Complexului Energetic Hunedoara prin care cer intrarea societăţii în insolvenţă, va fi judecat pe 8 martie.” Corectă era una dintre variante: „Dosarul format ca urmare a cererilor formulate de creditorii Complexului Energetic Hunedoara prin care cer intrarea societăţii în insolvenţă va fi judecat pe 8 martie.”, sau „Dosarul, format ca urmare a cererilor formulate de creditorii Complexului Energetic Hunedoara prin care cer intrarea societăţii în insolvenţă, va fi judecat pe 8 martie.”

Ziarul Văii Jiului informează din titlu: “Dacă tăcea, filozof rămânea sau / Cuvintele care l-au făcut cunoscut pe Ile pe întreaga planetă”, în text având şi următoarea explicaţie: „O întrebare pusă de o ziaristă şireată de la „Glasul-hd.ro” a reuşit să-l scoată din ţâţâni pe primarul vulcănean Gheorghe Ile şi l-a făcut să dea pe gură cuvinte pe care respectivul le păstrează cu mare respect în vocabular încă de pe vremea când lucra la mina Vulcan. Cuvinte care, prin intermediul site-ului de socializare Facebook, le-a auzit întreaga Românie şi, răspândite cum se cuvine, au străbătut întreaga planetă.” Îmi şi imaginez cum s-au răspândit vorbele domnului Ile în întreaga lume, cum sunt comentate, din Biroul Oval din Casa Albă, până în vreun birou secret din Beijing. Ca să nu pomenim de cei care stau la colţ de case prin toată  lumea şi vorbesc despre ce a spus primarul din Vulcan.

. Ziarul Hunedoreanului informează: “Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara demarează din această săptămână, înscrierile pentru programul de voluntariat în cadrul instituţiei Perioada de depunere a dosarelor este 6 – 24 februarie 2017.” Nici aici semnele de punctuaţie nu se aşează la locul lor; corect era: „Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara demarează, din această săptămână, înscrierile pentru programul de voluntariat în cadrul instituţiei. Perioada de depunere a dosarelor este 6 – 24 februarie 2017.”

Pe site-ul Hunedoaraplus.ro scrie: „Ieri dimineaţă, în jurul orei 8:30, la Lupeni, două autovehicule s-au ciocnit din cauza poleiului. O autoutilitară a derapat pe asfaltul care aluneca destul de tare şi a intrat pe contrasens, izbindu-se de un automobil mic, parcat. Nici autoutilitara nu avea cauciucurile tocmai noi, ci destul de uzate, deoarece a derapat foarte uşor.”
Parcă atunci când spui că s-au ciocnit două maşini, primul gând este că ambele se aflau în mers, altfel putem spune, mai repede, că o maşină a lovit o alta, care staţiona.

Ziarul Hunedoreanului informează: „În finală Denisa Fodor a urcat pe treapta a doua a podiumului de premiere la un pas să devină campioană naţională, Alexandru Macingu s-a clasat pe locul 7 iar Gabriel Mustaţă pe locul 10. A fost prima lor participare într-o competiţie de mare anvergură la care au participat foarte mulţi sportivi veniţi de la Olimpiadă, Campionate Mondiale şi Europene aşa încât sportivii din Deva s-au comportat exemplar pe saltea.” Semnele de punctuaţie, aşa cum ne-am obişnuit de ceva timp, au cam dispărut în ceaţa anunţată de meteorologi.

În Servus Hunedoara scrie: „La Centrul de Formare Iniţială şi Continuă (CFIC) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de la Orăştie a început un curs de schimbare a specialităţi/profilului de muncă pentru ofiţierii de logistică din structurile MAI.” „Ofiţierii” sunt oare ofiţeri mai cu experienţă, care pun punctul pe un „i” în plus?

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'