TIROIDA ŞI IMPORTANŢA EI ÎN FUNCŢIONAREA NORMALĂ A CORPULUI (II)

Articolul a fost vizualizat de 849 ori

Dr. Carollina RADU


pag 16
Am să reamintesc efectul Cer­nobâl: la 26 aprilie 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, cu consecințe devastatoare asupra sănătății și mediului în­conjurător. Cantitatea de material radioactiv eliberată a fost de 200 de ori mai mare decât cea rezultată în urmă exploziilor de la Hiroshima și Nagasaki. S-a estimat că întreagă cantitate de xenon, jumătate din cea de cesiu și iod, au fost aruncate în atmosferă. România a fost afectată de norul radioactiv, alături de multe alte țări. Izotopii de iod se con­centrează în tiroidă, realizând con­centrații de 200 de ori mai mari la acest nivel. Până în prezent, peste 2000 de cazuri de cancer tiroidian au fost atribuite acestei catastrofe nucleare de la Cernobâl și se apre­ciază că în următoarele decenii peste 8000 de cazuri noi vor apă­rea. Situația României în privință efectelor pe teremen lung este si­milară cu cea a altor țări euro­pene. La Clinica de endocrinologie din Iași, numărul cazurilor de can­cer tiroidian este în creștere.
Autocontrolul prin palparea tiroidei de către pacienți poate descoperi nodulii mari, dar cei mici nu se pot decela prin astfel de metode de examinare. La examenul clinic doar 4-7% din noduli sunt descoperiți, frecvența este mare în zonele cu deficit de iod în sol, ajungând până la 40-50%. Frecvența reală este mai mare și crește cu vârsta. De aseme­nea, incidența este crescută la femei în raport cu bărbații. De aceea, pre­zența unui nodul solitar la bărbat trebuie să fie de la început con­siderat suspect și trebuie evaluat cu foarte multă atenție. La copii, nodulii apar cu o incidență de 1-2%, frecvența crește cu vârstă. De asemenea, prezența unui nodul la un copil trebuie evaluată cu foarte multă acuratețe, în special dacă acel copil a avut multiple iradieri la nivelul regiunii cervicale.
Prevalența cancerului tiroidian este, din fericire, redusă în com­parație cu alte tipuri de cancer cu alte localizări, respectiv doar 1,3%. Doar 5-10% dintre nodulii solitari, reci pe scintigrafie, sunt canceroși. Riscul malignității este mai mare în cazul nodulilor întâlniți la pacienți cu Boală basedow, cu o frecvență de 20% la acești pacienți.
Aproximativ 6-30% dintre nodulii tiroidieni solitari sunt chistici sau parțial chistici. Ma­joritatea sunt benigni (nu sunt canceroși). Foarte rar, și nodulii chistici pot fi maligni.
Tratamentul nodulilor tiroidieni este diferit în funcție de etiopatogenie, caracterele ecografi­ce, bilanțul de laborator, asocierea adenopatiilor, patologii asociate și rezultatul citopatologic după punc­ția cu ac fin din nodul. Creșterea foarte rapidă a unui nodul, asociată cu fenomene compresive asupra țesuturilor din jur, modificări ale vocii etc. sunt criterii care obligă la intervenție chirurgicală.
SEMNE ȘI SIMPTOME CARE ASCUND SUFERINȚA GLANDEI TIROIDE
Tiroida, în complexitatea funcțiilor pe care le exercită asupra tuturor organelor, poate să ofere o multitudine de semne și simptome, atunci când este afectată. Voi în­cerca să expun câteva dintre aceste manifestări ale suferinței glandei tiroide, care să vă conducă la me­dicul specialist endocrinolog pentru a obține un diagnostic corect. Multe din aceste simptome nu sunt însoțite de durere și sunt frecvent ignorate. Afecțiunile tiroidei sunt foarte frecvente ,în România afec­tează cu precădere sexul feminin, 1 din 8 femei fiind afectată. Atunci când tiorida funcționează nor­mal (Eutiroidie) starea noastră gene­rală este foarte bună, pielea și fanerele (păr,unghii)  arată nor­mal, sistemul imunitar fucționează la cote maxime, ciclul menstrual este regulat, libidoul este nor­mal, psihicul este de fier. Atunci când hormonii tiroidieni sunt se­cretați în minus (HIPOTIROI­DIE) sau în exces (HIPERTIROI­DIE) apar semne și simptome pe care le ignorăm de multe ori foarte mult timp.
HIPOTIROIDIA
– este expresia clinică a insuficientei sintezei de h.tiroidieni, a tran­sportului și/ sau recepția aces­tora. Afecțiunea este frecvent în­tâlnită mai ales la sexul fe­mi­nin, debutul poate fi în orice moment al vieţii, cu incidență maximă între 40-60 ani, îmbrăcînd forme de boală de intensități diferite, de la formă inaparentă (Frustă), până la formă severe – Mixedem.
CAUZELE FRECVENȚE ALE HIPOTIROIDEI:  
– Îndepărtarea chirurgicală a tioridei, afectarea autoimu­nă (tiroi­di­tă cr. HASHIMOTO), inflamația de cauza virală sau bacte­ria­nă (tiroidite), iradierea tiroidei,  bloca­rea cu iod în exces (cordaro­ne, jodid) sau alte medicamen­te (thyrozol, litiu).
SIMPTOME – variază în funcție de gradul afectării funcției ti­roidiene. Dacă deficitul de h.tir este minim, simptomele pot să fie absente. Formele severe de boa­lă (Mixedemul), pot să se complice cu comă și deces.
– Tegumentele groase, uscate, aspre, reci, cu descua­ma­ții (parcă sunt pudrate) la nivelul coatelor, călcâielor, genunchilor;
– culoarea este palid-gălbuie, mai ales la  palme;
– adesea pot să apăra micoze;
– părul la nivelul capului – lipsit de luciu, cade repede, crește lent.
– Sprâncenele se răresc.
– Unghiile friabile, striate, lamelare, uneori cu micoze.
– față – obrajii umflați, pleoape groase, aspect de facies adormit,  somnolent.
– extremități reci,mâini și pi­cioare sensibile la frig
– tulburări musculare – forță mus­culară diminuată. Pot să apară cârcei. Articulațiile sunt dureroa­se, mărite în volum.
– tulburări cardiovasculare-zgomote cardiace asurzite,frecven­ță – bradicardie, 40-50 /
– tulburări digestive – apetitul diminuat, digestie, balonare, digestie, constipația;
– tulburări neuropsihice – în­cetinirea activității sistemului nervos central. Somnul este pro­fund afectat, predominant pe timpul zilei. Vorbirea, vocea, văzul  auzul pot fi afectate – diminuarea acestora;
– sensibilitatea la frig – frilozitate;
– ovarul – tulburări de ciclumenstrual – flux abundent, neregulat al acestuia (amenoree). Apar avorturi spontane;
– diminuarea libidoului.
HIPOTIROIDIA CONGENITALA
– afectarea tiroidiană severă a mamei în timpul sarcinii sau boli genetice cu afectarea tiroidei la făt fac să apară această formă clinică încă de la naștere. Copilul poate să prezinte hernie ombilicală sau inghinală;
– mișcările copilului sunt len­te, suptul se desfășoară cu dificultate;
– copilul țipă rar, fără con­vin­gere, este prea liniștit;
-curba creșterii ponderale este staționară, apar tulburări de creștere și dezvoltare neuropsihică.
Dacă nu sunt observate și tratate în timp util copilul rămâne cu retard de creștere și min­tal, acestea memaiputând fi corec­tate, ulterior.
Nu toate aceste semne și simp­tome sunt prezente de la început, de aceea este foarte important să ne adresăm specialiștilor dacă avem cele mai mici suspiciuni de su­ferință a tiroidei.
Diagnosticul se pune de către specialist în urma dozării h.tiroi­dieni și efectuării ecografiei tiroi­diene. Odată ce se pune diagnos­ticul, pacienții trebuie să fie evaluați de către specialistul endocrinolog cel puțin de 3-4 ori /an.
Tratamentul este, în funcție de forma clinică de boală, de etiologia acesteia și include măsuri terapeu­tice complexe, pe lângă terapia specifică cu h.tiroidieni. În unele forme de boală tratamentul este pe toată durata vieții.

About Administrator