În Ziarul Hunedoreanului scrie: “Avem handbal masculin la Hunedoara şi puţini ştiu asta, la nivel de juniori, întrucât elevii pleacă ulterior la studii, la facultăţi aşa încât echipele se destramă una după alta în momentul în care jucătorii ajung în preajma senioratului. Totuşi dragostea unora pentru acest sport îi fac să nu renunţe la proiectul lor şi să adune cât mai mulţi copii la sală, de la vârste cât mai mici.” Aici avem şi virgule lipsă, dezacord gramatical, topică mai aparte; aş fi scris: “Avem handbal masculin la Hunedoara la nivel de juniori, şi puţini ştiu asta, întrucât elevii pleacă ulterior la studii, la facultăţi, aşa încât echipele se destramă una după alta în momentul în care jucătorii ajung în preajma senioratului. Totuşi, dragostea unora pentru acest sport îi face să nu renunţe la proiectul lor şi să adune cât mai mulţi copii la sală, de la vârste cât mai mici.”
Avantulliber.ro informează: “Staţiunile montane din Valea Jiului se pregătesc de finalul sezonului de iarnă. În Parâng vor avea loc în luna martie, “Serbările zăpezii„. Evenimentul a ajuns la a XIV-a, iar la acţiuni vin iubitorii sporturilor de iarnă din întreaga ţară.” Corect era: „În Parâng vor avea loc în luna martie <Serbările zăpezii>.” Şi era bine să se scrie la ce „a XIV-a” a ajuns acest eveniment.
În Servus Hunedoara este citată declaraţia: “De asemenea, sperăm să îmbunătăţim şi evoluţia echipei de fotbal Şoimul Băiţa, care activează în Liga a IV-a Hunedoara, prin cooptarea unui nou sponsor. După suntem pe locul al patrulea, la egalitate cu alte două echipe, şi la opt puncte de prima clasată şi la patru de a doua şi ne dorim să urcăm în ierarhie.” Şi la ce este această echipă “după”?
Şi un alt exemplu de text fără virgule, în Ziarul Hunedoreanului, atenţie, trageţi aer în piept, că pe urmă nu mai aveţi voie să vă opriţi din citit, pentru că textul curge, fără semne de punctuaţie: “Toată echipa gazdă îl caută la disperare cu pase pe masivul jucător Maxim care servit de Răzvan Tatui duce scorul la 10-7. Gazdele cer un T-out şi la reluare Robert Iacobescu cel mai bun jucător de la oaspeţi recuperează bine mingea la semicerc scapă pe contraatac singur cu portarul gazdelor iar acesta respinge şutul acestuia.”
În Servus Hunedoara am găsit titlul “CFR discriminează îndrăgostiţii”, dar textul spune puţin alt ceva: „Potrivit site-ului CFR Călători, tinerii care călătoresc în cuplu plătesc un singur bilet, sub genericul „Plimbaţi-vă în doi! Jumătate tu, jumătate noi”, în ziua de Sfântul Valentin şi de Dragobete. Totul pare minunat, numai că locuitorii Văii Jiului sunt total dezavantajaţi de această măsură, chiar dacă ar vrea ei să arate cât sunt de îndrăgostiţi. Motivul este unul simplu, trenurile pentru care se acordă astfel de reduceri nu trec pe la Petroşani.” Era nevoie măcar de o nuanţare în titlu, dacă nu de schimbarea lui în totalitate.
Ziarul Hunedoreanului informează: „Pompierii se află, în continuare, pe primul loc în încrederea acordată de români unei instituţii, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, în urma evaluărilor prezentate de Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.” Nu ştiu de unde se copiază forma de genitiv/ dativ a unor substantive – nume de instituţii, fără a mai verifica dacă se potriveşte în context: „prezentate de Inspectoratului”; corect era: „prezentate de Inspectoratul”.
Pe site-ul Avantulliber.ro se află următoarea declaraţie: „Am spus de câte ori ne-am întâlnit atât cu domnul secretar de stat Vişan cât şi cu domnul ministru şi am repetat-o şi azi în adresa trimisă acestora că orice variantă vor alege dânşii, pentru că se aduce în discuţie tot mai des variant veche aceea prin care EM Lupeni să-şi oprească activitatea de producţie anul acesta iar Lonea să funcţioneze până în 2018 după care să intre pe programul de închidere, iar la Mintia să se funcţioneze cu un grup pe gaz.” Aşa arată o frază lăsată neterminată („că orice variantă vor alege dânşi…”), dar lungă şi cu uşoară lipsă de logică în a doua parte.
Servus Hunedoara informează: „Trei maşini, dintre care un taxi ce aparţine uneia dintre firmele autorizate în Petroşani, s-au lovit într-o intersecţie a Drumului Naţional 66 cu o stradă ce duce spre interiorul Cartierului Dacia. Un pasager a ajuns la spital, iar maşinile sunt rău avariate. Poliţiştii care au fost anunţaţi prin 112, spun că de vină este unul dintre şoferii implicaţi în accident, care conducea cu viteză.” Atunci când într-un accident sunt implicate (doar) trei maşini, mi se pare destul de logic ca vinovat să fie unul dintre şoferi, fără a mai fie nevoie de prea multe anunţuri, declaraţii pe această temă. Doar nu este vinovat vreun pieton care privea de pe trotuar.
Pe site-ul avantulliber.ro este citată declaraţia: “Gorjul este un judeţ cu un ridicat potenţial turistic dat de atât de renumitele opera ale sculptorului Constantin BrâncuşI, cât şI de frumuseţea peisajelor existente aici. Construirea unui drum expres ar genera, în mod cert, atragerea unui număr variat de turişti, dar şI investitori străini în zonă, lucru ce ar contribui la dezvoltarea infrastructurii acestui judeţ. Drept urmare, revin cu rugămintea de a-mi comunica, în scris, care este posibilitatea ca tronsonul Craiova – Filiaşi – Târgu Jiu – Petroşani – Haţeg – Deva – A1 să fie cuprins ca drum expres în master planul de transport al României”. Desigur, mi se pare o propunere “realistă” – de ani de zile se chinuie unii să reabiliteze drumul prin Defileul Jiului şi lucrarea nu este finalizată, de ani de zile se chinuie alţii să construiască drumuri în zone „uşoare”, de câmpie şi încă nu este aproape nimic finalizat; ce mai lipseşte? – un drum expres prin Defileul Jiului. Iar potenţialul turistic al judeţului Hunedoara de ce nu este amintit?
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.