Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 742 ori

FINANŢARE PENTRU NIMENI. Asociaţiile de producători agricoli spun că ştacheta programului guvernamental pentru ajutorarea cultivatorilor de roşii este pusă prea sus. Pragul ar trebui să fie mai mic de 1.000 mp, afirmă fermierii. Programul prin care Guvernul sprijină, cu 3.000 de euro pe an, cultivarea roşiilor în spaţii protejate, de tipul serelor sau solariilor, este unul care nu se adresează nimănui, deoarece fermierii din România nu cultivă roşii pe suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi din cauza costurilor foarte mari, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.
CĂRBUNE PE MINUS. Producţia netă de cărbune a României a totalizat, anul trecut, 4,217 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 10,1% (475.700 tep) mai mică faţă de cea din 2015, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul ministerului de resort, România dispune de rezerve totale de 12,6 miliarde tone lignit, concentrate geografic în Bazinul Minier Oltenia. Zăcămintele în exploatare totalizează 986 milioane tone. Rezervele de huilă, concentrate în bazinul carbonifer al Văii Jiului, totalizează 2,2 miliarde tone, din care 592 milioane tone se află în perimetre exploatate.
EXPORTURI. Exporturile de mărfuri româneşti au continuat să se menţină solide în ultima lună a anului trecut, înregistrând un avans de 9,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2015, astfel că România a încheiat anul cu un nivel-record al exporturilor, de 57,4 miliarde euro, în creştere cu 5,1% faţă de 2015 , arată datele preliminare publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). România a exportat, în decembrie 2016, mărfuri în valoare de 3,06 miliarde euro în Uniunea Europeană, adică 70,9% din total, şi a importat de 4,14 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, adică 75,3% din totalul importurilor. În comerţul cu statele din afara UE, România a rămas pe deficit în decembrie 2016.

About Administrator