Ministerul „Justiţiei Sociale” batjocoreşte 6.000 de bătrâni aflaţi în mare dificultate

Articolul a fost vizualizat de 759 ori

Decizia neaşteptată a ministrului Muncii de a tăia la jumătate subvenţiile pentru organizaţiile civile care acordă servicii sociale pentru bătrâni lasă peste 6.000 de vârstnici fără îngrijire. „Parcă s-a întors roata timpului. Această decizie ne duce înapoi cu 27 de ani. Guvernul trebuie să remedieze imediat această greşeală gravă”, a declarat deputatul european Iuliu Winkler.

SONY DSC

Conform deciziei Ministerului Mun­cii şi Justiţiei Sociale, finanţarea organizaţiilor care oferă servicii so­ciale a scăzut cu 814.484 de lei faţă de luna ianuarie. Bugetul a fost tăiat din fondul pentru îngrijirea la domiciliu şi pune în pericol salariile personalului din aceste ONG-uri.
Guvernul anterior a alocat cca. 2 milioane de lei pentru luna ianuarie, pentru organizaţiile nonguvernamen­tale care acordă servicii sociale. Această sumă oferea sprijin pentru 279 puncte de lucru a 132 de asociaţii şi fundaţii, finanţarea având aproape 12.000 de beneficiari. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a aprobat doar 1,2 milioane de lei pentru luna februarie. Această sumă acoperă finanţarea a 174 de puncte de lucru aparţinând unui număr de 108 asociaţii şi fundaţii, iar numărul beneficiarilor scade la 5.600 de persoane.

Bătrânii, utilii pesediştilor doar în campanii
Deputatul european a declarat că decizia Ministerului este arbitrară şi de neînţeles, arătând că aceasta nu a fost însoţită de vreo explicaţie şi nici nu a fost anunţată din timp.
„Respectul demnităţii umane este unul dintre principiile de bază ale statelor de drept şi democratice. Este un principiu care nu poate fi trecut cu vederea, acesta devenind şi mai important dacă ne gândim la per­soanele vârstnice care au nevoie de îngrijirea şi ajutorul nostru. Peste tot în Europa organizaţiile nonguverna­mentale participă, ajută la îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor, iar activitatea lor beneficiază de subvenţii din partea statului, acestea având un caracter predictibil şi care permite planificarea activităţilor de îngrijire”, a atras atenţia deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), luni, 13 februarie, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

About Marcel Bot