Carmen Hărău iniţiază o lege care ţine Guvernul departe de Codul Penal

Articolul a fost vizualizat de 1,057 ori

Legea iniţiată de senatorul PNL Hunedoara Carmen Hărău interzice Guvernului să modifice prin ordonanţă de urgenţă Codul penal şi Codul de procedură penală, precum şi posibilitatea acestuia de a impune prin ordonanţă amnistia şi graţierea colectivă. Proiectul a fost înregistrat la Parlament şi urmează să intre în dezbaterea Senatului.

MAIN  Proiect lege C Harau (1)
Potrivit proiectului, Guvernul nu va mai putea emite ordonanţe de urgenţă cu privire la infracţiuni, pedepse şi regimul executării acestora, precum şi în ceea ce priveşte amnistia şi graţierile colective. Adoptarea unei legi care să limiteze competenţele Guvernului este singura soluţie de stopare definitivă a abuzurilor.

Legea care stopează abuzul
Ordonanţa 13, dată în crucea nopţii pentru a scăpa de puşcărie penalii din politică, a scos în stradă sute de mii de români şi continuă să stârnească revoltă în societatea românească. Premierul Sorin Grindeanu a cârpit hoţia cu altă ordonanţă care abroga dezincriminarea mascată a abuzului în serviciu, iar senatorii au pus petice pe situaţie şi au adoptat-o ca lege. Cu toate acestea nimeni nu poate garanta că guvernanţii s-au lăsat de golănii juridice. Senatorul PNL Hunedoara a luat pe cont propriu iniţiativa de a depune un proiect de lege care să tranşeze definitiv disputa şi sus­piciunile. „Având în vedere dezbaterile publice, dar şi interpretările juridice cu privire la competenţa Guvernului României de a adopta Ordonanţe de Urgenţă cu privire la legi organice, în speţă la Proiectul Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi com­pletarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi Proiectul Or­donanţei de urgenţă privind graţierea unor persoane, consider că este nevoie de modificarea Legii nr. 90/2001 din 26 martie 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului Românei şi a ministerelor, astfel doar Parlamentul României va legifera pentru popor în probleme atât de importante”, se arată în expunerea de motive a proiectului depus în Parlament de senatorul Car­men Hărău. Legea va intra în dez­batere la Senat, iar deputaţii vor fi Cameră decizională.
Amnistia unor fapte penale precum abuzul în serviciu sau conflictul penal de interese este de câţiva ani pe agenda politicienilor corupţi care au înfundat „beciul domnesc”.

About Marcel Bot