Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 1,012 ori

În Servus Hunedoara se află titlul “Se face lumină pe strada Victor Şuiagă din Deva”, iar în text se spune că „Reprezentanţii municipalităţii din Deva au anunţat că, în această perioadă, concesionarul serviciului de iluminat public, efectuează lucrări de remedierea unor defecţiuni apărute la reţea, pe strada Victor Şuiagă, pe tronsonul cuprins între magazinul Dedeman şi intersecţia cu strada Depozitelor, din municipiu.” Virgula s-a instalat comod între subiect şi predicat: “concesionarul serviciului de iluminat public, efectuează lucrări…”, corect era: „concesiona­rul serviciului de iluminat public efectuează lucrări”. Dar aproape că nu observam asta, dacă nu îmi sărea în ochi numele scris greşit al acestei personalităţi a cărui activitate se leagă de localitatea Deva: Victor Şuiaga, scris în acest text „Victor Şuiagă”. O căutare pe „google” m-a speriat: am mai găsit, şi nu doar într-un loc, varianta incorectă a numelui, deci a avut de unde se inspira autorul articolului menţionat. Este cel puţin trist, dacă acesta este modul de a omagia personalităţile locului, greşindu-le numele.
Pe site-ul Hunedoaraplus.ro mi-a atras atenţia titlul “Câteva case din Lupeni nu au apă din 1 ianuarie”. Am citit articolul, iar finalul m-a surprins prin ultima frază care mi s-a părut că nu are legătură cu subiectul articolului şi a fost doar „aruncată” ca încheiere: „Prioritate în vederea intervenţiei de dezgheţare şi desfundare au avut-o instituţiile publice, mai ales şcolile şi instituţiile de protecţie socială. Sunt şi lucrări de altă natură programate pentru luna aprilie, de exemplu, atunci când temperaturile vor permite.”

Ziarul Văii Jiului informează: “Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara spun că firmele care execută lucrări la autostrada Deva – Lugoj şi la DN 76 Deva-Brad se obligă să repare tronsoanele de drum judeţean pe care le utilizează pentru transportul materialelor.
În urma unei întâlniri desfăşurate la începutul acestei săptămâni, la sediul CJ Hunedoara, la care au fost invitaţi drumarii care lucrează în zonele menţionate, s-a discutat despre situaţia în care au ajuns unele drumuri judeţene situate în imediata apropiere a şantierelor. Întâlnirea a fost condusă de Daniel Andronache, vicepreşedinte CJ Hunedoara.” Totul e bine, mai puţin poza care însoţeşte articolul, care sigur „face parte din alt film”, deoarece la masa din imagine stau persoane care participă la o altă întrunire, organizată cu altă ocazie.

Pe site-ul avantulliber.ro este citată declaraţia: „Nici eu, nici colegii mei nu am vorbit de moştenirea grea, dar să ştiţi că este nevoie şi se va întâmpla în perioada următoare — fiecare minister trebuie să iasă cu o radiografie la zi a situaţiei aşa cum a găsit-o şi unde vrem să ajungem, dar este absolut necesar şi se va întâmpla acest lucru”. Plină de profunzime declaraţia, nu?

În Ziarul Hunedoreanului scrie: “În componenţa comitetului se regăsesc un număr de 34 instituţii, reprezentate de 37 membrii, activitatea fiind sprijinită inclusiv de către 12 Grupuri de Suport Tehnic specializate pe diferite tipuri de risc.” Stabilirea numărului de „i”-uri de la finalul unor cuvinte reprezintă o provocare pentru unii jurnalişti, astfel rezultă: „reprezentate de 37 membrii”; greşit, pentru că aici era nevoie de forma nearticulată a substantivului: „reprezentate de 37 membri”.

Ziarul Văii Jiului a ratat declinarea unui substantiv: “Numai că aceste conductele – se observă ce diametru au – sunt ruginite şi „puşcă” mai peste tot. Plus că apa rămasă în ele a îngheţat.” Erau două variante corecte gramatical: „Numai că aceste conducte”, „Numai că conductele”; de preferat, desigur, prima variantă.

În Ziarul Hunedoreanului este citată declaraţia: “Noi, ALDE, avem suficienţi oameni pregătiţi încât să ocupăm funcţiile pe care vom considera să le ocupăm, ţinând cont de faptul că facem parte din arcul de guvernare. (…winking Vor putea să muncească în ALDE şi, în timp, să acceadă pentru o funcţie în ALDE”.
De înţeles declaraţia, venită din partea unei persoane care a ajuns în ALDE direct pe o funcţie de conducere, în urmă cu mai puţin de un an. Apoi, după umila mea părere (că doar aşa poate fi în faţa unora care se exprimă „Noi, ALDE,…” – aproape „pluralul de majestate”), prima frază putea să fie formulată şi mai logic.

Pe site-ul avantulliber.ro scrie: “În urma discuţiilor de astăzi s-a convenit ca punctul de plecare în realizrea acestui proiect să-l constuie realizarea unui studiu aprofundat privind investiţiile necesare în vederea extinerii reţelelor de apă şi canalizare în zona fostei Mine Petrila.” Viteza, doar viteza este vinovată de repetiţii, de litere lipsă…

Ziarul Hunedoreanului informează: „CFR Simeria în grupe a trecut de ACS Kinder Târgu Mureş cu 3-1 (2-1), marcatori Robert Tamaş 2 goluri şi Toma Abrudean 1 gol. A fost un joc pe care l-au dominat în totalitate. Au remizat cu Academia de Fotbal Gheorghe Hagi 0-0 ducând o luptă de la egal la egal pe terenul de joc. Elevii lui Gheorghe Hagi cu greu au reuşit să ajungă la poarta CFR-ului au avut câteva şuturi pe spaţiul porţii dar apărarea şi portarul s-au descurcat extraordinar.” Pentru început: informaţiile se referă la echipa CFR Simeria – în prima propo­ziţie verbul este la singular, apoi se trece brusc la plural, deşi este vorba de aceeaşi echipă. Apoi, virgulele evadate au făcut restul – pentru a fi remarcat textul de „Chioru”.

Gazeta de Dimineaţă informează: „Majoritatea ba­nilor primiţi de Primăria Lupeni de la ApaServ sub formă de dividente vor fi reinvestiţi în dezvoltarea reţelei de hidranţi din cel mai vestic municipiu al Văii Jiului.” „Dividente”, „dividende” – ce mai contează aceste mici dife­renţe de detaliu?

În Ziarul Hunedoreanului, după virgulele fugite în oraş, încep să plece şi diacriticele; deocamdată, doar câteva: “<Îmi doresc, în primul rand, spectacol şi sportivitate şi sunt convins ca vom avea parte de aceste lucruri. Primele patru clasate vor fi cu materiale sportive, ca şi cel mai bun jucător, portarul competiţiei şi golgheterul turneului, iar din partea presei se vor acorda doua premii speciale.> a declarat Marius Dragomir, directorul postului de radio BIG FM, principalul organizator al competitiei.”

Să corectaţi bine!

About Chioru' Corectoru'